vrijdag 14 augustus 2015

De strips van deze week

De nieuwe Donald Duck (nr 33-2015) staat deze week helemaal in het teken van De slag bij Waterloo. Collega Jan Kruse schreef het openingsverhaal 'Het goud van de Napoledons' en op verzoek van de redactie schreef een Speurneuzen-verhaal rond dit thema. Eén probleem, de slag bij Waterloo  vond in 1815 plaats en De Speurneuzenverhalen spelen zich normaal gesproken eind 19e eeuw af. Maar ook daar waren al ideeen over. De link tussen Waterloo en Londen is natuurlijk De Hertog van Wellington, wiens standbeeld lange tijd in de buurt van Buckingham Palace stond. En laat ik nu toevallig de Hertog van Wellingmouse een kleine rol gegeven hebben in het nog niet gepubliceerde Speurneuzenverhaal 'Geen kerstdiner voor de koningin' (voor de liefhebbers: H 2014-052), dat met een beetje geluk deze kerst in Donald Duck te lezen is. De Hertog van Wellingmouse zou dus in dit verhaal een grotere rol krijgen. Na me ingelezen hebben over de nogal ingewikkelde situatie en de verschillende partijen en locaties die allen een rol bij de slag van Waterloo hebben gespeeld en wonderlijk gedrag van de Franse keizer tijdens de slag bij Waterloo, ontstond het Speurneuzenverhaal 'De terugkeer van Napoleon' dat deze week te vinden is op bladzijde 25 t/m 30 van de nieuwe Donald Duck. De meesterlijke tekening zijn van niemand minder dan José Ramon Bernado Kneff.

Het Hiawatha-verhaal op bladzijde 18 t/m 21 van de nieuwe Donald Duck schreef ik al twee jaar geleden en heeft dus niets met de slag bij Waterloo te maken. Maar er vindt wel een soort veldslag plaats. De bizonjacht van de Rondbuiken wordt namelijk danig verstoord door een wilde bizonstier die zijn kudde met hand en tand verdedigt. Als Oude Zwamneus verkondigt dat alleen de dapperste der Rondbuiken de wilde bizonstier kan verslaan, ziet Hiawatha zichzelf als de aangewezen persoon om dat te doen. Maar het is Zilverslang die als eerste ontdekt waarom de wilde bizonstier zijn kudde zo fanatiek verdedigt. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Valentin Doménech.

(Illustratie: © Holco Publications)

En tenslotte nog meer dieren in het nieuwe verhaal van Sarah de Shire op bladzijde 16 t/m 22 van de nieuwe Penny (nr 17-2015). Omdat het gras rond het woonhuis van Maura en Marlin te kort wordt, gaat Sarah tijdelijk logeren op de kinderboerderij. En het lijkt heel leuk, al die dierenvrienden rond Sarah, maar Sarah zelf doet soms dingen waar de dieren in kwestie niet altijd blij mee zijn. En dat terwijl ze toch haar eigen plek moet zien te vinden op de kinderboerderij. Of dat lukt en of het haar lukt vrienden te maken, lees je deze week in de nieuwe Penny.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: