vrijdag 21 juni 2013

De uitslag van de Max Miller prijsvraag


Het is vrijdag 21 juni en de inzendtermijn voor de Max Miller prijsvraag is inmiddels verstreken. Een paar uur geleden heeft IJsbrand de oplossing en de winnaar op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/)  gepubliceerd. Vele reacties op deze prijsvraag de afgelopen week, met veel verschillende antwoorden. Maar wat was nu het juiste antwoord? Wat was nu de perspectief/constructiefout die IJsbrand zocht? Wel, dit hier:

De perspectief/constructiefout die IJsbrand bedoelde, betreft de plaatsing van de ladder naar de eerste verdieping van de steiger rechts in het plaatje.  Tja, we hadden al gezegd dat het niet makkelijk te zien is. En IJsbrand geeft op de Max Miller Strips blog dan ook nog wat extra uitleg aan de hand van de volgende schetsen.

Te zien zijn de twee segmenten van de steiger, van elkaar gescheiden door twee horizontale buizen en verstevigd door een verticale en een diagonale buis. Zoals IJsbrand zelf al op de Max Miller Strips blog zegt: vergeet de diagonale buis, maar let nu eens op de plaatsing van de trap ten opzichte van de verticale buis.

Op de dwarsdoorsnede van figuur 2 kun je zien hoe de situatie werkelijk is. De trap loopt schuin omhoog en leunt tegen de bovenste dwarsstang. Maar als je de oorspronkelijke versie van de tekening  goed bekijkt, zie je dat de trap weliswaar achter de middelste dwarsstang van de steiger begint. maar halverwege ineens voor de middelste dwarsstang van de steiger loopt, om daarna te eindigen ter hoogte van de middelste dwarsstang op de bovenste dwarsstang op de eerste verdieping. De situatie zoals geschetst in figuur 3. En zo ontstond onbedoeld een soort Escher-effect in de tekening.

Zoals gezegd, er waren vele inzendingen en veel verschillende antwoorden. Sommige zaten er heel dichtbij, maar er waren maar twee echt goede antwoord: van Otto en van Caroline (met een klein beetje hulp van Hans). Maar aangezien Otto de eerste was met het goede antwoord, is Otto dus ook de winnaar van de Max Miller prijsvraag. Alle inzenders krijgen een genummerde en gesigneerde kleurenprint van de gecorrigeerde plaat toegestuurd. Winnaar Otto krijgt daarnaast ook een print van de schets van deze strook. Van harte gefeliciteerd!

(Ilustraties: IJsbrand Oost)
Tot slot wil ik dan, net als IJsbrand, alle inzenders bedanken voor het meedoen, het sturen van alle opmerkingen en de positieve reacties, waardoor IJsbrand de plaat nog verder kan perfectioneren.
Joop, Fokko, Dick, Otto, Erik, Pieter, Caroline en Hans, Anja, Carlos, Hans, Eric, Anne, Machteld, Wallie en Jaap, dank jullie wel allemaal!

Geen opmerkingen: