vrijdag 22 december 2017

De nieuwste strippublicaties

(Illustratie: Danker Jan Oreel)
Vandaag bij de abonnees in de bus, de nieuwe Eppo (nr 26-2017)  met daarin op pagina 35 de uitslag van de Eppo-enquete van dit jaar. De avonturen scoort maar liefst een 7,6 en daarmee de vierde plaats onder de vervolgverhalen. Nu hebben we altijd gedacht dat een stripserie die ten tijde van de enquete niet in Eppo staat, een paar tiende punten in waardering zakt, maar Hel presteert om precies dezelfde score te halen als vorig jaar. Geen tiende punt verschil dus. Daarom dank jullie allemaal heel hartelijk voor jullie stem en voor deze geweldige uitslag. We zijn er heel erg blij mee.

Maar wacht eens even... Waar is Rhonda? Tja, Eppo publiceert alleen de top vijf van de verschillende categorie√ęn stripverhalen en daar staat Rhonda niet bij. Nummer 5 in de lijst met vervolgverhalen is Guardian met een 7,4, dus... eh... Rhonda dan maar nummer 6 met een 7,3? Laten we maar hopen dat we goed gegokt hebben. Sowieso ook heel hartelijk bedankt allemaal voor jullie stem op Rhonda.

Gelukkig vinden we Rhonda wel terug in de 10e aflevering van Route 66 op pagina 42 t/m 44 van de nieuwe Eppo. Of eigenlijk ook weer niet, want Rhonda's zus Rebecca neemt de hoofdrol over in deze aflevering. En voor wie het nog niet wist, de openingsscene van deze aflevering laat er geen twijfel meer over bestaan: Rebecca is Dana Dane. Ofwel Dana Dane bestaat niet en is tot tweemaal toe gespeeld door de  zusjes Kaplan. De rest van de aflevering speelt zich af rond een benzinestation waar we veel van de personages terugvinden. Mac die Carl achtervolgt, Rebecca en Brooks op weg naar de nieuwe Dana Dane, alias Rhonda. Maar dan ziet Rebecca haar zus op tv in een opsporingsbericht en is er opeens heel veel haast bij het terugvinden van Rhonda.

In de rubriek 'Eppo Mail' op pagina 47 wordt Rhonda ook genoemd in de brief van een lezer die meldt erg blij te zijn met de terugkeer van Roodhaar en Rhonda en de combinatie van  sexy en stoere actie. Harry, dank je wel voor de complimenten.

Nog maar Rhonda vinden in de nieuwe Stripschrift (nr 453) en wel in het artikel over het Rotterdamse Cross Comix festival onder de geweldige titel 'Cross Comix geeft strips meer pep' op pagina 20 t/m 23. En op pagina 21 vind je dan de Barbarella-poster die Hans voor het Cross Comix festival maakte, met uiteraard Rhonda in de hoofdrol.

Natuurlijk gaan deze week ook de avonturen van kleine Nell in 'Puppy Love' door in Metro. Nell is haar gele kip kwijt geraakt aan Shoutka en hoe krijgt ze die nu weer terug? Grote broer Robin probeert het met diplomatie, maar dit heeft niet het gewenste effect. Een sterke medestander zoeken dan maar? Maar waar vind je die zo gauw? Dan komt er gelukkig hulp uit onverwachte hoek en blijkt er in de Planetenbuurt toch iemand te zijn die Shoutka de baas kan.

En dan de nieuwe Donald Duck (nr 52-2017). Ook deze week staat Donald Duck volledig in het teken van Kerstmis. Het Donald Duck-verhaal 'De Pechvogelprijs' op pagina 37 t/m 42 schreef ik niet speciaal voor de Kerstdagen, maar bleek uiteindelijk qua thematiek heel goed in dit nummer te passen. Donald worstelt met zijn rekening en eindejaarsuitgaven, tot de neefjes hem vertellen dat de Damesclub een prijs uitloven voor de grootste pechvogel. Donald ziet zichzelf deze  prijs al winnen, maar dan blijkt Guus ineens buitengewoon veel pech te hebben. Ook Oom Dagobert loopt ineens in lompen rond en zelfs de burgemeester probeert deze prijs te winnen om daarmee het gat in de gemeentebegroting te dichten. En of dat nog niet genoeg is, wijzen Kwik, Kwek en Kwak Donald erop dat er in Krotdorp nog veel grotere pechvogels wonen. Wie die Pechvogelprijs uiteindelijk wint en wat er met het geld gebeurt,  lees je deze week in Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien.

De abonnees van Donald Duck krijgen deze week een extra nummer cadeau, waarin het 70-jarig jubileum van Oom Dagobert gevierd wordt. En ja, ook dat is een Kerstnummer, want het allereerste verhaal waarin Oom Dagobert ooit optrad is het beroemde Carl Barks-verhaal 'Kerstvakantie op de Berenberg', dat het openingsverhaal van dit speciale abonneenummer vormt.

(Schets: Paul Hoogma)

Op verzoek van de redactie schreven Paul Hoogma en ik een vervolg op dit verhaal, getiteld 'Terug naar de Berenberg'. Een verhaal waarin de neefjes het berenpak uit het eerste verhaal terugvinden op zolder en op het idee komen om samen met Donald en Dagobert nog eens Kerstfeest op de Berenberg te vieren. De herinnering aan vroeger monden uit in een weddenschap tussen Donald en Dagobert wie het eerst ergens van schrikt, betaalt het kerstdiner. In de hoop Dagobert de streek van 70 jaar geleden betaald te zetten, smokkelt Donald het berenpak mee naar de Berenberg. En in dit verhaal is het dus vooral Donald die voor beer speelt, met de bedoeling Dagobert te laten schrikken. Maar dat blijkt nog niet mee te vallen. Wie van de beide oom uiteindelijk het kerstdiner betaalt, lees je in dit speciale abonneenummer van Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Daniel Perez.

Heel prettig lang Kerstweekend allemaal!

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Weer heel mooi Frank. Mooie kerstkaart in de bus gekregen en ook vlak voor de Kerst de nieuwe Eppo, met ditmaal inderdaad volop Rebecca in de schijnwerpers. En natuurlijk met Brooks, die een sleutelrol lijkt te (gaan) spelen. Nog 5 Eppo's en dan weten we het.

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Dank je voor de complimenten. Ben blij dat ook de kerstkaart op tijd bezorgd is.
En ja, naar de laatste afleveringen van Rhonda kijk ik ook uit. Hans heeft me wel het een en ander verteld, maar wat nu het echte einde van de Rhonda-trilogie wordt?
We wachten rustig af :-)

Hartelijke groeten,

Frank