woensdag 18 juni 2014

De Vakantieboeken top 12

Het is al weken zomerweer, het schooljaar loopt op zijn einde en het vakantiegevoel begint te kriebelen. En als je dan je koffers gaat pakken, wat neem je dan zoal mee? Traditiegetrouw is hier onze Vakantie top... 12!

12. De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket of bijvoorbeeld de prent van Hans verstrippng van 'Zo heerlijk rustig, stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


11. De Max Miller prenten
(Illustraties: IJsbrand Oost)

'Van tweede Max Miller album 'De Orde van de Blauwe Steen'  zijn er tot nu toe twee prenten verschenen. Eind oktober vorig jaar tijdens het Stripfestival Breda beleefde de Max Miller-prent 'Station Groningen' zijn primeur, een prent gebaseerd op het eerste plaatje van pagina 5 van ons verhaal. En in mei 2013 brachten IJsbrand en ik ter gelegenheid van de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs in Zwolle de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Van beide prenten zijn er nog een aantal in voorraad. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze twee prenten prent of voor een andere Max Miller prent, voor zover voorradig, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


10. Donald Duck Vakantieboek 2014
(Illustratie: ©Disney)

Het enige van de vele Vakantieboeken dit jaar, die we kunnen tippen voor deze blog. Met op bladzijde 60 t/m 63 een verhaal waarin Pinokkio voor zijn vader een gloednieuw speeldoosje naar de burgemeester brengt.

(Illustratie: Comicup Studio, ©Disney, bron: I.n.d.uc.k.s.)

 Helaas zijn Jantje Fatsoen en Sluw de Kater ook in dit speeldoosje geinteresseerd, of beter gezegd in het geld dat het oplevert. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Donald Duck 28-2000 en de Belgische Disneykrant 43-2006.


9. Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen
                                             

Een album dat nog niet is verschenen, maar waarop je al wel kunt intekenen door een mailtje te sturen naar

(Illustraties: IJsbrand Oost)

 maxmillerstrips[at]xs4all.nl  In dit album, dat tijdens het Stripfestival Breda (11 en 12 oktober) zal verschijnen, vertellen IJsbrand en ik aan de hand van vele schetsen en (kleuren)illustraties over de totstandkoming van het nieuwste Max Miller avontuur 'De Orde van de Blauwe Steen'. Geinteresseerden krijgen sowieso van IJsbrand een digitale preview van acht pagina s toegestuurd en wie alvast een aanbetaling doet van 15 euro (de prijs van het boek wordt E 29,95) ontvangt de speciaal genummerde prent Librije en een speciaal getekend bewijs van reservering. Meer info over Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen vind je onder andere hier op de Max Miller Strips blog: http://maxmillercomics.blogspot.nl/2014/05/435-stripdagen-haarlem-2014.html8. Stripnieuws

Het begon allemaal met het inmiddels bekende stuk van Hans over 'De opwindende toekomst van de strip', dat in Stripnieuws 47 werd gepubliceerd. In datzelfde nummer ging ook de strip 'Puppy from Hell' van Caroline en Hans van start. De complete serie  van 'Puppy from Hell ' wordt  in Stripnieuws  gepubliceerd, en de drie afleveringen in Stripnieuws 55 zijn zelfs helemaal nieuw. . Alle reden dus om aan te nemen dat 'Puppy from Hell' ook in de komende nummers van Stripnieuws te vinden zal zijn met gloednieuwe afleveringen. Mis het dus vooral niet. Meer info over Stripnieuws op http://www.stripschap.nl/pages/stripnieuws/stripnieuws.php


7. De verdronken paarden van Ameland
(Illustraties: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Het stripalbum met het waargebeurde verhaal over ramp met de Amelander reddingsboot op 14 augustus 1979, waarbij acht paarden verdronken bij een reddingsactie om de vier opvarenden van een vastgelopen jacht Windspiel 4 te redden. Het album, geheel uitgevoerd in potlood, vertelt het verhaal van deze ramp, zoals ik die een paar jaar geleden te horen kreeg van verschillende betrokkenen en in het bijzonder van Oene de Vries, die destijds een van de voermannen van de reddingsboot was en bij de ramp twee paarden heeft verloren. Het album, dat destijds op de premiere van de film “Penny’s Shadow’ werd is o.a. te koop op Ameland, maar ook bijvoorbeeld in de Penny Webshop (https://shop.penny.nl/catalog/pennysshadow)
waar je het los kunt kopen, of cadeau krijgt bij je bestelling van de dvd van “Penny’s Shadow”.


6. Eppo 2014
(Illustratie: IJsbrand Oost)

De afgelopen maanden kon je Eppo de voorpublicatie lezen van Max Miller, De Orde van de Blauwe Steen, het verhaal waarin Max, Eva en Pjotr het aan de stok krijgen met de misdadige Orde in hun zoektocht naar de vindplaats van de Blauwe Steen. En natuurlijk wordt er intussen druk gewerkt aan het volgende Max Miller verhaal. En dat is niet de enige reden om een abonnement op Eppo te nemen. Want, ook Rhonda deel 2, getiteld Rebecca, is in de maak. Zon 20 pagina zijn er nu klaar, vertelde Hans in Haarlem, dus er is een kleine kans dat de voorpublicatie van dit tweede Rhonda-verhaal in Eppo nog voor het einde van het jaar
van start kan gaan. Meer info over Eppo Stripblad vind je op www.eppostripblad.nl5. De Max Miller stripreeks
                                                                  (Illustraties: IJsbrand Oost)

Vers van de pers: het nieuwe Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen. Behalve de reguliere editie verscheen er van dit album ook een speciale Martinikerk-editie, die enkel en alleen in de Martinikerk te verkrijgen is. En niet voor niets, een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr naar de vindplaats van de Blauwe Steen speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk. En vergeet ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende: Moordkunsten.


4. Nieuwe vrienden


                                                                 (Illustraties: Eric Heuvel)


Begin maart van dit jaar verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.


3. De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Een dubbeldik album met tien Donald Duckverhalen uit mijn eerste tien jaar als Donald Duck-scenarist.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Inclusief twee verhalen die ik samen schreef met twee collega-scenaristen, respectievelijk Paul Hoogma en Remco Polman. Zoals in de biografie te lezen valt, begon het destijds allemaal met een scenario van 1 pagina voor de scenariowedstrijd van Donald Duck en Het Stripschap in 1989. Die bewuste gag werd eerder dit jaar nog gepubliceerd in het album ’50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck’. De verhalen uit “De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34”, allen uit de periode 1990-1999 zijn in feite een logisch vervolg daarop.
Ze laten de eerste wankele schreden op het scenariopad zien tot aan de al wat meer ervaren scenarist aan het eind van de vorige eeuw. De cover, getekend door Gerben Valkema en Michel Nadorp, verwijst naar het openingsverhaal “Een papegaai met apenstreken” met daarin een gastoptreden van Joe Carioca.


2. Rhonda 1: Help me, Rhonda!

Het allereerste album van Rhonda en meteen ook het eerste deel van de Rhonda-trilogie, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze. Op de California Zephyr ontmoet ze agent en make-up artiest Edgar Villafranca die meteen Rhonda's gelijkenis met de verdwenen filmster Dana Dane. Villafranca doet Rhonda een voorstel en heeft plannen met Rhonda. Rhonda op haar beurt heeft zo haar eigen plannen, en dan zijn er ook nog lieden die plannen hebben met Dana Dane. Rhonda 1: Help me, Rhonda! is verschenen is drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie met daarin ook de meer 20 pagina's van Rhonda 1.0, en een Franstalige special edition.
1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-trilogie!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn zomervacantie begint pas op 5 juli... Grtjs, -J-.

Frank Jonker zei

Ha -J-,

Oei, dat duurt nog wel een paar weken. Maar dan heb je in elk geval nog tijd genoeg om uit deze lijst te kiezen welke boeken je meeneemt.:-) Heel prettig weekend en toch alvast fijne vakantie.

Hartelijke groeten,

Frank