dinsdag 1 december 2015

Rhonda en andere strips in Rotterdam

Iets meer dan een week geleden, op zaterdag 21 november 2015 was het bij Boekhandel Donner in Rotterdam groot feest vanwege het 40-jarig bestaan van Eppo. Vele tekenaars signeerden die dag, verspreid door de hele winkel.
 
Zoals Robbert Damen, Remco Polman en Romano Molenaar...
(Foto: Alex Odijk)
 Carry Brugman, Sytse Algera en Patrick van Oppen.
 
(Foto: Alex Odijk)
 Gerben Valkema en Dick Heins.

Cindy en ik kwamen zo rond 13.00 uur binnen bij Boekhandel Donner. Na het begroeten van de eerste collega's waarbij Cindy aan het begin van de middag een Floris-album door Remco Polman liet signeren, namen we de gebruikelijke kop koffie.

Omdat IJsbrand deze zaterdag helaas niet aanwezig kon zijn, was ik zelf ook niet ingedeeld bij de signeersessies. In plaats daarvan begonnen we een zwerftocht door de winkel langs alle tafels waar Eppo-tekenaars en scenaristen te vinden waren, kwamen we uiteindelijk terecht bij de tafel waar Eric Heuvel, Martin Lodewijk, Willem Ritsier en Marissa Delbressine signeerden.
(Foto: Alex Odijk)

Bij Eric en Martin stonden er heel wat mensen in de rij met een  album van January Jones dat ze graag wilden laten signeren. Maar net op dat moment ook iemand met een album van Nieuwe Vrienden. En nadat Eric Aylin in het album van Kim had getekend, mocht ik er nog een tekst met handtekening aan toevoegen. Willem was zo aardig om even plaats voor me te maken, zodat ik voor een paar minuten toch even een signeerplekje had bij Boekhandel Donner.

Verder veel bijgepraat met collega die op dat moment ook niet of nog niet hoefden te signeren, zoals Noel Ummels, Rene Uilenbroek, Daan Jippes, Paul Teng, Mark van Herpen, Kenny Rubenis en Robert van der Kroft.
 
 
 
 
(Foto's: Alex Odijk)
 
Robert verzorgde overigens het muzikale gedeelte van het 40 jaar Eppo-feest. 

En toen was daar opeens Hans, die vanaf drie uur zou gaan signeren. Zover was het echter nog niet, dus hebben we eerst samen met Fred de Heij weer even de gebruikelijke kop koffie genomen in het restaurant. En zelfs toen konden Hans en Fred nog niet van start. Remco had inmiddels wel plaats gemaakt voor Fred, maar Romano en Robbert waren nog druk bezig hun fans van tekening en handtekening in album te voorzien. Sterker nog, de eerste nieuwe Eppo stripmaker die daadwerkelijk aan deze tafel plaatsnam, was ikzelf. En wel om een exemplaar van Het van Walraven Testament voor Ferry te signeren.

Maar daarna was het toch echt tijd voor Hans en Fred om te gaan signeren. Vanaf dat moment kwamen er vele Rhonda-albums aan de tafel van Hans voorbij.
 
 
 
 
 

Maar ook bijvoorbeeld de speciale Eppo-kalender die de bezoekers die zich van tevoren hadden opgegeven voor het 40 jaar Eppo-feest hadden opgegeven als cadeautje mee kregen.
(Foto: Alex Odijk)
 Intussen vond op het podium, vlakbij de tafel van Hans, Fred en Romano, de officiele presentatie van het nieuwe Elsje-album plaats.
(Foto: Alex Odijk)

Waarna Dick Heins een workshop striptekenen gaf,  waarbij alle fases van het stripmaken, van scenario tot inkleuring en publicatie aan de orde kwamen.


En tenslotte was er nog een forum met Romano, Gerben en Eric onder leiding  van Ger Apeldoorn. waarbij de geschiedenis van Eppo en in het bijzonder de oorsprong en de totstandkoming van strips van deze drie grootheden aan de orde kwamen. Bovendien kreeg Rob van Sytse en Patrick nog een speciaal cadeau aangeboden ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Eppo.Intussen wees Leo me op de nieuwe Eppo die op het rek naast de tafel van Hans en Fred stond uitgestald, met daarin de  uitslag van de Eppo-enquete, waar we zodoende als eersten kennis van konden nemen. Ook Hans, want net rond die tijd zat voor Hans de signeersessie erop.
 
 
Romano nam na het  forum weer plaats achter de tafel om de laatste gasten nog van een tekening en handtekening in album te voorzien. Voor de overige stripmakers en de overgebleven gasten werd het een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje en muziek van Robert op de achtergrond. Tot het uiteindelijk zo rond kwart over zeven tijd was om huiswaarts te keren.
 

Kortom, een waanzinnig gezellig Eppo-feest bij Boekhandel Donner in Rotterdam. En daarom wil ik als eerste Rob bedanken voor de uitnodiging en de organisatie van dit feest ter gelegenheid van 40 jaar Eppo. Alex voor de extra foto's bij deze blogpost, die ik zelf niet kon maken. Kim en Ferry voor de twee albums die ik op deze dag mocht signeren en verder alle Eppo-collega's en alle gasten van het 40 jaar Eppo-feest  voor de gezelligheid. Dank jullie wel allemaal.