vrijdag 4 september 2015

De nieuwste strippublicaties

Tijdschriften, voorpublicaties, een digitaal interview en zelfs een nieuwe album-uitgave. Het kan niet op deze week. Maar dit wekelijks overzicht van de nieuwste strippublicaties beginnen we natuurlijk met:

Rhonda 2: Rebecca in Eppo

En daar zijn we inmiddels toe aan de voorlaatste aflevering van dit tweede deel uit de Rhonda-trilogie. Deze week, op bladzijde 14 t/m 16 van de nieuwe Eppo (nr 18-2015) stijgt de spanning letterlijk ten top. Want in een poging aan haar doorgedraaide achtervolger Carl te ontsnappen, gaat Rhonda het raam uit en het dak op. Maar zelfs daar wordt ze door Carl steeds verder in het nauw gedreven. Tot er letterlijk uit onverwachte hoek een redder opduikt.
Het feit dat alles live op televisie wordt uitgezonden, zorgt er voor de McCluhan zijn plannen doorkruist ziet worden. En dan breekt er brand uit in de villa van Dana Dane. We komen er eindelijk achter waar Villafranca is gebleven en wat er met Brooks is gebeurd na haar laatste confrontatie met Cagman. Enwat het lot van Cagman zelf betreft? Tja... wordt vervolgd, over twee weken in de allerlaatste aflevering van Rhonda 2: Rebecca.De spannendste avonturen van Donald Duck nr 5
(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)

Deze week verscheen er ook een gloednieuw album in de serie De spannendste avonturen van Donald Duck. Alle verhalen in het vijfde deel uit deze serie zijn getekend door de Spaans-Catalaanse tekenaar José Colomer Fonts. Voor twee ervan schreef ik in de periode 1994-1995 het scenario.

Als eerste is dat het verhaal uit Katrien's dagboek te vinden op pagina 67 t/m 70. Een verhaal waarin Katrien een baantje krijgt als begeleidster bij een schoolreis. Eigenlijk is dit verhaal gebaseerd op een reis in 1995 maakte met mijn collega en goede vriend Paul Hoogma door het zuidwestelijk deel van Californie. En daar horen natuurlijk ook de nationale parken bij, compleet met reuzensequoia's, watervallen, elanden en beren. En aangezien we Duckstad van oudsher moeten zoeken in Calisota, of wel Californie/Minnesota, is het logisch dat het voor het schoolreisje van Katrien slechts een dagtrip is. Toch zijn het niet de dieren en de ruige natuur die Katrien de meeste problemen bezorgen, maar de kinderen. En die zorgen er ook voor dat Katrien uiteindelijk een baan krijgt in een nabijgelegen filmstad. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 17-1996 en in de speciale Katrien voor Donald Duck-abonnees bij Donald Duck 16-2011.

Vervolgens, op bladzijde 81 t/m 84 een Dagobert Duck, gebaseerd op het idee dat de mens slechts een beperkt deel van zijn hersenen gebruikt en wat hij zoal zou kunnen doen als hij hersencapaciteit volledig zou gebruiken.

(Illustraties: José Colomer Fonts, © Disney)

Na een paar zakelijke tegenslagen komt Dagobert op het onzalige idee dat hij eigenlijk alles zou moeten weten en  geeft Willie opdracht om daar voor te zorgen. Willie vindt een mengsel uit voor zogenaamde telepathietoffees, gebaseerd op het principe van de opperste concentratie zoals men die vindt bij de Oosterse wijsgeren. Helaas, voordat Willie zijn mengsel in toffeeblokjes heeft verdeeld, wordt alles opgesnoept door een Zware Jongen die ook vindt dat hij en zijn vakbroeder alles zouden moeten weten. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 9-1995,


Donald Duck Egypte-special

(Illustratie: Andrea Freccero, © Disney)
 
Eén dag eerder verscheen ook de nieuwe Donald Duck Egypte-special. Met op bladzijde 37 t/m 40 een Donald Duck verhaal waarvoor ik het scenario schreef in 2004. Een raamvertelling eigenlijk want terwijl Donald samen met Dagobert en Kwik, Kwek en Kwak Egypte bezoekt, vertelt Donald de neefjes een verhaal over een eerder bezoek aan Egypte, waar zijn neefjes niet bijwaren. Een soort mix ook tussen De vloek van de mummie en De draad van Ariadne, want terwijl Dagobert zijn archeologen in Egypte bezoekt en er achter komt dat er misschien wel een geheime schatkamer onder de Sfinx ligt, gaat Donald als een moderne Thesaus aan een rol verband de Grote Pyramide in om vervolgens natuurlijk in één van de vallen te trappen en er vervolgens met heel veel moeite, verkleed als griezelmummie weer uit te komen. Met alle gevolgen van dien. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso en eerder gepubliceerd in Donald Duck 37-2004.


Interview met IJsbrand
(Illustratie: IJsbrand Oost)

In het digitale cultureel webmagazine Barbarus plaatste afgelopen dinsdag een interview met IJsbrand. Over onder andere het ontstaan van Max Miller, het gebruik van de klare laan , de mogelijkheden en beperken daarvan en het ontstaan van een strip, van synopsis tot gekleurde en gekleurde plaat. Bij dat laatste onderwerp komt ook de bijzondere samenwerking aan de orde tussen IJsbrand en mij Max Miller en de Orde Blauwe Steen en bij 'Schaduwspel' dat we over een aantal maanden in Eppo te lezen zal zijn. Het interview wordt onder andere geillustreerd met een mooi voorbeeld van het resultaat van die samenwerking. De flashbackpagina's op pagina 10 en 11 van ons verhaal zijn gebaseerd op de ideeen van IJsbrand over wat er in het verleden plaatsgevonden had. De tekst kon ik vrijwel letterlijk overnemen en bleek na de indeling in plaatjes wonderwel precies in twee pagina's te passen, waar IJsbrand de prachtige grafische twee-eenheid hierboven wist te maken.
Met Schaduwspel zetten we onze samenwerking voort en we hopen natuurlijk dat dat dan ook weer tot vele van dit soort kleine hoogtepuntjes in het verhaal. Je vindt het interview  met IJsbrand op:
http://www.barbarus.org/#!Interview-IJsbrand-Oost/cu6k/55e5ac980cf2de902a7aadfa

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: