donderdag 26 september 2024

Donald Duck, Rijksmuseum-special 2024

 

(Illustratie: © Disney)

Gistermiddag was ik te gast bij de bekendmaking van de nieuwe buur van Donald Duck in het Rijksmuseum. Behalve de onthulling van wie de nieuwe buur van Donald Duck, werd gisteren ook de nieuwe Donald Duck, Rijksmuseum-special gelanceerd. En daarin vind je op pagina 3 t/m 12 het Katrien Duck-verhaal 'Het grietje in het grijs'. 

Katrien heeft een baantje als suppoost in het Duckstads museum. Net voordat ze aan haar laatste ronde van die dag begint, krijgt ze bezoek van Lizzy, Juultje en Babetje die haar van haar werk komen halen. Terwijl Katrien haar ronde doet, bekijken de nichtjes de nieuwe tentoonstelling over vrouwen uit de 17e eeuw. Een van die werken is het Grietje in het grijs waarvan niet bekend is wie ze is en ook niet door wie ze geschilderd is. Maar wat nu, als Grietje plotseling uit haar lijst stapt, vertelt dat ze uit de 17e eeuw komt en terug naar haar moeder wil?

Het kost de nichtjes enig gepuzzel om erachter te komen, hoe Grietje uit haar lijst is geraakt. Maar als ze dat eenmaal weten, weten ze ook hoe ze haar terug naar haar moeder kunnen brengen. Samen met Katrien reizen ze via het schilderij naar het 17e eeuwse Veerlem, waar Grietjes moeder stadhouder is en een bekende kunstschilderes. Maar bij Veerlem woont ook een boze tovenaar die maar wat graag stadhouder wil worden in plaats van de stadhouder en het daarom op Grietje en haar moeder voorzien heeft. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Carmen Pérez en Tony Fernández. 

En dan de nieuwe buur van Donald Duck? Dit waren de vijf kandidaten.

In aanwezigheid van hun bedenkers maakte Donald Duck-hoofdredacteur Ferdi Felderhof de winnende buur bekend. En dat is geworden:

Eva Hamerslag en haar zoontje Lex, bedacht door de 9-jarige Eva die de inspiratie voor deze nieuwe buren in haar eigen familie vond. Eva en Lex spelen al een rol in de Donald Duck van deze week, nr 40-2024. En ze zijn ook te zien in een van de andere verhalen in de Donald Duck Rijksmuseum-special. De Rijksmuseum-special is vanaf nu te verkrijgen in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Geen opmerkingen: