zaterdag 21 januari 2017

De strippublicaties van deze week

Na alle previews van wat Helde komende weken nog te wachten wordt het hoog tijd om aandacht te besteden aan aflevering 11 van Hel, de Sibylle-codex, die deze week  te vinden is op pagina 16 en 17 van de nieuwe Eppo (nr 2-2017). Hel en Julia zijn het dak op gevlucht om aan Artemis te ontkomen. En ja, vanaf moest Hel en Julia weer in Angelo's appartement zien te krijgen, zodat ze van daaruit de volgende dag richting universiteit konden gaan. Dezelfde weg terug naar beneden? Te riskant met Harry, Leon en Toy in de buurt. Binnendoor dus. Via het dak aan de achterdeur kant binnen en door de voordeur naar buiten. Natuurlijk moet er dan wel ergens een dakraam openstaan of iemand er eentje openzetten. En in dat huis moet natuurlijk ook nog iets gebeuren. Via het studentenleven waar Hel via Julia steeds meer deel van uit gaat maken en de combi van jonge studentes en 'sugardaddies' kwam ik op volgende scene.

PAGINA 21:

2. Op moment gaat het dakraam van de dakkapel open. Frits, een man van pakweg 40 vraagt Hel en Julia wat ze daar uitvoeren. Hel en Julia kijken Frits verrast aan.

FRITS: Hee, wat voeren jullie daar uit?


3. Vanuit de zolderkamer klinkt een stem van een 20 jaar jongere vrouw (Kim), die we hier nog niet zien. Frits kijkt opzij de kamer in. Hel en Julia kijken elkaar betekenisvol aan. Ze hebben meteen begrepen hoe de situatie daarbinnen is.

KIM (buiten beeld, vanuit de kamer): Wie is dat, Frits?

 
4. Hel en Julia gaan door het dakraam naar binnen, Hel als eerste. De zolderkamer ziet eruit als een studentenkamer. Kim ligt in bed en kijkt verbaasd naar Hel en Julia. Haar kleren liggen over een stoel. Hel kijkt naar Kim en maakt een opmerking tegen Frits. Julia kijkt met een veelbetekenende glimlach naar Frits, terwijl ze naar binnen kruipt. Frits staart verbijsterd naar Hel en Julia.

HEL: Hee, ben jij al zonder ons begonnen, Frits?5. Kim vraagt geirriteerd aan Frits wie Hel en Julia zijn. Frits staat met zijn mond vol tanden. Hel stelt zichzelf en Julia voor.

KIM: Wie zijn dat, Frits?
HEL: Hi, ik ben Bambi en dat is Chantal.


6. Kim loopt, met de lakens om zich heen geslagen de kamer uit. Ze pakt haar kleren mee.
Frits staart haar ontredderd na.

 KIM: Hier doe ik niet aan mee, Frits. En als jij dat wel wil, doe je dat maar ergens anders, maar niet hier. Ik ga douchen.
FRITS: Maar Kimmie, liefje….

 
Danker Jan vond het een van de leukste pagina's van De Sibylle-codex en heeft hem zichtbaar met veel plezier getekend. Maar de lol van deze pagina was niet de enige reden om hem te schrijven. Ook verhaaltechnisch helpt deze scene Hel een stapje verder. In de gesprekken met Danker Jan en Henk die ik over Hel had, kwam naar voren dat Hel, zeker aan het begin van het verhaal, eigenlijk niets heeft. Geen inkomen, geen telefoon, geen laptop, geen OV-chipkaart. Bovendien vertelde Henk dat hij het wel leuk zou vinden als Hel, ondanks haar uitzendbaantje bij de universiteitsbibliotheek, toch af en toe nog zou zakkenrollen. Henk had daarvoor zelfs een aantal ideeen waarvan ik er eentje voor 'De Sibylle-codex' gebruikte.De scene met Frits en Kim gaf me namelijk niet alleen de mogelijkheid om Hel en Julia aan extra geld te laten komen, maar ook om Hel via haar vaardigheden als zakkenrolster een anonieme OV-chipkaart te laten bemachtigen. En die zal ze in het verloop van het verhaal goed kunnen gebruiken.

Eenmaal veilig terug in Angelo's appartement vertelt Hel haar verhaal aan Julia. En in deze zelfde scene wordt ook de link tussen Fabian en Julia nog eens bevestigd. Een link die ervoor kan zorgen dat Artemis Hel alsnog op het  spoor komt, want intussen Toy op de late avond opnieuw bij Fabian voor de deur. En wat dat voor gevolgen heeft, lees je over twee weken in Eppo.
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Ook een nieuwe strip in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 4-2017) en opnieuw met een winters thema. In het Pinokkio-verhaal op pagina 25 t/m 28 zorgt de winter ervoor dat Stromboli nauwelijks bezoekers heeft voor zijn poppentheater. Iedereen is druk met schaatsen en sneeuwpoppen maken. En omdat Jantje Fatsoen en Sluw de Kater weer eens zonder geld zitten, besluiten ze, net als in de film, Pinokkio te verkopen aan Stromboli. Om dat voor elkaar te krijgen organiseren ze een schaatswedstrijd tussen Pinokkio en Jantje Lampepit waarbij ze zelf als scheidsrechter optreden. Dit alles maar één bedoeling: Pinokkio weglokken van de andere schaatsen, Lampepit uitschakelen en Pinokkio ontvoeren. Uiteindelijk zorgt dit plan ervoor dat Stromboli alsnog een heel bijzondere voorstelling kan geven.

Tenslotte nog twee verhalen die min of meer waar gebeurd zijn. Als eerste het nieuwe Duinmanege-verhaal 'Het ongeluk' op pagina 6 t/m 15 van de nieuwe Penny (nr 2-2017).

(Foto: Susan Sijtsma, © Holco Publications)

Een verhaal waarin Suzanne en Chiara hun vriendin Jasmijn, eenmaal hersteld van een ongelukkige val van een paard, wel heel erg voorzichtig behandelen. Alsof ze niets meer kan. Het idee voor dit verhaal kwam van de redactie van  Penny, waarna ik het scenario voor dit Duinmanege-verhaal schreef. Inmiddels heb ik al van verschillende kanten gehoord dat de situaties heel herkenbaar zijn en het er in werkelijkheid in dit soort gevallen ook zo aan toe gaat op de manege. De foto's voor deze fotostrip werden gemaakt door Susan Sijtsma.

Ook het nieuwe verhaal van Karlijn, Catootje en de ouders op pagina 50 van de nieuwe Tina (nr 4-2017) is gebaseerde op ware gebeurtenissen. Wat Germaine overkomt tijdens het bekijken en vooral ruiken aan de nieuwe shampoo-lijn overkwam ook collega-scenariste Saskia Janssen, met wie ik dit verhaal samen schreef, bij een welbekende winkelketen. De grap met Gertje en de kort aangebonden winkeljuffrouw bedachten we er zelf bij. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.

En via Karlijn, Catootje en de ouders komen we dan als vanzelf bij Jan, Jans en de kinderen en het trieste nieuws dat ons gisteren bereikte over het overlijden van Jan Kruis. Ik kende Jan niet heel goed, maar de strips die hij maakte  des te meer. Zeker Jan, Jans en de kinderen las ik al zo'n beetje vanaf het moment dat ik kon lezen, niet beseffend dat ik later ook nog twee scenario's zou schrijven voor Jan, Jans en de kinderen en samen met Saskia Janssen vele verhalen voor Karlijn, Catootje en de ouders. In die zin waren de Jan, Jans-strip van Jan Kruis een grote bron van inspiratie voor me. En misschien heb ik van Jan wel geleerd dat de dingen uit je eigen leven verwerken in strips heel leuke verhalen op kan leveren. Een paar maal had ik het geluk om met Jan Kruis over dit soort dingen te kunnen praten, zoals op de Jan, Jans en de kinderen-scenaristendag in 2001, waar hij vooral waardering uitsprak voor de Jan, Jans-scenario's van collega-scenaristen Paul Hoogma en Hanneke Janssen.

Een aantal jaar later tijdens een korte autorit naar het station na afloop van de Stripdagen in Gorinchem waar ik met IJsbrand en Jan samen in de auto zat.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

En natuurlijk waren we iets meer dan drie jaar geleden met bijna alle stripmakers van Nederland te gast bij de opening van de tentoonstelling ter gelegenheid van de 80ste verjaardagen van Jan Kruis en Thé Tjong-Khing in het Groninger Stripmuseum. Jan Kruis speelt overigens ook nog een kleine rol in Max Miller, de Orde van de Blauwe Steen in een scene die IJsbrand baseerde op een werkelijk gemaakte rit met de beroemde Citroen DS van Jan Kruis.
Met Jan Kruis verliest Nederland een van zijn grootste stripmakers. We wensen de familie van Jan heel veel sterkte. En Jan, rust zacht en dank je wel voor alles. Waar je nu ook bent, ik hoop dat je ook daar nog heel veel moois mag maken.

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Mooi dat Henk ook nog zijn steentje bijdraagt aan verhaal 2. Al lezende dacht ik wat een opwinding om zoiets triviaals als een OV-chipkaart. Maar Julia zal er ongetwijfeld zelf wel een op zak hebben, dus voor Hel is het wel een dingetje om eens niet zwart te reizen en betrapt worden zou helemaal niet handig uitkomen.

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Ja, ik was erg blij met Henks ideeen voor Hel. Frits is ook helemaal het type dat ze ook in 'De koffers van Raz Fadraz' rolt. Die Ov-chipkaart is echt een van de dingen die Hel later in 'De Sibylle-codex' nodig, zeker als ze met Julia samen reist. Want inderdaad, Julia heeft sowieso een Studenten Ov-chipkaart. Ik kon Frits gelukkig een goede reden geven om een anonieme OV-chipkaart op zak te hebben. Zodoende hoeft Hel nog steeds niet overal haar gegevens achter te laten en heeft ze meer kans om uit handen van Artemis te blijven. Hoewel ze zich natuurlijk wel ingeschreven heeft bij dat uitzendbureau, dus wie weet... :-)

Hartelijke groeten,

Frank