zondag 29 november 2009

Verhalen voor de decembermaand

Sinterklaas, Kerst, winter. Voor alles wat de decembermaand voor ons in petto heeft, ligt er sinds deze week een tijdschrift, album of special in de winkel. Kortom, genoeg te lezen voor wie straks een lange decembervakantie heeft.

In de nieuwe Donald Duck (nr. 49-2009) vind je maar liefst drie Sinterklaasverhalen waarvoor ik het scenario schreef. De Donald Duck van deze week opent meteen goed met een 10-pagina-verhaal, geschreven op de rand van mijn zomervakantie toen het buiten pakweg 30 graden Celsius was. Maar Sinterklaas is een dankbaar onderwerp als het om inspiratie gaat en dus ontstond zelf met die zomerse temperaturen een verhaal waarin zowel Donald als de stoomboot met pakjes spoorloos verdwijnt. Natuurlijk luidt de simpele conclusie van de brave Duckstadse burgerij dat Donald D. dan wel de dader zal zijn. Het zit natuurlijk allemaal heel anders in elkaar. Hoe? Dat lees je op bladzijde 5 t/m 14 van de nieuwe Donald Duck.

Op bladzijde 16 t/m 19 een Dombo-verhaal, waarin de Damesolifanten uit pure jaloezie de pakjes van Dombo omwisselen met die van zichzelf. Of beter gezegd een chocoladeletter met pindasmaak omwisselen voor een zakje zout. Een verhaal in de ‘Wat als..?’-categorie: wat zou er gebeuren als Dombo dacht dat hij van Sinterklaas niet meer mag vliegen? Het verhaal werd getekend door niemand minder dan de Spaanse tekenaar José Rámon Bernadó Kneff.

Op bladzijde 39 t/m 42 nog een ‘Wat als…?’-verhaal. Eén van de vaste thema’s van de Sinterklaasverhalen is dat Donald steevast vergeet de verlanglijstjes van Kwik, Kwek en Kwak te posten en de neefjes of Donald ze uiteindelijk persoonlijk moet gaan bezorgen op het kasteel van Sinterklaas. Geen wonder dus dat Kwik, Kwek en Kwak dit jaar zelf hun verlanglijstjes gaan posten. En dat dat ook niet volgens plan verloopt, moge duidelijk zijn, want anders heb je immers geen verhaal.

En behalve de Sinterklaasverhalen in Donald Duck staat er deze week ook nog een Sinterklaasverhaal van me in de nieuwe Tina (nr. 49-2009).

(Illustratie: Purita Campos)

Het verhaal ‘Nienke’s surprise’ op bladzijde 33 t/m 38 heeft het welbekende thema van het meisje dat in vermomming meer durft dan als zichzelf. In dit geval gaat het om Nienke, die haar grote liefde mee wil vragen naar een dance-party en dat dan wil doen in de rol van Zwarte Piet. In tegenstelling tot de verhalen in Donald Duck is dit Sinterklaasverhaal niet nieuw. Het werd al eerder gepubliceerd in Tina 49-1997 en getekend door de Spaanse tekenares Purita Campos.

Tot zover de goede, oude Sint. Maar ook voor Kerst is er een speciale uitgave uitgebracht. Het album ‘Een vrolijke kerst met Donald Duck’ ligt sinds afgelopen donderdag in de winkel.

(Illustratie: Studio Comicup, © Disney)

De twee verhalen van me die er in te vinden zijn, hebben overigens meer met de winter te maken dan met Kerstmis. Zo vind je op bladzijde 36 en 37 een Broer Konijn, waarin de nichtjes van Molly willen gaan baantjeglijden op het ijs en Rein Vos en Bruin Beer denken dat ze de (kerst)konijnen zo voor het grijpen hebben. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en al eerder gepubliceerd in Donald Duck 2-2000.

Op bladzijde 51 en 52 van hetzelfde album nog een Tokkie Tor-verhaal vol sneeuw en ijs.

(Illustratie: Studio Comicup, © Disney)

Vooral gebaseerd op het feit dat iemand die uitglijdt en voor- of achterover in de sneeuw valt soms wel erg vreemde sporen achterlaat. En zoiets leidt in een miniatuurdorpje als Puindorp al gauw tot paniek. Ook dit verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Donald Duck 51-2001.

Voor wie de rest van de winter dan ook nog iets te lezen wil hebben, zijn er verschillende Winterboeken uitgebracht. In het Donald Duck Winterboek 2010 vind je zowaar een Nieuwjaarsverhaal op bladzijde 112 t/m 116. Of beter gezegd een verhaal rond de traditionele Nieuwjaarsduik. Ook in Duckstad wordt zoiets gehouden en uitgerekend als het buiten ijskoud is dwingt Katrien Donald om daaraan deel te nemen. Dit verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Jaap Stavenuiter en eerder gepubliceerd in Donald Duck 1-2001.

Voor de kinderen is er dan ook nog het Disney Junior Winterboek met daarin op bladzijde 47 het Winnie de Poeh-verhaal ‘Bedtijd voor Roe’. Een verhaal waarin Roe, net als de meeste kinderen, aan zijn moeder wil bewijzen dat hij best wel wat langer op kan blijven en dat het dus nog lang geen bedtijd is. Ook dit verhaal werd weer door de Spaanse Comicup Studio getekend en eerder gepubliceerd in Winnie de Poeh 4-2005.

Nog een Winnie de Poeh-verhaal op bladzijde 65, getiteld ‘De bloemen’. Bloemen waaruit bijen honing kunnen maken, maar die er ook voor zorgen dat Poeh aan zijn dierbare honing kan komen zonder gestoken te worden. Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Daniel Pérez en eerder gepubliceerd in Winnie de Poeh 8-2004

Het Disney Junior Winterboek sluit tenslotte af met een 17 jaar oud Oom Dagobertverhaal van maar liefst 17 jaar geleden op bladzijde 125 t/m 128. Een verhaal waarin Dagobert zijn neven min of meer dwingt tot een barre klimtocht in het Verweggistaanse hooggebergte. Dit alles om het geheim van de wijze-op-de-bergtop te ontraadselen, het geheim om de rijkste man ter wereld te worden. En gek genoeg is dit verhaal dan een echt kerstverhaal.

(Illustratie: Prodima, © Disney)

Het werd getekend door een tekenaar genaamd Prodima en al eerder gepubliceerd in Donald Duck 51-1996 en de Extra Donald Duck Kerstspecial 2007.

Geen opmerkingen: