vrijdag 11 februari 2022

De nieuwste strips

 


Ook deze week hebben we nieuw beeldmateriaal van de strip 'Japien de Joode' die in september in album en in kleur gaat verschijnen. Op het bovenstaande plaatje maken we kennis met de vier kinderen die de hoofdrol spelen in het verhaal. Jauwk, Sarah, Zoe en Roy. Op pagina 1 zijn ze nog bezig met een vossenjacht. En ja, die visser in Urker klederdracht is één van de vossen. De volgende vos in het spel zal er voor zorgen dat de vier het verhaal van Japien de Joode, het verhaal van het enige Joodse gezin op Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog, te horen krijgen en veel van de plaatsen bezoeken waar het hele verhaal zich af heeft gespeeld. Op de site van Stichting Odulphus staat een nieuw artikel met de laatste stand van zaken rond de strip, getiteld 'Teksten klaar, tekenaar druk'. In de nieuwste nieuwsbrief, die nog niet op de site te vinden is, staat nog wat meer informatie. Zo is bekend geworden dat Stichting Urker Uitgaven het album zal uitgeven en dat er een site komt waar het stripalbum te bestellen zal zijn en het lesmateriaal voor scholen is te downloaden. Tot die tijd kun je nog voorinschrijven op het album of mee helpen met de sponsoring ervan. Meer informatie daarover vind je eveneens op de site van Stichting Odulphus.

En dan verscheen deze week ook de nieuwe Penny (nr 4-2012) met daarin twee gags waarvoor ik ooit het scenario schreef. Als eerste is dat Penny de Pony op pagina 32. In deze gag, bedacht in samenwerking met de redactie, neemt Pippa Penny mee naar school voor een spreekbeurt. En Penny verzint uiteraard meteen wat er zoal gaat gebeuren als Pippo op school een spreekbeurt over hem gaat houden. Maar of die wensdromen uitkomen? Deze gag verscheen eerder Penny 9-2012.


(Rakker anno 2022)

Op bladzijde 68, ofwel achterop de nieuwe Penny, vind je nog een gag van Rakker. In deze gag, eveneens bedacht in samenwerking met de redactie, worden Mathilda en Rakker uitgenodigd voor een wedstrijdje. En ook al ligt Rakker meteen na de start op kop, Rakker zou Rakker niet zijn als hij niet koste wat kost nog sneller wilde zijn dan de andere paarden.

(Rakker anno 2012)

De gag is overigens voor deze editie van Penny hertekend, vermoedelijk ook door een andere tekenaar. Hiernaast zie je de versie van hetzelfde plaatje als hierboven, maar dan anno 2012. 

(Illustraties: © Holco Publications)

Het verhaal en het verloop van de gag blijven uiteraard precies hetzelfde.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: