vrijdag 2 september 2022

75 jaar Oom Dagobert

 

(Illustratie: © Disney)

In december van dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Dagobert Duck zijn debuut maakte in het Carl Barks-verhaal 'Christmas on Bear Mountain',  in Nederland beter bekend als 'Kerstvakantie op de Berenberg'. Maar het 75-jarig jubileum wordt nu al gevierd met een nieuw en superdik jubileumalbum met daarin een aantal van Dagoberts beroemdste avonturen. Het boek is gevuld met klassiekers zoals de Barks-verhalen 'De vallei van Tralla-la' en 'De spinazie van McSchobbejak', 'De laatste slee naar Dawson' van Keno Don Rosa  en 'Het graniet van de Nevelingen' van Jan Kruse en Ben Verhagen. 

Maar ook, op pagina 160 t/m 164 van dit album, het korte verhaal 'De dubbelganger' waarvoor ik in 1995 het scenario schreef. 

(Illustratie: Mau Heymans, © Disney) 

Doordat Dagobert zich behoorlijk opwindt over allerlei zaken, zoals een collecterende Donald en versleten bestek in zijn restaurants, raakt hij zijn stem kwijt. En dat net op een dag dat hij een zakenlunch heeft met een Oost-Limonese zakenman, die hij voor 20 miljoen aan oliebronnen hoopt te verkopen. In allerijl wordt Donald vermomd als Dagobert om in zijn plaats in restaurant 'De gevulde schol' het zakengesprek te voeren. En intussen verstopt Dagobert zich vlak in de buurt om de vermomde Donald tijdens het zakendiner aanwijzingen te geven. Maar of dat een goed idee is? Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Mau Heymans, die me ook op het idee bracht voor de Oost-Limonese traditie van de tegenprestatie in het verhaal, en eerder gepubliceerd in Donald Duck 09-2009 en de digitale versie van Donald Duck 9-2012.

Geen opmerkingen: