vrijdag 13 januari 2017

De nieuwste strippublicaties

De winter is altijd een bron van inspiratie voor nieuwe verhalen. Sneeuw, ijs, kou, schaatsen, skien, sleerijden, noem maar op. Heel wat van die elementen zijn terug te vinden in het Hiawatha-verhaal 'Op glad ijs' op pagina 29 t/m 33 van de nieuwe Donald Duck (nr 3-2017). Het hele idee begon met schaatsende Rondbuiken. In eerste instantie alleen Minnehaha, maar al snel worden de schaatsen, gemaakt door Handige Bever, ook populair bij Hiawatha, Zilverslang en Geronimo. En als die op hun beurt ijsvissende Pafwangs ontdekken op het Rondbuikengedeelte van de rivier is er al snel behoefte aan nog meer schaatsen, tot aan lange glij-ijzers voor onder de kano's toe. Het schaatsplezier van de papooses lijkt behoorlijk bedorven te worden door de strijd tussen Pafwangs en Rondbuiken, maar gelukkig weet de moeder van Hiawatha en Zilverslang een oplossing. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Marga Querol Manzano.

Meteen daarna, op pagina 35 t/m 42 van de nieuwe Donald Duck een winterverhaal, met de vrouwelijke Duckies in de hoofdrol, dat ik samen schreef met collega Paul Hooga. Lizzy, Juultje en Babetje logeren bij Oma Duck maar op de ochtend dat ze weer naar school moeten, rijden er in verband met het barre winterweer geen bussen. Grote vraag, hoe komen ze nu op school. Oma stelt nog voor met de arrenslee te gaan, maar als blijkt dat Gijs de arrenslee nog niet gerepareerd heeft en in plaats daarvan als slaapplaats gebruikt, gaan Lizzy, Juultje en Babetje per schaats over de vaart naar Duckstad. Onderweg schaatsen ze de Zware Jongens tegen het lijf die een paar uur daarvoor de beroemde Malheur-diamant uit het museum gestolen die volgens kenners ongeluk brengt aan de bezitter. Ongeluk waarmee zowel de Zware Jongens als Lizzy, Juultje en Babetje geconfronteerd worden, waardoor het beide partijen in de toch barre winteromstandigheden erg moeilijk wordt om zowel zichzelf als de diamant in veiligheid te brengen.Uiteraard baseerden Paul en ik ons op de verhalen rond de al even beroemde Blue Hope diamant.

Nog een co-productie, maar dan eentje die niets met de winter te maken heeft, vind je op bladzijde 50 van de nieuwe Tina (nr 3-2016). Voor deze gag van Karlijn, Catootje en de ouders lieten collega-scenariste Saskia Janssen en ik ons op de ruimte, die strips, cd's en dvd's innemen en de handige, zelf in elkaar te zetten kastjes die daarvoor te koop zijn. Een probleem, Karlijn heeft geld voor of dvd's of een kastje maar niet allebei. Gelukkig weet Germaine een creatieve oplossing. Oorspronkelijk draaide het in deze gags om de dvd's van de serie Merlijn (een variant van Merlin, een serie die toendertijd in Nederland in vrij snel tempo op dvd uitkwam), in de uiteindelijk gaat het om de boekenserie 'Dagboek van een muts', intussen heel populair bij Tina-lezeressen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.

Tenslotte viel deze week ook de nieuwe BS Magazine met daarbij het nieuwste nummer Paper (nr 32) in de bus.

(Illustratie:s Dick Heins)

Tekenaar Dick Heins staat deze keer centraal in Paper. Met een lang 40 hours verhaal onder de titel 'Customer Advice' en een interview door Pierre Christian met Dick op pagina 10 en 11 van de nieuwe Paper. De highlights uit de rijk gevulde carriere van Dick komen in de verschillende vragen en antwoorden voorbij. En daarbij is er ook even aandacht voor de strips Kleine Napoleon die ik in 2009 samen met Dick maakte en waarvan 't Vlaams Stripcentrum eind vorig jaar alle 16 gags in album uitbracht. Leuk interview dat zeer zeker de moeite van het lezen waard is, net als de strips van Dick op de pagina's daarna.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: