donderdag 19 januari 2023

De Stripschapprijzen deel 3: Hans wint Stripschapprijs 2023!!!

(Foto: Cok Jouvenaar, bron: Stripspeciaalzaak)

Gisteravond werd in een live podcast van het Stripjournaal de winnaar van de 50ste Stripschapprijs bekend gemaakt. En dat is niemand anders dan... Hans van Oudenaarden. Hans, van harte gefeliciteerd met deze zeer verdiende bekroning van je inmiddels 35-jarige stripcarrière. 

(bron: Stripjournaal)

Na deze bekendmaking van Hans als winnaar van de Stripschapprijs 2023 volgde een live interview met Hans over zijn carriere die begon bij Donald Duck, waarna Bob Evers, Rhonda en Wynona. Bob Evers zorgde voor de naamsbekendheid van Hans in het Nederlandstalig stripgebied, maar met Rhonda wist Hans zijn naam ook te vestigen in het buitenland. En dat was ook het begin van internationale stripcarriere die tot op de dag van vandaag voortduurt en zich alleen maar verder uitbreidt. In het interview met Robin, Margreet en Seb van het Stripjournaal bleek ook dat Hans binnen de diverse Stripschapcommissies van de afgelopen jaren. Ik ben blij dat ik als lid van de huidige Stripschapcommissie daar een zinnige bijdrage aan heb mogen leveren.

(Illusttratie:Herman Roozen, bron: Stripjournaal)

Tijdens het Stripjournaal kreeg Hans ook al de centsprent te zien die Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen speciaal voor deze gelegenheid en speciaal voor Hans maakte. 

Het nieuws dat Hans dit jaar de belangrijkste sttripprijs van Nederland wint is inmiddels ook te vinden op de Facebookpagina van Het Stripschap en op de Belgische stripijnformatiesite Stripspeciaalzaak. Op Stripspeciaalzaak lees je ook het complete juryrapport en je vindt er een mooi van alle Nederlandstalige albums die Hans tot nu toe heeft uitgebracht.

Behalve de winnaar van de Stripschapprijs 2023 werden ook de nominatie van het Jeugdalbum van het Jaar en de nominaties voor de  categorie Info en Integraal officieel bekend gemaakt. De nominatie in de categorie Jeugdalbum van het jaar 2022 zijn:

Daniel, Gerard, Jan-Willem en Robbert, van harte gefeliciteerd met jullie nominaties voor Jeugdalbum van het jaar. De genomineerden in de categorie Info en Integraal 2022 zijn:

(Bron illustraties: Stripspeciaalzaak)

Rob, Ronald, Sander en Theo, van harte gefeliciteerd met jullie nominaties voor Info en Integraal 2023. Welke van deze albums de Stripschappenning in de categorie Jeugdalbum en Info en Integraal 2022 mee naar huis mag nemen en wie er Album van het jaar wordt, wordt 25 februari bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Stripschapprijzen in Storyworld in Groningen. En daar wordt ook de Stripschapprijs 2023 officieel uitgereikt aan Hans, net als de P. Hans Frankfurtherprijs aan Marc de Lobie. 

Geen opmerkingen: