vrijdag 5 mei 2017

Vrolijke stripverhalen van Donald Duck nr 17...

(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)
Deze week nieuw in de winkel, het 17e deel uit de serie Vrolijke stripverhalen van Donald Duck. Net als in het vorige deel zijn in dit album meerdere verhalen van eigen bodem te vinden. Voor twee ervan schreef ik het scenario.

Als eerste vind je op pagina 21 t/m 25 het Donald Duckverhaal 'Een vriend van hout', waarvoor ik het scenario precies 20 jaar geleden schreef. In die tijd was praten met bomen een hype en dat is dus ook precies wat de Damesclub in dit verhaal gaan doet. Met een hoger doel overigens, namelijk het bos te redden van een grootschalige kap. Donald vindt het echter allemaal een grote grap en om die nog wat meer kracht bij te zetten, vermomt hij zich als pratende boom. Het feit dat bomen terugpraten roept diverse reacties op, van enthousiasme bij de Damesclub, zorgen bij de burgemeester die liever een snelweg ziet in plaats van een bos en scepsis bij de wetenschap. Een en ander heeft behoorlijk vervelende gevolgen voor de pratende boom in kwestie, Donald dus.  Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Santiago Barreira en eerder gepubliceerd in Donald Duck 28-1998.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Vervolgens op pagina 27 t/m 30 het Oom Dagobert-verhaal over de Verrassingshow, de Duckstadse variant van de welbekende Surprise show, waarvoor ik het scenario in 1996 schreef. Oom Dagobert ergert zich aan het feit dat er iedere week iemand een peperdure vliegreis cadeau krijgt om een dierbare vriend of familielid te bezoeken, terwijl hij zelf zo'n gratis vliegreis goed kan gebruiken om zijn tinmijnen in Kapanga te inspecteren. En dus probeert Dagobert zijn familie over te halen hem op te geven voor de Verrassingshow met een smartlapverhaal over zijn goede oude maar niettemin volledig fictieve vriend Peer de Wroeter (in het scenario nog Gordiaan van Grimmelen geheten). Als dat niet lukt stuurt Dagobert het verhaal namens zijn familie zelf naar de Verrassingshow. En aangezien presentator en producent hoge kijkcijfers in dit verhaal wordt Dagobert als gast uitgenodigd in de show. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 14-1998.

Geen opmerkingen: