zaterdag 27 mei 2017

De strips van deze week

Veel nieuwe strippublicaties in veel verschillende striptijdschriften deze week. Zo viel bijvoorbeeld afgelopen dinsdag de nieuwe Stripglossy (nr 5) in de bus. Met als gasthoofdredacteuren Eric Heuvel en Jacques Post, een voorwoord van January Jones, de gloednieuwe strip 'De meimoorden' van Eric en Jacques en meer werk van Eric, aandacht voor de veelbesproken restyling van Suske en Wiske, een welbekende tekenkamer en een nieuwe aflevering van de Rhonda-spinoff 'Meisje van papier' door Hans en Caroline. En daarom eerst maar het woord aan Hans in een blogpost getiteld 'Volwassen glamour' zoals die sinds een paar dagen te lezen is op de Help me, Rhonda-blog.


In het gloedjenieuwe strip-glamourtijdschrift, STRIPglossy, doe ik dit kwartaal weer vier pagina's Rhonda spin-off. Een tekenaar, via z'n characters, in een soort gesprek met zichzelf. Over kunst en geld dit keer.
Een luchtige introspectie en spelen met de grenzen van de stripconventies, én tegelijk toch ook maar es een beetje kritisch over mezelf en de stripwereld. Erg leuk om te doen, en ook iets wat zolangzamerhand hoort bij een volwassen medium, denk ik. Filmmakers, toneelmakers, muzikanten doen dit soort dingen immers ook. Caroline schreef het script. Rhonda en Dutch in het hoofd van hun maker. . .
Maar ik zit in dit nummer ook in de rubriek, de studio van . . . Raden maar welke tekenaar bij deze setting hoort. . .
Zou jij het hebben geraden, bloglezer?

In het interview met Eric  en Jacques te vinden op pagina 16 tot en met 25 van de nieuwe Stripglossy, onder de fraaie titel 'Icoon', wordt op pagina 19 ook heel even aandacht besteed aan Nieuwe Vrienden, als voorbeeld van een van de educatieve strips van Eric.

(Illustratie: Eric Heuvel)

 Jacques was trouwens tot ongeveer een jaar geleden de man achter Uitgeverij L en daarmee ook de uitgever van de winkeleditie ofwel de hardcover-editie van Nieuwe Vrienden.

Tegelijk met de nieuwe Stripglossy viel ook de nieuwe Eppo (nr 11-2017) in de bus. Met daarin op pagina 38 en 39 de 20ste aflevering van Hel, de Sibylle-codex.
Het spoor van het derde deel van de Sibylle-codex leidt naar Slot Loevestein waar Hel en Julia tijdens de Vesting3hoekdagen een ontmoeting hebben met Sunny die hen de geschiedenis van het voormalig Rijksarchief in Loevestein vertelt. En dat op het zelfde terras als waar Sunny dit verhaal destijds aan Danker Jan en mij,
Sunny overhandigt Hel en Julia ook de zogenaamde sleutel van Slot Loevestein. Als bezoeker kom je namelijk alleen met deze sleutel Slot Loevestein binnen.
Sunny's verhaal over de onderduiker die in de kelder alle archiefstukken luchtte en pagina voor pagina doorbladerde, zorgt ervoor dat Hel en Julia vooralsnog niet in de kelder gaan zoeken, maar juist zover mogelijk daar vandaan.
En ze zullen op moeten schieten, want inmiddels heeft ook Toy ontdekt dat het spoor naar Slot Loevestein leidt.
Bij het zien van de eerste muurtrap begint zich bij Hel en Julia langzaam een idee te vormen over de mogelijke bergplaats van het boek. Als je met behulp van de sleutel eenmaal door de toegangspoort bent en je gaat rechts de toren in, is deze muurtrap een van de eerste dingen die je ziet. Vanwege het bordje 'Verboden toegang' kun je eigenlijk niet verder omhoog en kun je dus beter links de toren in gaan. Hel en Julia volgen hier dezelfde route als Danker Jan en ik tijdens ons eerste bezoek aan Slot Loevestein. Bij ons tweede bezoek hebben we deze muurtrap ook niet beklommen, maar aan het eind van ons bezoek, onder begeleiding van een gids, wel afgedaald.
Gids Annemarie neemt Hel en Julia vervolgens mee naar de linkeringang van de toren, waar ze hen een voorbeeld geeft van wat er zoal nog meer in de muren van Slot Loevestein verborgen is. Het schilderij dat hier in de muur kun je ook in het echt bekijken als je een bezoek brengt aan Loevestein. Ook Annemarie is in werkelijkheid een van de gidsen in Slot Loevestein. Net als Sunny vond zijn het prima om een kleine rol als zichzelf in De Sibylle-codex te spelen. En Annemarie heeft ook heel wat van onze vragen over Loevestein beantwoord.
In de strip brengt Annemarie Hel en Julia uiteindelijk helemaal op zolder. En daar vinden ze met de hulp van Annemarie een cruciale aanwijzing over de bergplaats van het derde boek vande Sibylle-codex.
Een aanwijzing die Danker Jan al vanaf het prille begin in gedachten had als dé aanwijzing voor de bergplaats van het boek.
En terwijl Toy inmiddels ook de toren binnen is gekomen, bereiden alvast de grote finale van De Sibylle-codex voor. Annemarie vertelt Hel nog over een aantal bezienswaardigheden en wijst hen op het uitzicht vanaf de toren op de Vesting3hoekdagen.

PAGINA 40:
6. Beneden opent Toy de poort met de sleutel die ze bij de receptie heeft gekregen.                  

TOY (denkballoon): Die meiden zijn de toren in gegaan. Het kan niet anders of dat boek ligt hier ergens verborgen.
 
7. Annemarie laat Hel en Julia het uitzicht vanuit het raam vanuit de Zaalbouw zien met de mogelijkheid tot tokkelen.

ANNEMARIE: Vanaf hier heb je een prima uitzicht op een groot deel wat al het spektakel rond de Vesting3hoekdagen hier. En als jullie zin hebben om te tokkelen of te abseilen.
JULIA: Nee, dank u. We kijken liever hier nog even rond.

8. Annemarie neemt afscheid van Hel en Julia.

ANNEMARIE: Doe dat en neem rustig de tijd. Ik moet nu een andere groep rondleiden, maar als je nog meer wilt weten, loopt er altijd wel ergens een gids rond die jullie meer kan vertellen.
HEL: Doen we. Dank je.


9. Zodra Hel en Julia alleen zijn, proberen ze achter de bergplaats van het boek te komen. Julia spreidt haar armen, Hel kijkt naar haar linkerarm, die langs haar lichaam naar omlaag wijst.

JULIA: Okee, en nu…. Twee rechterarmen wijd, ongeveer twee meter naar rechts dus…
HEL: En twee linkerarmen gewoon. Je armen hangen gewoonlijk omlaag.

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Of Hel gelijk heeft wat betreft de bergplaats van het derde deel van de Sibylle-codex lees over pakweg anderhalve week in Eppo. En meer over deze aflevering en de totstandkoming van deze pagina's van Hel, De Sibylle-codex vind je op de Facebookpagina van Danker Jan.

En of het nog niet genoeg is, viel afgelopen dinsdag ook de nieuwe Penny (nr 11-2017) in de bus.

(Foto: Wendy Vonk, © Holco Publications)

Met daarin op pagina 6 t/m 15 het 55ste verhaal uit de serie Duinmanege, getiteld Dapper. In deze fotostrip wil Jasmijn graag vrienden worden met Isa en Barbara. En omdat ze toevallig opvangt dat deze onder de indruk zijn van de stoere Silvie, probeert ze zichzelf ook stoerder voor dan ze is door steeds net die dingen te doen die anderen niet durven. Waarbij ze wel keer op keer zichzelf over bepaalde angsten heen moet zetten. En dan is er ook nog het mysterie van de gestolen muesli. Of Jasmijn dat ook weet op te lossen, lees je deze week in Penny. De foto's werden gemaakt door Wendy Vonk.

Tenslotte, op woensdag in de bus en sinds gisteren ook in de winkel, de nieuwe Donald Duck (nr 22-2017). Met daarin op pagina 28 t/m 33 het Donald Duckverhaal 'Verfgevecht'.  Een slapstickverhaal dat begint met een soort cowboytje-met-waterpistolen spelen, maar door toedoen van Donald en Bolderbast van kwaad tot erger gaat. Van waterpistolen naar supersoakers, een hogedrukverfspuit en een volautomatische verfsproeier van eigen vinding. Zodat uiteindelijk niet alleen Donald en Bolderbast maar de hele Kwakstraat last heeft van dit verfgevecht. Met alle gevolgen van dien...
Het verhaal werd getekend door onze vrienden van de Magic Eye Studio.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: