zaterdag 2 december 2017

De strips van deze week

Een jubileumalbum, een kerstspecial of een vervolgverhaal in een dagblad, we hebben het allemaal deze week bij onze nieuw verschenen strips:

1. Oom Dagobert Jubileumalbum: 70 jaar de (on)fortuinlijkste verhalen van de rijkste eend ter wereld!
(Illustratie: © Disney)

Kerstmis 1947 maakten beleefden Donald en Kwik, Kwek en Kwak hun allereerste avontuur met hun steenrijke oom Dagobert in de Carl Barks-klassieker 'Christmas on Bear Mountain'.

(Schets: Paul Hoogma)

Sindsdien heeft Dagobert heel wat meer avonturen beleefd, in Duckstad of ver daarbuiten en al dan niet samen met Donald en Kwik, Kwek en Kwak en tegenstanders als De Zware Jongens, Zwarte Magica en Govert Goudglans. Deze week verschijnt het album rond het 70-jarig jubileum van Oom Dagobert, met daarin twee klassiekers van Carl Barks. Het officiele eerste lange avontuur van Oom Dagobert, destijds verschenen in de allereerste Uncle Scrooge comic, Only a poor old man ofwel 'Een meer vol misere' zoals het in het verhaal in het Nederlands heet en het verhaal dat in de tweede Uncle Scrooge-comic verscheen 'Back to Klondike' (Terug naar Klondike) waarin we voor het eerst horen hoe Oom Dagobert zijn fortuin bij een heeft vergaard. Nog steeds is niet duidelijk wie dat fortuin gaat erven en daarom test Dagobert zijn neven Guus en Donald regelmatig op hun zakelijke vaardigheden. Dat is ook het thema van het verhaal dat aan het eind van de vorige eeuw samen met collega Paul Hoogma schreef en waarin Guus en Donald twee failliete gebakskramen tot een succes moeten proberen te maken. Waarbij Donald geholpen wordt door zijn neefjes en Guus door zijn geluk. Wie van de twee er als winnaar uit de strijd komt lees je op pagina 60 t/m 63 van dit Oom Dagobert Jubileumalbum. Het verhaal werd getekend door Nederlands populairste Donald Ducktekenaar Mau Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 50-2001.


2. Donald Duck Kerstspecial 2017
(Illustratie: © Disney)

Ook nieuw verschenen deze week de Donald Duck Kerstspecial van dit jaar. Met kerstavonturen van onder andere Donald, Mickey, Broer Konijn, De Grote Boze Wolf en ja, hoe kan het ook anders... Oom Dagobert. Het scenario voor het verhaal 'De rijkste zwerver van Duckstad schreef midden jaren 90. De gierigheid van Dagobert speelt hem parten als hij op de dag voor Kerstmis niets wil geven voor de armen in Duckstad. Hij wordt door twee van deze armen, met minder goede bedoelingen, Dagobert raakt daarbij niet alleen zijn kleren en het geld dat hij bij zich had kwijt, maar ook zijn geheugen. En omdat hij nu gekleed is in de kleren van een zwerver, begint Dagobert te geloven dat hij zelf een zwerver is. En dat is geen pretje als er een dik pak sneeuw ligt en er temperaturen van min tien worden verwacht. Gelukkig is er van de kant van de zwervers ook een uitgestoken hand en terwijl politie en Donald en de neefjes op zoek zijn naar hem, leert Dagobert meer over het bestaan van de Duckstadse daklozen. Hoe dat afloopt en of het nog goed komt met Dagoberts geheugen lees je op pagina 55 t/m 66 van deze Donald Duck Kerstspecial. Oorspronkelijk was het de bedoeling de gebroeders Heymans samen het tekenwerk voor dit verhaal voor hun rekening zouden nemen, maar uiteindelijk nam Bas Heymans het volledige tekenwerk voor dit verhaal voor zijn rekening. Het verhaal werd daarna gepubliceerd in Donald Duck 52-2003.


3. Puppy Love in Metro

En natuurlijk werden deze week de belevenissen van de Kleine Nell en Robin weer vervolgd in 'Puppy Love' van dag tot dag te vinden in Metro. Waarin Hans en Caroline deze week de vraatzucht van kleine Nell aanstippen, die er uiteindelijk voor zorgt dat Robins bakje uit veiligheid op het aanrecht wordt gezet. En dan is er nog de plaats op schoot. Robin lijkt die veroverd te hebben, maar ja, als je wilt kunnen blijven liggen, moet je vooral niet teveel bewegen. En ook dit wordt volgende week weer vervolgd.

Geen opmerkingen: