zaterdag 15 februari 2020

De nieuwste strips

1. Tina Liefdesboek 2020
 
(Illustratie: © Sanoma)


Nieuw in de winkel deze week, het Tina Liefdesboek 2020. Met onder andere zoete recepten, verliefde sterren, puzzels, quizzen en 52 pagina's strips, waaronder drie verhalen waarvoor ik ooit (mede) het scenario schreef. Als eerste kom je op pagina 41 de Karlijn, Catootje en de ouders-strip 'Giebelmeiden' tegen. Geschreven in samenwerking met collega-scenariste Saskia Janssen en gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een man die in zijn eentje tussen allemaal vrouwen in de bios zat bij een echte vrouwenfilm. Okee, we hebben de situatie omgezet naar een tienermeisjesfilm en het tweede deel van de gag bedacht aan de hand van de karakters van Thomas, Karlijn... en Germaine. De gag werd eerder gepubliceerd in Tina 50-2012 en getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez .

Vrijwel meteen daarna op pagina 43 t/m 47 het verhaal 'De jongen van het vogelcentrum', dat ook gebaseerd is op een waargebeurde situatie.

(Illustratie: Fred de Heij)

 De inspiratie voor dit verhaal was het eerste booreiland dat in de Waddenzee verscheen en het kleine leed dat daardoor veroorzaakt werd. En dat is ook terug te vinden in dit verhaal. Niet alleen raken er regelmatig vogels besmeurd met kleine restjes olie, maar ook heeft de jongen van het vogelcentrum. Syb, daardoor geen tijd om hoofdpersoon Emily mee uit te vragen. Emily wordt er lichtelijk wanhopig van. Tot ze het probleem onder de aandacht van de media weet te brengen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Tina 24-2000.

Tenslotte op pagina 64 t/m 66 het verhaal 'Altijd de verkeerde'. Waarin het lijkt alsof hoofdpersonage Nikki voortdurend op de verkeerde jongens valt.

(Illustratie: Carlos Freixas)

Haar vriendin Ellen probeert haar te helpen, maar bij de beoogde jongen is het niet helemaal duidelijk of hij nou wel of geen vriendin heeft. Nikki en Ellen trekken wel andere jongens aan, niet Nikki's types, en het resultaat is dat Ellen een leuke date aan de uitjes overhoudt en Nikki alleen noodgedwongen in haar eentje uit gaat. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Carlos Freixas.


2. Katrien 2-2020

Ook in de nieuwe Katrien van deze maand (nr 2-2020) een verhaal dat eerder gepubliceerd werd. Het verhaal uit Katriens dagboek, getiteld 'Huifkartocht' is gebaseerd op een idee dat bijna letterlijk aan kwam waaien. Want ja, je ziet een huifkar over een landweggetje rijden en je denkt: dat is leuk voor een verhaal! Als je dan even later ook nog een bericht over files naar het pretpark hoort,  is het verhaal al half geschreven. Deze drie elementen, huifkar, files, pretpark, vormden de basis voor het verhaal uit Katrien's dagboek dat deze week in de nieuwe Katrien  wordt gepubliceerd. Een verhaal waarin Katrien met haar nichtjes op advies van Oma Duck een huifkarrit naar het pretpark maakt om de files te ontwijken. En laat die huifkarrit nu even spectaculair zijn als het pretpark zelf!
Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Marga Querol Manzono en al eerder gepubliceerd in Katrien 1-2004 ,Katrien 1-2010 en Katrien 2-2016


3. Donald Duck 8-2020

Tenslotte twee gloednieuwe verhalen in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 8-2020). We beginnen meteen op bladzijde met een brievenbusstripje  waarvoor ik het scenario samen met collega Paul Hoogma schreef. Het leek ons leuk om Loebas en Zwabbertje, de beide honden van Donald en de neefjes, eens samen in een gag te gebruiken. Zwabbertje heeft steeds de neiging om bij Kwik, Kwek of Kwak op schoot te gaan zitten. Donald is daar echter niet zo blij mee. En het waarom daarvan dat heeft dan weer met Loebas te maken. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González.

Daarna op pagina 16 t/m 20 het Grote Boze Wolf verhaal 'Blazen'. Midas is natuurlijk beroemd geworden door het omver blazen van de huizen van Knir en Knar in de tekenfilm 'The three little pigs'. Het leek met leuk om de blaaskracht van Midas weer eens centraal te zetten in een verhaal. En dus probeert Midas in dit verhaal de fout van toen goed te maken, door te proberen de deur van stenen huisje van Knor in te blazen. Ondanks de extra grendels en de wolvenvallen rond het huis van de biggetjes lijkt het Midas te nog te gaan lukken ook. Maar dat is buiten de inventiviteit van Knor gerekend.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: