vrijdag 10 maart 2023

De strips van deze week

(Illustratie: © Disney)

Deze week nieuw in de winkel: het album Donald Duck, Makkelijk lezen deel 1. Het eerste deel in een nieuwe reeks, die in feite de opvolger is van de Donald Duck, Ducklexie-reeks. Ook in Makkelijk lezen vind je heel veel strips met bekende Disney-karakters in de hoofdrol en zijn de zinnen wat korter en de letters iets groter. 

Zo ook bij het Tokkie Torverhaal 'Popconcert' op pagina 22 t/m 24, waarin Bram met een aantal vriendin de popgroep De Kevers opricht. Helaas wordt de muziek van De Kevers niet door iedereen gewaardeerd en Brams vader, de burgemeester, wil de optredens  zelfs verbieden. Maar dan blijken de Rode Mieren die zich in de buurt van Puindorp ophouden wel op een heel speciale maniers op de muziek van Bram en zijn groep te reageren. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Daniel Perez en eerder gepubliceerd in Donald Duck 13-2011.

En dan de tijdschriften van deze week. Twee weken geleden werd het al aangekondigd en deze week vind je op pagina 4 t/m 13 van Penny 5-2023 de achtste aflevering van Hecksehoef.  

(Illustratie: © Holco Publications)
Aan het eind van de vorige aflevering vonden Aukje, Mara, Sven en Jelle eindelijk het magische medaillon van de Middeleeuwse Cecilia. Een medaillon waarvan de legende zegt, dat het macht geeft over paarden. Voorlopig heeft Aukje het medaillon goed verborgen, maar het is slechts een kwestie van tijd voor iemand de magie ervan zal gaan gebruiken. Die iemand is Jelle. Als Larissa op manege Hecksehoef een spring- en dresseurwedstrijd organiseert, blijkt zijn paard Frodo in geen van tweeen echt een uitblinker. En dan wordt het ineens wel heel verleidelijk om de ‘gadget’, zoals Jelle het medaillon noemt, in te zetten. Eerst probeert Jelle de magie uit op zijn eigen paard. Maar als Frodo’s prestaties daardoor niet blijken te verbeteren, lijkt het een stuk handiger om de andere deelnemende paarden te betoveren. Deze aflevering werd eerder gepubliceerd in Penny 8-2012.

Ook in de nieuwe Katrien (nr 3-2023) vind je twee strips waarvoor ik het scenario schreef. Als eerste kom je Willie Wortel tegen op pagina 12 t/m 15.  Een verhaal waarin Willie per ongeluk pratende groente en fruit uitvindt, wat behoorlijke gevolgen heeft voor het leven in Duckstad. Want wie durft er nog pratend fruit of groente te eten?
Het verhaal werd getekend door de Argentijnse Studio Duendes del Sur en eerder gepubliceerd in Donald Duck 31-2008 en de speciale Donald Duck Komkommereditie uit 2011 en Katrien Duck 3-2019.

Meteen daarna, op pagina 16 t/m 20 van de nieuwe Katrien vind je het Katrien-verhaal, gebaseerd op een bijna-waargebeurd verhaal. Collega-scenariste Saskia Maasbommel kwam ooit op het idee om mee te doen met een wedstrijd waar ze twee meter hoge Batmanpoppen kon winnen. Tot haar vriend zich afvroeg waar je zo’n pop dan moest laten? Dat meedoen ging dus niet door. Maar wat nu als hij gezegd zou hebben: “Ja, doe maar!” en gedacht had: dat wint ze toch niet. Daar begon mijn fantasie te werken en dat leidde uiteindelijk tot het Katrienverhaal zoals het je het deze week in Donald Duck kunt lezen en dat met ongeveer dezelfde gedachte begint. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González en eerder gepubliceerd in Donald Duck 15-2011 en Katrien 3-2019.
Samen met diezelfde Saskia Maasbommel schreef ik ook de Karlijn-gag op bladzijde 47 van de nieuwe Tina (nr 11-2023). Gebaseerd op het romantische idee van film kijken en popcorn delen met de jongen van je dromen. En wij dan maar bedenken hoe dat nou weer fout kan gaan. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Tony Fernandez. De gag werd eerder gepubliceerd in Tina 15-2011.
(Illustratie: Francisco Rodriguez Peinado, © Disney)
Veel bekende verhalen dus in album en in de tijdschriften van deze week. Maar voor volgende week staat er achterop de Donald Duck een gloednieuw verhaal aangekondigd. Donald Duck als flitsbezorger, een verhaal dat ik samen met collega Paul Hoogma schreef. En zoals je hierboven ziet, krijgt Donald concurrentie van Bolderbast. 
Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: