vrijdag 20 september 2019

De strips van deze week

Behoorlijk wat nieuwe publicaties deze week. Het begon natuurlijk allemaal afgelopen zaterdag met de presentatie van de Franstalige kleureneditie van Helena 2: 'Le codex de la Sibylle' tijdens Fete de BD te Brussel. Vooral Danker Jan heeft zaterdagmiddag heel wat exemplaren van 'Le codex de la Sibylle' als van Helena 1: Les malles de Raz Fadraz' mogen signeren.

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Binnenkort ligt het album ook in de Belgische en Franse stripwinkels. Tot die tijd loopt de crowdfundingactie op de site van Ulule nog  door. Met nog 11 dagen te gaan staan we inmiddels op 85% van het streefbedrag. Dus wil je graag een Franstalige versie van De avonturen van Hel 2: De Sibylle-codex met extraatjes zoals een genummerde en gesigneerde portfolio met vijf prenten, een speciale prent van 30 x 42 cm of een persoonlijke dedicase van Danker Jan, help ons dan even om ook de laatste 15% bij elkaar te krijgen. Alvast heel hartelijk bedankt allemaal.


Tegelijk met het Fete de la BD in Brussel vond in Breda het jaarlijkse Stripfestival Breda plaats en daar presenteerde IJsbrand het gloednieuwe album 'Op de tekentafel van IJsbrand Oost 2015-2016.
Een album met een selectie van al het teken-, illustratie en stripwerk dat IJsbrand in deze periode voor diverse opdrachtgevers maakte en dat veel stripliefhebbers waarschijnlijk nog niet eerder gezien hebben. Daaronder ook vier van de zes culinaire strips die samen met IJsbrand voor  's Amuse Cateraar en het Groningse Stad Magazine maakte.

Als eerste is dat op pagina 14 de derde culinaire strip uit deze serie die IJsbrand en ik samen maakte en waarvan de inkleuring werd verzorgd door Dick Heins. In deze strip  staat de catering zelf centraal en het bijzonder de Zoete aardappel/pompoensoep met Lady Blue van s'Amuse Cateraar. In s'Amuse Cateraar: soep heeft kok Tammo nog één ingrediënt nodig om deze soep te vervolmaken: pompoenpitten. En laten die nou juist op zijn. En dat terwijl de bestelauto al klaar staat om de diverse gerechten te gaan bezorgen. Aan keukenhulp Silke de taak om binnen een mum van tijd ergens pompoenpitten te scoren.  De strip werd eerder gepubliceerd in Stad Magazine 9-2015.


Op pagina 16 de vijfde strip uit de serie met als thema: oud en nieuw. In Café de Sleutel wordt aan het begin van het nieuwe jaar traditioneel Stampot Snieboon'n geserveerd. Het thema heeft overigens niet alleen met de jaarwisseling te maken, maar ook met het gepingpong tussen kok Perry en kok-in-opleiding Nynke over of en zo ja, hoe een traditioneel gerecht in een nieuw jasje kan worden gestoken. Mmet een knipoog naar een van Europa's bekendste stripseries als Perry over de Noormannen begint en hoe er vroeger gegeten werd. En ook hier zit het recept van het betreffende gerecht in de strip verwerkt. Niet in de tekst, maar in de handelingen op vrijwel ieder plaatje. De twee bekende striphelden die Café de Sleutel bezoeken zullen wellicht binnenkort zelf Stamppot Snieboon'n kunnen maken. De strip werd eerder gepubliceerd in Stad Magazine 11-2015.
 
Dee vierde culinaire stripvvind je op pagina 17 van het album.. Daarin staat De Coenderborg centraal,  het landgoed in de stad Groningen,
waar een groot bruiloftsfeest  wordt gehouden. Maar dan net even anders dan anders. De ambtenaar die niet op komt dagen, iets waar IJsbrand en ik later nog een actueel Gronings tintje aan gaven, bedrijfsleider Roald die dan maar voor trouwambtenaar speelt, handtekening op de menukaart. Alleen de kus, die ontbrak nog in de hele brainstorm. En wat is een bruiloft nu zonder de kus van bruid en bruidegom? Gelukkig kreeg ik die kus ook nog in het scenario verwerkt, en ja, ook die gaat even anders dan anders. De strip werd eerder gepubliceerd in Stad Magazine 10-2015.

De zesde en laatste culinaire strip uit de serie vind je op pagina 18 van het album. Het thema is: retro.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

En daarvoor brengen we een bezoek aan De Buitensocieteit, het restaurant en evenementenlocatie gelegen aan het Paterswolderse meer. Het echtpaar Trijntje en Egbert, inmiddels 40 jaar samen, vaart in hun bootje langs de Buitensocieteit en zien het bruiloftsfeest dat daar in volle gang is. Ze halen herinneringen op aan hun eigen bruiloft en komen zo op het idee om die over te doen in de sfeer van de jaren 70. Uiteraard is Ineke helemaal in voor zo'n retro bruiloft. Eén probleem: het echtpaar wil de chateaubriand aan tafel getrancheerd hebben en dat is tegenwoordig niet meer gebruikelijk in de horeca. Maar net als in de vorige strips zorgt het personeel, in dit geval Roald en Tim, voor de oplossing.  De strip verscheen eerder in Stad Magazine 12-2016.

Van het album 'Op de tekentafel van IJsbrand Oost 2015-2016' is het overgrote deel van de oplage van 150 exemplaren inmiddels verkocht, Maar mocht je toch nog graag een exemplaar van dit album willen hebben, mail dan snel naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt ervoor dat het in orde komt.

Deze week ook de nieuwe Katrien Duck (nr 9-2019) met daarin op pagina 20 t/m 22 het Duckiesverhaal 'Spookhuis'. Waarin Lizzy, Juultje en Babetje een ritje maken door het spookhuis op de kermis, niet weten dat klasgenoten en pestkoppen Arie en Willem daar verborgen zitten om jan en allemaal de stuipen op het lijf te jagen. Ook dit verhaal werd getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 38-2014 en eerder dit jaar nog in het Donald Duck Ducklexie Zomerboek 2019.

(Illustratie: Carlos Mota, © Disney)

Tenslotte vind je op pagina 44, ofwel achterop de nieuwe Donald Duck (nr 39-2019) de aankondiging voor het Oom Dagobert-verhaal 'De laatste buideltijger', dat volgende week in Donald Duck verschijnt. Een verhaal dat ik in 2016 samen schreef met collega Paul Hoogma onder de titel 'De Billabong van de Eeuwige Jeugd' (voor de liefhebbers: H 2016-025) en getekend werd door niemand minder dan Carlos Mota. En wat de buideltijger en de Billabong precies met elkaar te maken hebben, lees je volgende in Donald Duck en hier op de Bob Evers Strip blog.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: