zaterdag 5 februari 2022

De strips van deze week

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Het scenario is zo goed als klaar, op wat punten op de i na, Danker Jan is al volop aan het tekenen en de eerste complete pagina,, zij het nog in zwartwit, is een feit. Kortom, het begin van 2022 betekent meteen een goede start voor het album van Japien de Joode. Het verhaal opent met de locatie waar een groot deel van verhaal zich afspeelt: het oude dorp van Urk. Daar doen vier van onze hoofdrolspelers mee met een vossenjacht waar ze voor het eerst horen over het enige Joodse gezin op Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hele verhaal krijgen zei n de dagen daarna te horen. Het album, in kleur, staat gepland voor september van dit jaar en het is nog steeds mogelijk de strip te sponsoren of voorinteschrijven  op het album. Meer informatie vind je op de site van Stichting Odulphus waar je ook deze prachtige openingsplaat van Danker Jan aantreft in het artikel 'Stripboek vordert'.

En dan de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 6-2022). Daarin vind je maar liefst drie verhalen waarvoor ik (mede) het scenario schreef. Allereerst is dat het Oom Dagobertverhaal 'Schuilplaats: geldpakhuis!" op pagina 35 t/m 42 waarin de Zware Jongens op het idee komen het geldpakhuis als schuilplaats te gebruiken nadat ze uit de gevangenis ontsnapt. Dit lukt ze door Donald er in te luizen met een truc die alleen in de wintermaanden slaagt. En omdat ze al het andere personeel namens Dagobert ijsvrij geven lijkt het erop dat Donald en Dagobert zolang het winterweer aanhoudt overgeleverd zijn aan de Zware Jongens. Of toch niet? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Pérez.

(Illustratie: © Disney)

Bij de Donald Duck van deze week vind je ook het mini-boekje 'Donald Duck duikt in de digitale wereld'.


In het eerste verhaal daarin, op pagina 3 t/m 5 spelen naast de Duckies de neefjes van de Zware Jongens een hoofdrol. Terwijl iedereen naar school gaat, besluiten de Zware Schoffies j te spijbelen en sturen stoere appjes naar hun mede-leerlingen in de klas van Meester Warbol. Maar of dat nou verstandig is als je weet dat Kwik, Kwek en Kwak en Lizzy, Juultje en Babetje ook in die klas zitten? Ook verhaal, dat eigenlijk over  het gevaar van ter plekke versturen van selfies, werd getekend door Carmen Pérez.


Op pagina 7 t/m 11 van dit mini-boekje vind je het Donald Duck-verhaal 'wachtwoorden' waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. Als Donald en Bolderbast van elkaar ontdekken dat ze spullen bestellen bij Dago.ds zien ze een nieuwe manier om elkaar dwars te zitten. Vooral als blijkt dat ze beiden wel erg simpele wachtwoorden hanteren voor de sites waarop ze actief zijn. Wat volgt zijn de meest vreemde bestellingen die beide voor elkaar doen. Tot Kwik, Kwek en Kwak ingrijpen. Het verhaal werd getekend door de Franse tekenaar Thomas Cabellic en eerder gepubliceerd in Donald Duck 17-2018.

En tenslotte verscheen deze week ook de nieuwe Katrien Duck (nr 2-2022). Daarin vind je twee verhalen die  ik samen schreef met Paul Hoogma. Als eerste op bladzijde 31 t/m 34 een verhaal waarin Katrien auditie doet voor een grote ijsshow, maar het daarbij wel op moet nemen tegen Rosita, de beste (ijs)danseres van Duckstad. Rosita leenden we uiteraard van Carl Barks, die haar introduceerde in het Donald Duck-verhaal 'The Christmas Cha-cha-cha'. In dit verhaal heeft ze een vriendje dat een bepalende rol bij de uitslag van de auditie speelt. Het  verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en werd eerder gepubliceerd in Katrien 1-2002, Katrien 1-2008, het Duitse album 'Die besten Geschichten von Bas Heymans' uit 2012 en Katrien 1-2014 en Katrien Duck 2-2018

(Schets strook 1 + Meester Warbol: Paul Hoogma)

Tenslotte op bladzijde 36 ofwel achterop de nieuwe Katrien Duck een one-pager van Paul en mij, waarin Lizzy, Juultje en Babetje via de site Spieknet een boel trucs cadeau krijgen om te kunnen spieken tijdens de toets van die middag. Helaas lijkt Meester Warbol al die trucs te doorzien. Deze gag werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en verscheen eerder in Katrien 1-2002, Katrien 1-2008,  Katrien 1-2014 en Katrien Duck 2-2018.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: