maandag 19 mei 2014

Nieuwe vrienden, Max Miller en andere strips in Drachten

(Illustratie: Eric Heuvel)
De eerste Noordelijke Stripmanifestatie zit erop. En we kunnen wel spreken van een zeer geslaagd evenement afgelopen weekend in Drachten. Vele aanwezige stripmakers, die niet alleen signeerden, maar ook onderling dan wel met belangstellende bezoekers in conclaaf gingen. Behalve de interactietafel en de tekenaarsbattle, twee vaste onderdelen van het programma, was het ook zo dat er bij de tekenaars-eiland stoelen aan beide zijden van de tafels stonden, zodat degenen die iets meer van een bepaalde tekenaar of over een bepaalde strip wilden weten daar op hun gemak plaats konden nemen voor een gesprek met de bewuste tekenaar. Enige nadeel misschien, Drachten heeft geen treinstation en de meeste stripmakers geen auto. Gelukkig was Herman Roozen zo aardig was om ons op station Heerenveen op te halen en naar Drachten te rijden.  Met dank ook aan IJsbrand  die dat in samenwerking met Anja, de drijvende kracht achter de Noordelijke Stripmanifestatie, zo had weten te organiseren.

IJsbrand was al volop bezig, toen we zo rond half elf in Drachten aankwamen. Er was dan ook de hele zaterdag veel belangstelling voor Max Miller. Niet alleen voor het eerste Max Miller-album Moordkunsten, maar ook voor bijvoorbeeld de prenten als 'Station Groningen' en 'Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

En natuurlijk wilden veel mensen van alles weten over het aankomende album  Max Miller 2: De Orde van de Blauwe Steen, dat over minder dan twee weken tijdens de Haarlemse Stripdagen zal gaan verschijnen. Datzelfde geldt ook voor de speciale edities, zoals de Martinikerk-editie, die een week na Haarlem wordt gepresenteerd, maar ook het album ''√Āchter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen' dat, zoals het er nu uitziet, in oktober tijdens de Stripdagen Breda gaat verschijnen. De inschrijving voor dit album kan vanaf de Haarlemse Stripdagen en wie van te voren inschrijft krijgt daarbij een prent en een speciaal getekend inschrijfbewijs. Maar daarover binnenkort meer op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/) en op deze blog.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Nadat ik de diverse albums op de tafel naast IJsbrand had uitgestald, nam ook daar de belangstelling toe.Vooral voor Nieuwe vrienden en dan in het bijzonder de hardcover-editie. Maar ik had ook een aantal exemplaren van de educatieve editie bij me, compleet met werkposter en Anne Frank Krant. Met dank aan Joop Schreurs, die me die albums nog tijdens de treinreis naar Drachten had weten te bezorgen.
Eric was inmiddels ook gearriveerd en zat maar een paar tafels verder, zodat ik na het signeren van de Nieuwe vrienden-albums iedereen makkelijk door kon sturen naar Eric voor een tekening.
Verder was er opvallend veel belangstelling voor het album 'De verdronken paarden van Ameland', waarvan ik zaterdag meerdere exemplaren heb mogen signeren. En natuurlijk was er ook bij mij heel wat vraag naar het komende Max Miller-album 'De Orde van de Blauwe Steen'.
(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Ook  Caroline was al vroeg aanwezig om een deel van de organisatie op zich te nemen. Wat onder andere inhield de tekenaars op het juiste tijdstip naar de juiste plek te brengen. Om kwart over elf was het IJsbrands beurt om deel te nemen aan de interactietafel . Daar liet IJsbrand aan de hand van materiaal uit Max Miller, De Orde van de Blauwe Steen, zien hoe een strip tot stand komt. Dat betekende dat ik gedurende drie kwartier ook IJsbrands tafel in de gaten mocht houden. En ook zonder IJsbrands aanwezigheid bleven mensen daar zeer geinteresseerd in alles wat er op die tafel te zien was en in wat er nog gaat komen.
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Toen de eerste kinderen aan mijn tafel kwamen, wat het ook tijd voor een Donald Duck-tekening. In eerste instantie in schetsboeken, maar later op de dag ook in het album 'De grappigste avonturen van Donald Duck'.  Af en toe kreeg ik ook de groeten van tekenaar Piet Voordes die net aan een ander tekenaars-eiland zat. Piet had zelfs veel origineel Disney-materiaal bij zich, waaronder een compleet scenario dat ik ooit samen met collega Paul Hoogma had geschreven en dat Piet daarna van tekeningen heeft voorzien.


Ook veel belangstelling voor Bob Evers en dan in het bijzonder voor ons vijfde en tot op heden nog steeds nieuwste album 'Een overval in de lucht'. Maar later op de middag zou ik voor een nieuwe lezer van de Bob Evers stripreeks ook nog een exemplaar van 'Avonturen in de Stille Zuidzee' mogen signeren.
 Na twee uur leek het heel even wat rustiger te worden. Maar niet voor lang, want om half drie deden IJsbrand en Eric mee aan de tekenaars-battle, die zoals ik later van IJsbrand hoorde, begon met een hamer, gevolgd door een sikkel en een zaag en daarna nog een complete Lenin, getekend door Eric.
Intussen mocht ik dus drie tafels tegelijk in de gaten houden. Gelukkig wel met de hulp van Cindy en Caroline, die me binnen het tekenaars-eiland even gezelschap hielden. Buiten IJsbrand en Eric waren ondere andere ook Dick Heins, Marissa Delbressine, Ed van der Linden, Robbert Damen en Daniel van den Broek. En af en toe kregen we ook bezoek van collega's van een van de andere twee tekenaarseilanden, zoals Andree Schneider, Ger Apeldoorn, en Hendrik-Jan Vos en van bijvoorbeeld Arjan Wilschut met wie ik samen nog de stripfabel 'De apen en de tuinman' heb gemaakt voor GRNVLD.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Om ongeveer kwart over drie waren IJsbrand en Eric weer terug en kon ik zelf ook nog even een kort rondje over de beursvloer maken. Veel verder dan de tafel van Piet ben ik niet gekomen, om daar vervolgens even bij te praten en daarna weer terug naar mijn eigen tafel voor de laatste tekening van die dag: eentje van Kwik, Kwek en Kwak.
Om vier uur was de Stripmanifestatie officieel afgelopen. Maar Eric is zeker tot na half vijf blijven signeren. IJsbrand stopte even na vieren, zodat we nog tijd hadden om de onderwerpen van ons op handen zijnde album 'Achter de schermen van.. . Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen' door te spreken. Daarna was het echt tijd om huiswaarts te gaan.
Gelukkig was IJsbrand zo aardig om ons een lift terug naar station Heerenveen te geven.
IJsbrand is ook zondag aanwezig geweest op de Noordelijke Stripmanifestatie in Drachten. Ongetwijfeld is er ook toen veel belangstelling voor Max geweest en voor alles wat er de komende weken op stapel staat, maar hoe dat precies zit, lees je binnenkort vast en zeker op de Max Miller Strip blog.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

In elk geval was het een zeer geslaagde zaterdag in Drachten.  Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die afgelopen weekend speciaal voor ons of onze strips naar Drachten is gekomen. En niet te vergeten natuurlijk Cindy, Herman, IJsbrand, Eric, Dick, Marissa, Robbert, Daniel, Ed, Caroline, Andree, Arjan, Ger, Cok, Hendrik-Jan en Piet voor het gezelschap en gezelligheid  Herman en IJsbrand uiteraard ook bedankt voor de lift heen en terug naar het station. En Joop, veel dank voor de service rond de educatieve editie van Nieuwe vrienden.
En in het bijzonderwil ik natuurlijk Anja, Caroline en alle andere medewerkers van de Noordelijke Stripmanifestatie bedanken voor de uitnodiging, de ontvangst, de gastvrijheid, de gezellige zaterdag en algehele verzorging. Heel hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: