vrijdag 6 december 2019

De nieuwste strips

1. Stripkookboek

(Illustratie: Rob Derks)

Het Stripkookboek van Leon Verhoeven werd een paar weken geleden officieel gepresenteerd. Intussen is het ook bij alle stripspeciaalzaken te koop. Leon Verhoeven plaatste nu eens geen foto van alle verschillende gerechten, maar liet ze van illustraties voorzien door zó'n beetje alle bekende tekenaars die je kent uit Eppo en Stripglossy. Gerard Leever, Gerben Valkema, Daan Jippes, Henrieke Goorhuis, Tim Artz, Martin Lodewijk, Wilbert van der Steen, Romano Molenaar, Margreet de Heer, om maar een paar namen te noemen. Maar ook Eric Heuvel, die een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van het stripgedeelte van dit Stripkookboek, Hans, Danker Jan en IJsbrand zijn van de partij met respectievelijk Rhonda, Hel en Max Miller.

Max Miller komen we als eerste tegen op pagina 62 en daar zorgt IJsbrand meteen voor een primeur, want het gaat hier niet om zomaar een tekening bij het recept van Kabeljauw met parmezaankorst, dat op pagina 63 te vinden is. Nee, IJsbrand zorgt voor een gloednieuwe Max Millerstrip bij dit recept.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

Waarin Max en Eva weer eens op zee te vinden zijn en Eva het bewuste recept probeert klaar te
maken. Dat gaat goed totdat... Nou ja, lees zelf maar op pagina 62 van het Stripkookboek.
(Illustratie Danker Jan Oreel)

We bladeren door naar pagina 86 en daar vinden we Hel en Julia in een tekening behorend bij het recept van Pavlova Cappuccino dat op pagina 87 te vinden is. Danker Jan zorgt voor een hernieuwde ontmoeting  tussen Plot en Hel. Plot maakt ook meteen kennis met Julia, want ja, die had hij in De Sibylle-codex nog niet ontmoet. Het hele gebeuren pakt, mede dankzij de ober, niet zo heel goed uit voor Plot. Maar dat moet je ook maar weer even zelf bekijken op pagina 86 van het Stripkookboek.

Tenslotte zien we op pagina 106 hoe het verder gaat met Rhonda en Dutch na Route 66. Hans presenteert een romantisch moment in de relatie van de twee aan de hand van het recept voor Spruitjes als eenpansgerecht op pagina 107. Rhonda heeft nog wel wat vragen voor Dutch en ook die kun je terugvinden op pagina 106 van het Stripkookboek.

Kortom, dit kookboek verdient een plekje in de keuken en/of in de boekenkast van iedere rechtgeaarde stripliefhebber.


2. Vrolijke stripverhalen van Donald Duck deel 33: De een(d)zame cowboy
(Illustratie: © Disney)
 
Nieuw in de winkel sinds afgelopen woensdag het 33ste  album uit de serie Vrolijke Stripverhalen van Donald Duck.

(Illustratie: Jaap Stavenuiter, © Disney)

Met daarin onder andere het Willie Wortelverhaal 'Mona Kwaka' (in de strip omgedoopt tot Mona Linda), waarvoor ik in 1995 het scenario schreef.  In dit verhaal, te vinden op pagina 15 t/m 18 van het nieuwe Vrolijke Stripverhalen-album, krijgt Willie van de museumdirecteur de opdracht uit te zoeken wat er schuilt gaat achter de glimlach van de Mona Linda. Willie heeft een uitvinding waarmee hij afbeeldingen levend kan maken, maar die blijkt helaas niet  te werken zoals Willie hoopte. Of Willie en de museumdirecteur Mona Linda toch nog te spreken krijgen, lees je in dit nieuwe Donald Duck-album. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Jaap Stavenuiter en eerder gepubliceerd in Donald Duck 36-1998.

Meteen daarna, op pagina 19 t/m 22 een van de Donald Duck-verhalen die Hans in de jaren 90 voor het vrolijke weekblad tekende.

(Illustratie: Hans van Oudenaarden, scenario: Evert Geradts, © Disney)

In het verhaal Schuinsmarcheerder, op scenario van Evert Geradts, besluit Dagobert dat het tijd is dat Donald en Guus eens leren wat geld verdienen is. Hij geeft Guus een drukkerij cadeau en Donald een spuitbussenfabriek. Beide bedrijven maken geen winst en aan Donald en Guus de taak om dat te veranderen. Helaas hebben de beide neven meer belangstelling voor de vissport dan voor de productie binnen deze bedrijven. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 19-1997.


3. Donald Duck 50-2019

Tenslotte vind je een gloednieuw Grote Boze Wolf-verhaal in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 50-2019). Een verhaal, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma, en waarin De Booswichtenclub bezig is hun wintervoorraad aan te leggen.

(Schets: Paul Hoogma)

Midas neemt een blik bonen van thuis mee, maar volgens Vittorio Wezel is het de bedoeling dat je het eten ergens steelt. Maan idas wordt dus uit de Booswichtenclub gezet, terwijl de andere booswichten zich tegoed (gestolen) taart en gebraden kip. Het lijkt erop dat Midas de winter op bonen moet doorkomen, tot hij in het huis van Vittorio nog meer kippen en andere lekkernijen aantreft. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Daniel Perez.

Prettig weekend allemaal!


Geen opmerkingen: