vrijdag 29 januari 2016

Het geheim van de oude toren

De komst van de wolf naar Nederland en een oude toren in een winters landschap. Dat waren de eerste beelden en inspiratiebronnen voor het Dombo-verhaal dat deze week te vinden is op bladzijde 16 t/m 20 in de nieuwe Donald Duck (nr 5-2016). Goed, Dombo op weg naar huis en moet vanwege een felle winterse bui schuilen in die toren. En die toren schuilt natuurlijk een mysterie. Maar wat? En waarom gaan Dombo en Timmie niet schuilen bij een van de boerderij buurt? Zo ontstaat de rest van het verhaal min of meer als vanzelf. Dat Dombo en Timmie weggejaagd worden bij de Boshoeve aan de rand van het bos, de wolven die om de toren zwerven en de geheimzinnige torenbewoners die hen met sneeuwballen bekogelen, alles in dit verhaal heeft met elkaar te maken. En hoewel het natuurlijk bedoeld was als avonturenverhaal, ontstond al schrijvende een wat grimmige onderlaag. Was de inspiratie van de grootmeester van het dierenverhaal, Raymond Macherot, of toch een onbewust wat zwartere kijk op de huidige maatschappij of wellicht een combinatie van beiden? Feit is dat het verhaal niet alleen gaat over welk geheimen er schuilen in de oude toren en de Boshoeve, maar ook over eten of gegeten worden.

Het fabelachtige tekenwerk voor dit verhaal is van Piet Voordes die precies de juiste sfeer wist neer te zetten.

(Illustratie: Piet Voordes, © Disney, bron: Inducks)

Geen wonder want Piet en ik werken al bijna 20 jaar samen, niet alleen aan verhalen voor Donald Duck, maar ook aan strips als Ernst en Bobbie, De Club van Sinterklaas, de Piet Paulusma Comic en niet te vergeten het boekje 'De Magische Schatkist' dat we speciaal voor Redband maakten.
Piet verzorgde ook de inkleuring van deze Dombo-strip, wat de sfeer van de strip alleen maar meer ten goede kwam. Kortom, ik ben dus heel erg blij met het eindresultaat van dit Dombo-verhaal. Je ziet en leest het allemaal deze week in de nieuwe Donald Duck.

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Hans van Oudenaarden zei

Dank, Frank, voor het doorplaatsen van m'n posts!!!

Frank Jonker zei

Ha Hans,

Graag gedaan weer. Hoe waren de afgelopen dagen in Angoulême?

Hartelijke groeten,

Frank