vrijdag 9 februari 2018

De strips van deze week

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)
Nieuw in de winkel deze week: de Donald Duck Noordpoolspecial/Zuidpoolspecial. Een Donald Duck special met letterlijk een Noordpool en een Zuidpool. Kwestie van omdraaien als je het ene deel uit hebt en verder lezen aan de andere kant.

(Schets: Paul Hoogma)

Aan Noordpoolzijde vind je op pagina 3 t/m 15 het Oom Dagobert 'De vis wordt duur betaald' dat in 2005 samen met collega-scenarist Paul Hoogma schreef. We baseerden ons op het verhaal van de verdwenen expeditie van Sir John Franklin die in 1845 vanuit Engeland naar het Noordpoolgebied koerste in de hoop het onbekende gedeelte van de Noordwest-passage te ontdekken en daarvan nooit meer terugkeerde. Een deel van de Duckstadse variant van de raadsel, met ene kapitein Ducklin, in de hoofdrol, wordt opgelost als Donald, tijdens een van Dagoberts bedrijfsbezoekjes aan een Groenlandse visverwerkingsfabriek, door een van zijn onhandigheden een bladzijde uit het logboek van Ducklin vindt. Daarin is sprake van een groep Inuit met sieraden en harpoenen van goud. Reden voor Dagobert om de Ducklin-expeditie nog eens dunnetjes over te doen. Maar Dagobert is niet de enige die geinteresseerd in dit goud. Niet veel later melden zich dan ook twee 'journalisten' die graag verslag willen doen van deze expeditie. En hoe dit avontuur in de Noordelijke IJszee afloopt, lees je in de nieuwe Donald Duck Noordpoolspecial. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Carlos Mota en eerder gepubliceerd in Donald Duck 43-2006.

Ook in de nieuwe Katrien Duck (nr 2-1018) zijn twee strip te vinen die ik samen met Paul Hoogma schreef. Als eerste op bladzijde 31 t/m 34 een verhaal waarin Katrien auditie doet voor een grote ijsshow, maar het daarbij wel op moet nemen tegen Rosita, de beste (ijs)danseres van Duckstad. Rosita leenden we uiteraard van Carl Barks, die haar introduceerde in het Donald Duck-verhaal 'The Christmas Cha-cha-cha'. In dit verhaal heeft ze een vriendje dat een bepalende rol bij de uitslag van de auditie speelt. Het  verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en werd eerder gepubliceerd in Katrien 1-2002, Katrien 1-2008, het Duitse album 'Die besten Geschichten von Bas Heymans' uit 2012 en Katrien 1-2014.

(Schets strook 1 + Meester Warbol: Paul Hoogma)

Tenslotte op bladzijde 36 ofwel achterop de nieuwe Katrien Duck een one-pager van Paul en mij, waarin Lizzy, Juultje en Babetje via de site Spieknet een boel trucs cadeau krijgen om te kunnen spieken tijdens de toets van die middag. Helaas lijkt Meester Warbol al die trucs te doorzien. Deze gag werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en verscheen eerder in Katrien 1-2002, Katrien 1-2008 en Katrien 1-2014

En uiteraard wordt ook Rhonda, Route 66 deze vervolgd in de nieuwe Eppo (nr 3-2018), De  13e aflevering van Rhonda, te vinden op pagina 18 t/m 20 van de nieuwe Eppo, brengt ons weer een stapje dichter bij de grote finale van de Rhonda-trilogie. Dankzij de tussenkomst van de journalist weet Rhonda aan Carl te ontsnappen en achtervolgd door de pers en door Carl belandt ze uiteindelijk bij het circus waar het allemaal begon. Op de vlucht voor haar belagers klimt ze de nok van het circus in, waar op dat moment een leeuwentemmer in de piste staat. En hee, wie zien we daar in het publiek? Is dat Arie op latere leeftijd met vrouw en kind? En Jan daarnaast? Hoe dan ook, via Mac komt ook de geheime dienst weer op het spoor van Rhonda en wonderlijk genoeg, ook van de geheimzinnige M.R. die zich eveneens tussen het publiek in het circus blijkt te bevinden. De komst van Rhonda, die door haar geblondeerde haren sprekend op haar zus Rebecca lijkt, maakt de genoemde M.R. behoorlijk  nerveus.
 
Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Inderdaad leuk dat Hans weer wat 'Bob Evers' verwerkt in dit 3e Rhonda verhaal. Als ik goed meegeteld heb komen er nog twee Eppo's met de laatste 5 platen. Ga ik alvast de voorpublicaties nog een keer doornemen, want dit zijn verhalen die je kunt blijven herlezen. Net als bij 'Hel'. Geef ik meteen ook nog de kleine foutjes door aan Hans/Eppo voor de correctie tbv van het album. Bijvoorbeeld op platen 38 en 39 wordt consequent 'gouveneur' gebruikt...lijkt wel Haags (haha)!. Maar er moet natuurlijk komen te staan: 'gouverneur'...een detail natuurlijk maar prettig als dat nog verbeterd wordt voor de albumversie. At your service zoals gezegd.

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Bedankt voor je reactie. Als Rhonda 3 inderdaad 44 pagina's telt, klopt het helemaal volgens mij. Ben wel erg benieuwd hoe Hans dit alles gaat afronden in 5 pagina's.
Goed ook dat je meeleest met de voorpublicatie en dit soort foutjes doorgeeft aan Hans en Eppo. Op de een of andere manier sluipen er toch altijd een aantal van dit soort foutjes in tijdens de voorpublicatie, vermoedelijk door de tijdsdruk. Maar voor een albumpublicatie is het wel heel prettig als die verbeterd worden voordat het album naar de drukker gaat. Ik denk dat veel Rhonda-lezers je hier dankbaar voor zijn.
Alvast prettig weekend.

Hartelijke groeten,

Frank