donderdag 18 maart 2010

De presentatie van Een standbeeld voor Pietje Bell

Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen is de Rotterdamse gemeenteraad dag in dag uit hot news. Het hertellen van de stemmen, volmachten en al dan niet opnieuw stemmen. Maar wat de pers tot vandaag niet wist, is dat er de afgelopen maanden door tekenaar Dick Heins en mijzelf in het allerdiepste geheim is gewerkt aan een gloednieuw Pietje Bell-stripavontuur met alle Rotterdamse gemeenteraadsleden in de hoofdrol. Dit stripproject is een initiatief van de Nestor van de raad, Metin Çelik, die vandaag net als 21 andere raadsleden, afscheid nam van de Rotterdamse gemeenteraad. De verhaallijn voor dit album werd bedacht door onze opdrachtgeefster Jose, werkzaam bij de Rotterdamse gemeentegriffie. En ik had vervolgens de eer om daar weer een leuk stripscenario van te maken. Een verhaal over een ludieke actie van Pietje Bell en de bende van de Zwarte Hand in het kader van Jongerenjaar 2009 en het debat met alle 45 gemeenteraadsleden dat daar op volgt. En uiteraard herkennen de gemeenteraadsleden niet alleen zichzelf maar ook hun eigen uitspraken in de diverse quotes die in het verhaal verwerkt zijn. Het begint allemaal met mysterieuze gebeurtenissen in Crooswijk en een herinnering aan een eerdere raadsvergadering waarin voormalig raadslid Manuel Kneepkens een motie indient om te komen tot een standbeeld voor de fictieve Rotterdammer Pietje Bell. Een standbeeld dat tot nu toe in elk geval nog steeds niet in Rotterdam te vinden is. En verder zijn er in dit verhaal ook gastrollen voor o.a. topkok Herman den Blijker, ex-minister Guusje ter Horst en een uit de reclame bekende supermarkt-filiaalhouder. Dit speciale stripalbum, getiteld Een standbeeld voor Pietje Bell is vanmiddag in de afscheidsraad in het Rotterdamse stadhuis cadeau gedaan aan alle leden van de toen officiëel al niet meer bestaande oude Rotterdamse gemeenteraad. En dat alles met speciale dank aan uitgeverij Kluitman die voor dit project de rechten van Pietje Bell belangeloos beschikbaar stelde.

Om 14.00 uur opende Burgemeester Aboutaleb de laatste bijeenkomst van deze raad en werd er afscheid genomen van 21 van de 22 vertrekkende raadsleden, dit in een tandem met Metin, de Nestor van de raad. Maar het Pietje Bell stripalbum was niet het enige cadeau van de Nestor. Ook liet Metin Çelik zijn politiek testament na aan de oude en de nieuwe gemeenteraad met daarin een aantal belangrijke punten voor toekomstige raadsvergaderingen en het prachtige gedicht De tulpen van Rotterdam. Nadat zowel burgemeester Aboutaleb als Metin Çelik de vertrekkende raadsleden hadden toegesproken en bovendien raadslid Henk Sonneveld koninklijk was onderscheiden, werd even na vieren het gloednieuwe Pietje Bell-album uit de dozen gehaald en cadeau gedaan aan alle aanwezigen in de raadzaal. En uiteraard werden Dick en ik daarbij ook voorgesteld aan de Rotterdamse raadsleden.
Tot slot van de raadsvergadering en tot grote verrassing van de vertrekkende Nestor Metin Çelik mocht hijzelf eveneens een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen, alsmede een lokale onderscheiding die hem door burgemeerster Aboutaleb werd opgespeld.
Na de raadsvergadering waren er uiteraard hapjes en drankjes en hebben we heel leuke gesprekken gehad met o.a. een enthousiaste Matthijs van Muien, Frans van der Hilst, Ronald Motta en Marco Pastors. En dan blijkt ook dat de Rotterdamse politiek in media op het scherpst van de snede wordt uitgevochten, maar dat de Rotterdamse gemeenteraad in werkelijkheid één grote familie is. En last but not least werden we ook nog geïnterviewd door Radio Rijnmond.


De uitreiking van het album en de rest van de afscheidsraad van vandaag is terug te vinden in het videoarchief van de Rotterdamse gemeenteraad:
http://pulse.companywebcast.nl/playerv1_0/default.aspx?id=3955%20&bb=true&swf=true
Na ongeveer twee uur kun je de presentatie en uitreiking van ons nieuwste stripalbum meemaken. Dick en ik hebben in elk geval een erg leuke middag gehad in het Rotterdamse stadhuis. Rest me nog wel een minder leuke mededeling voor de ware stripliefhebber: dit stripalbum, met een oplage van slecht 350 exemplaren, is exclusief gemaakt voor de Rotterdamse gemeenteraad en buiten het stadhuis van Rotterdam absoluut niet verkrijgbaar.
Wat betreft moet ik dus helaas weer heel wat mensen teleurstellen, maar hopelijk kunnen jullie wel genieten van de diverse plaatjes en het tekenwerk van Dick op onze eigen Bob Evers stripblog.(Illustraties: Dick Heins)

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Niet ergens toch één exemplaartje verkrijgbaar misschien?

In ieder geval gefeliciteerd Frank en Dik!

Karel

Otto zei

(Politiek geladen kritische opmerking)
De Rotterdamse gemeenteraad zit blijkbaar nogal goed bij kas om zichzelf een exclusief stripboek kado te doen?! Dat zou je gezien de armoede in de stad niet zeggen.

Het tekenwerk ziet er overigens prachtig uit en wat we kennen van de scenarist zal het met het verhaal en de teksten wel snor zitten ;-)

Anoniem zei

Geweldig mooi verslag van gistermiddag! Ik zal Sandra van der Steen bij gelegenheid vragen om een opname van het interview.
Ik ben trots op onze creatie...
José

Carlos zei

er duikt er vast wel ergens een op......!

Frank Jonker zei

Ha Karel, Otto, José en Carlos,

Dank jullie allemaal voor de complimenten en de felicitaties.
@Jose, alvast bedankt voor de opname van het interview. Ik heb het zelf nog niet kunnen beluisteren, dus ben heel benieuwd.

@Karel en Carlos, ik hoop het echt voor jullie dat er nog ergens een exemplaar van dit album opduikt. Maar ja, dat zou betekenen dat een van de raadsleden zijn album op Marktplaats heeft gezet. Dat is voor ons als makers natuurlijk niet echt leuk. :-)

@Otto, het album is eigenlijk een persoonlijk cadeau van de Nestor, de rest van de gemeenteraad wist hier dus niets vanaf tot aan de uitreiking van het album afgelopen donderdag. De armoede in de stad is overigens een item dat goed aan bod komt in het verhaal. De actie van Pietje en De bende van Zwarte Hand heet namelijk "Jongeren tegen verhongeren" en is vooral bedoeld om de allerarmsten tijdens de kerstdagen van voedsel en kleding te voorzien. Tijdens zijn betoog in de raadzaal drukt Pietje de aanwezige raadsleden behoorlijk met hun neus op deze feiten. Ik hoop dat dat ook geldt voor de nieuw aangetreden gemeenteraad en dat er, misschien wel mede door deze strip, nu eens echt iets aan het probleem wordt gedaan.

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

@ Otto
Met Frank als tekstschrijver zit het wel goed met de maatschappijkritiek. Dat heb ik mogen ervaren! Terwijl de (ex)raadsleden zich nog vergapen aan hun eigen beeltenis, heb ik de indruk dat ze het verhaal nog niet zo goed gelezen hebben, en dus de spiegel nog niet hebben ontdekt! Het is ook moeilijk om een beeldverhaal te lezen als je dikke nota's gewend bent.
Bovendien zitten er verschillende lagen in het verhaal dankzij de gecompliceerde geesten van Frank en mij....ehm, laat ik vooral voor mezelf spreken :)

@ Frank
Sandra nog niet gesignaleerd Frank...

José

Unknown zei

Ben op zoek naar dit boekje wie kan me helpen om er aan te komen.groet peter