woensdag 16 maart 2011

De nieuwe GRNVLD en meer

Bij gebrek aan foto’s of films moet ik mijn Stripdagenverslag toch nog een paar dagen uitstellen. Daarom eerst maar een post over iets dat hier gisteren wel binnenviel, namelijk de nieuwe GRNVLD (nr 5, het eerste nummer van 2011).
Natuurlijk opent GRNVLD met het woord Vooraf van hoofdredactrice Caroline op bladzijde 3. Het jaarthema van de discussies in en rond Kasteel Groeneveld en in GRNVLD is de relatie tussen mens en dier. Een en ander wordt door Caroline belicht aan de hand van de drie bonte Bentheimers die zijn ondergebracht op het landgoed bij Kasteel Groeneveld. Uiteraard heeft Hans daar weer een prachtige tekening bij gemaakt. En waarom die drie varkentjes nu zo overenthousiast onze Caroline aanvallen, lees je uiteraard in de rest van Carolines voorwoord.

En er zijn meer redenen waarom je de nieuwe GRNVLD niet mag missen . Bijvoorbeeld de illustraties van Aloys Oosterwijk, Gerrie Hondius, Jos Collignon, Duckcollega Henrieke Goorhuis en animator, illustrator en kinderboekenschrijver Arjan Wilschut.
Deze laatste maakte de tekeningen voor de tweede stripfabel van Kasteel Groeneveld.

(Illustratie: Arjan Wilschut, © Comic House)

De eerste werd, zoals onze vaste bloglezers intussen wel weten, gebruikt als Nieuwjaarskaart om de vaste donateurs van Kasteel Groeneveld een gelukkig Nieuwjaar te wensen en te informeren over de op handen zijnde renovatie van het kasteel. Wie nu gedacht had dat deze fabel ook in het eerste nummer van 2011 van GRNVLD te vinden zou zijn, heeft het mis.
Voor dit eerste nummer van het nieuwe jaar is gekozen voor de verstripping van de Indische fabel ‘De tuinman en de apen’. Een strip die te vinden is op bladzijde 46 en 47 van de nieuwe GRNVLD en waarvoor Arjan Wilschut de tekeningen maakte bij mijn scenario.
En waar de Boekenkrant “Sint Franciscus en de bloeddorstige wolf van Gubbio” gebruikte als covercard om Kasteel Groeneveld te promoten, zal ‘De tuinman en de apen’ waarschijnlijk later dit jaar gepubliceerd worden in P@per met hetzelfde doel.

Voor wie het nog niet wist, P@per is het gratis stripmagazine met werk van bekende en nog niet zo bekende tekenaars, dat verspreid wordt onder de leden van Brabant Strip. In het nieuwste nummer, dat meegestuurd werd met de nieuwe BS Magazine vind je o.a. een nog niet eerder gepubliceerde Robbedoesstrip van Daan Jippes.

(Illustratie: Daan Jippes)

En wat betreft de nieuwe BS Magazine, de eerste die gemaakt is onder het hoofdredacteurschap van Kurt Morissens, die ziet er werkelijk prachtig uit! 72 pagina’s dik met o.a. een groot interview met Rosinski, een interview met Marc Verhaegen over zijn nieuwe album Vincent van Gogh en verder alle vaste rubrieken en een paar nieuwe. En aangezien ik Kurt weer veel te kort heb gesproken op de Stripdagen maar even zo: Kurt, van harte gefeliciteerd en dat er nog maar vele van dit soort mooie BS Magazines mogen volgen.

Meer info over Kasteel Groeneveld vind je natuurlijk weer op http://www.kasteelgroeneveld.nl/ en meer info over Brabant Strip, P@per en de nieuwe Fenixreeks 2011 op http://www.brabantstrip.be/ .

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Met dank weer voor de promotie voor de GRNVLD, Frank. Een abonnement op dit prachtige kwartaalblad kost slechts € 25,- per jaar. Ieder nummer bevat mooi tekenwerk van de beste Nederlandse tekenaars. De strip in GRNVLD 06 wis een sprookje van GRimm over de vos en de beer verstript door, opnieuw scenarioschrijver Frank Jonker en tekenaar Daan Jippes. Mis het niet en neem een abonnement.

Frank Jonker zei

Ha anonieme Caroline,

Graag gedaan weer. En dank voor het goede nieuws over 'De vos en de beer'. Een heel goede reden om ook aan de volgende GRNVLD weer uitgebreid aandacht te besteden op deze blog.

Hartelijke groeten,

Frank