Wat de nieuwe slogan van de NS 'Fluiten is niet meer instappen' precies inhoudt, maken Harry en Leon aan den lijve mee. Met als gevolg dat Hel en Julia ongestoord naar Delft kunnen afreizen. Toch is haast geboden, want de borden boven het perron verraden waar ze heen gaan. Bovendien is Toy in het bezit van het dossier van de Sibylle-codex en de vraag is maar hoe lang het zal duren voor ze de eerste aanwijzing ontcijferd heeft.
Al voordat ik begon met schrijven had Danker Jan me verteld dat hij graag het nieuwe station van Delft wilde tekenen en in het bijzonder het plafond. Zowel op pagina 29 als pagina 32 probeerde ik genoeg ruimte te maken voor een grote plaat. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk, vooral omdat we ook gebonden zijn aan een maximum van 45 pagina's per album. Bij pagina 32 wist ik iets meer ruimte te creeeren dan bij 29, maar het was uiteindelijk Danker Jan die dankzij de opzet en de layout van pagina 29 deze indrukwekkende plaat van station Delft op de pagina wist te krijgen en toch vier stroken op de pagina wist te krijgen.
Danker Jan besteedt op zijn Facebookpagina ook aandacht aan pagina 29 van De Sibylle-codex. Niet alleen aan de grote plaat van station Delft, maar ook aan de route die Hel en Julia door Delft heen volgen. Een route die je eventueel ook zelf zou kunnen lopen.
8.
Hel en Julia lopen over de Binnenwatersloot in de buurt van de Koornmarkt.
Julia zoekt op haar mobiel naar de juiste route.
HEL:
Hoe komen we dat het snelst op de Nieuwe Langedijk?
JULIA:
Hier linksaf, over de brug en dan zo goed als rechtdoor.
9.
Hel en Julia lopen op de Koornmarkt de
brug over naar de Oude Nieuwendijk. Geen tekst.
10.
Hel en Julia lopen op de Nieuwe Langedijk en zien iets verderop een huis waar
mensen bezig zijn spullen te versjouwen. Het is redelijk dichtbij de hoek van
de Nieuwe Langedijk de gracht bij Vrouweregt. In de gracht Vrouwjuttenland ligt
aan de kant van de Nieuwe Langendijk een elektrische boot klaar waarmee spullen
vervoerd kunnen worden. Op de brug geeft een kunstchilder les aan twee meisjes.
JULIA:
Daar moet het zijn.
HEL: Kijk nou. Die lui
zijn aan het verhuizen.Via de Binnenwatersloot en de Koornmarkt komen Hel en Julia op de Nieuwe Langendijk, waar de familie van de Velde, afstammelingen van Anna Vermeer, woont. Niet voor lang meer overigens want de familie staat op het punt te verhuizen.
In eerste instantie had ik bedacht dat de verhuizing met een auto of een verhuiswagen zou plaatsvinden. Maar de straten rond de Delftse grachten zijn af en toe wel heel smal. Het idee dat daar bijvoorbeeld een verhuiswagen zou staan, die dan zo'n straatje een paar uur lang zou blokkeren, stond me niet aan. De grachten en de bootjes die daar lagen brachten me op het idee van een verhuisbootje. Op internet vond ik iets over elektrische bootjes in de Delftse grachten en het leek me een goed idee om de familie van de Velde hun spullen met een elektrisch bootje te laten verhuizen.
Dat bootje ligt in de gracht bij het Vrouwjuttenland. Behalve Hel en Julia en een bekende Belgische stripheld tekende Danker Jan nog een drietal cameo's op deze plaat. Toen we in Delft waren om foto's en andere documentatie te verzamelen, was kunstenaar Arben Brahimaj daar op de brug bezig les te geven schilderles te geven aan twee van zijn leerlinges. Natuurlijk raken twee beeldend kunstenaars met elkaar in gesprek en op gegeven ogenblik vroeg Danker Jan aan Arben en de twee meisjes of ze het leuk vond om een rolletje in de strip te krijgen. Dat vonden ze zeker leuk en zodoende hebben deze drie talenten nu hun eigen cameo in de Sibylle-codex.
Hel en Julia steken een handje toe met de verhuizing en dat levert ze een nieuwe aanwijzing in hun zoektocht naar het derde Sibyllijnse boek op. Anna's achterkleinzoon, Mark, vertelt hen dat Kathleen Kennedy in haar tijd samen met William Cavendish nog een keer in Delft is geweest. Daarna vertrok Kathleen naar Amerika en verloofde Anna zich met Pieter Kools. De twee hebben elkaar daarna nooit meer gesproken. Maar op een foto van Anna en Pieter is wel het derde Sibyllijnse boek te zien.
Anna, afstammeling van Johannes Vermeer, heeft het ooit in haar bezit gehad. En het feit dat haar beroemde voorouder de drie boeken ooit geschilderd heeft, heeft daar vast alles mee te maken.
Het boek is dus van David Rockefeller via Kathleen Kennedy naar Anna Vermeer gegaan. Dit 'historische' lijntje is overigens helemaal verzonnen, maar leidt uiteindelijk weer naar echte historische gebeurtenissen die de bergplaats van het boek uiteindelijk bepaald hebben.
Wat er verder met het boek gebeurd is kan Mark Hel en Julia niet vertellen, maar zijn vader mogelijk wel. En dat is dat weer iets voor het volgende nummer van Eppo. Wordt vervolgd...
(Illustraties: Danker Jan Oreel)
Behalve Eppo verscheen deze week ook de nieuwe Donald Duck (nr 12-2017) met daarin op pagina 26 t/m 30 een nieuw verhaal van De Zeven Dwergen. Dit verhaal baseerde ik de sagen en legendes over faunen die met hun muziek mensen weten te betoveren. In dit geval is daar wel voor nodig dat je een beetje lol in je leven hebt. En dat brengt de Boze Heks op een idee om de Zeven Dwergen uit te schakelen en zo wraak te kunnen nemen op Sneeuwwitje. Helaas heeft ze geen rekening met Grumpy's karakter gehouden. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Miquel Pujol.
En tenslotte op pagina 50 van de nieuwe Tina (nr 12-2017) een nieuw verhaal van Karlijn, Catootje en de ouders. In deze gag, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega-scenariste Saskia Janssen, draait alles om een fotowedstrijd met dieren in hun natuurlijke omgeving. Karlijn denkt dat je met actiefoto's de meeste kans maakt om te winnen, Catootje denkt dat dat met passieve foto's ook best kan. Wie er gelijk krijgt, lees je deze week in Tina. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.
Prettig weekend allemaal!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten