vrijdag 19 augustus 2016

De avondklok...

September 2015. Ik belde naar Comic House, kreeg Sonja aan de lijn en meteen de vraag of ik zin had om samen met Hans een educatieve strip te maken voor het lesboek Maatschappijleer voor het VMBO van uitgeverij Essener. Natuurlijk zeg je dan ja. Leuk gesprek gehad in de Brasserie op station Amsterdam Centraal. En daarna aan de slag om vijf verschillende plots te bedenken met als centraal thema de politieke participatie van jongeren, waaruit vervolgens een aantal leerlingen binnen de doelgroep hét verhaal voor het maatschappijleerboek mocht kiezen. Dat werd uiteindelijk het verhaal 'De avondklok'

Een verhaal waarin de gemeente een avondklok heeft ingesteld om een situatie met rellende hangjongeren op te lossen. Onze hoofdpersonages Sharif en Kelvin worden op een avond onterecht aangehouden en dat alles dankzij een gekneusde enkel van Kelvin. Sharif start een facebookactie gericht tegen de avondklok en krijgt al snel steun van andere jongeren en van een reporter van RTV Midden. Gaandeweg blijkt dat de avondklok ook een soort experiment te zijn waarbij andere gemeenten meekijken.

We zien hoe Sharif, Kelvin en hun medestanders het probleem van de gemeentelijke naar de landelijke politiek weten te tillen. We zien welke acties ze ondernemen, wat de reacties daarop zijn, de rol van de media en de invloed die ze uiteindelijk op de besluitvorming uit weten te oefenen.

Een verhaal met een open einde, maar desondanks bereiken Sharif en Kelvin uiteindelijk meer dan ze bij aanvang van hun actie gedacht hadden.
(omslagontwerp: Sander Schaper, Studio Nico Swanink)

Het verhaal 'De Avondklok is nu, met fabelachtig tekenwerk van Hans, verschenen in het Lesboek KGT Thema's Maatschappijleer VMBO van Uitgeverij Essener. Je vindt onze strip, 4 pagina's lang, op bladzijde 38 t/m 41 van dit boek. Het lesboek is voor E 40,75 te koop in de Nederlandse boekhandels, de internetboekhandels en bij uitgeverij Essener. Mocht je nu docent zijn, dan kun je het boek hier voor de school en de lessen Maatschappijleer bestellen tegen slechts een paar euro administratiekosten (het eerste boek onder 'Producten bestellen').
Dankjewel Sonja, Hans, Janine, Theo en Theo voor de opdracht, voor de prettige samenwerking met en de prachtige nieuwe strip die dit alles heeft opgeleverd

Geen opmerkingen: