vrijdag 6 januari 2017

De eerste strippublicaties van 2017

Een gloednieuw jaar vol nieuwe en bekende strips. In de allereerste Eppo van 2017 worden de avonturen van Hel op pagina 18 en 19 vervolgd in de tiende aflevering van De Sibylle-codex.
Toy heeft Fabian alias The Fab zover gekregen dat hij via een hack op de beveiligingscamera's in de omgeving Hel en Julia voor haar opspoort. En daarmee is Toy heel wat sneller dat Harry en Leon die simpelweg alle straten in buurt afstruinen. Omdat Hel in het eerste album niet bij naam bekend is bij Artemis, bouwde ik hier een misverstand tussen Toy en Fabian in de scene. Fabian blijkt, als medestudent, namelijk een bekende van Julia te zijn en denkt onterecht dat Toy iets van Julia wil. Op die manier kon de identiteit nog even verborgen houden voor Artemis. De vraag is alleen hoe lang nog? Want wat gebeurt er als Julia ooit Hel voorstelt aan Fabian?


Door Toy's opvliegendheid en Fabians achterdocht komt Toy in deze scene niet veel meer te weten dan dat wat ze op Fabians scherm zit. Niettemin weet ze, zoals Danker Jan het op zijn Facebookpagina zegt, het net rond Hel akelig te sluiten.
Omdat Hel in een onduidelijke stad woont, voorlopig een soort mix tussen Amsterdam en Utrecht met een vleugje van wat andere steden, koos ik voor de straatnamen namen die gangbaar zijn in het centrum van de meeste grote steden, zoals bijvoorbeeld de Elandstraat waar Hel en Julia gespot worden door Toy en Fabian en waar Toy meteen Harry en Leon naar toe stuurt.


Hel weet echter opnieuw door de mazen van het net te kruipen, door niet links of rechts te vluchten, maar de hoogte in. Voor de vloeken van Harry, als hij eenmaal merkt dat Hel weer ontsnapt is, gebruikte ik, net als in het eerste album lettertekens. Danker Jan verving ze in dit verhaal echter door echte getekende stripvloeken.

PAGINA 20:

3. Hel en Julia klimmen hoog de brandtrap op als ze rennende voetstappen in de straat ernaast horen.

GELUID VAN DE VOETSTAPPEN: Tagadap! Tagadap!
HEL: Het dak op! Daar komt ie.

 
4.  Liggend op het dak, vlakbij een dakkapel met zolderraam, kijken Hel en Julia  naar beneden. Harry staat vlakbij de zijsteeg, twijfelend of hij rechtdoor moet of de steeg in.

HARRY: @#$&*! Waar zitten ze nou?

 


5. Harry rent de steeg in, maar kijkt niet naar boven. Hel en Julia bespieden hem van bovenaf. Geen tekst.


6. Harry komt de steeg uit en komt op een bredere straat uit, waar ook Leon zijn kant komt rennen.

LEON: Hee, Har. Waar is ze? Jij had ‘r toch?
HARRY: Shit! Zijn ze toch de andere kant opgegaan.


(Illustraties: Danker Jan Oreel)
 
Toy geeft het echter nog niet op. Ze is er van overtuigd dat Hel in deze buurt woont en vastbesloten haar spoor weer op te pikken. Of haar  dat gaat lukken, lees binnenkort in Eppo.

Op pagina 2 van deze Eppo (nr 1-2017) vind je nog een impressie van de Eppo Kerstborrel waar we 17 december te gast waren. Een van de weinige momenten dat we als stripmakers eens even tijd hebben om onderling bij te kletsen, iets dat op deze foto, gemaakt door Alex Odijk, op de voor en achtergrond ook heel duidelijk te zien is. Net als de Eppo-redactie kunnen we met recht zeggen dat het daar in Den Hout oergezellig was.

(Foto: Alex Odijk)
Deze week ook twee nieuwe publicaties van Disney-strips die op dit blog niet mogen ontbreken, zoals bijvoorbeeld het Panchito-verhaal op pagina 29 t/m 33 van de nieuwe Donald Duck (nr 2-2017). Een verhaal dat ik baseerde op de reizende theatergezelschappen die in vroeger dagen hun voorstellingen gaven in de diverse dorpjes en steden van het oude Mexico en het Amerikaanse Wilde Westen, waar het publiek vaak toneel en werkelijkheid niet uit elkaar kan houden. Hoewel in alle boeken en films over die tijd fantasie en werkelijkheid natuurlijk ook behoorlijk door elkaar lopen.
In elk geval maakt de schurkachtige hoofdrolspeler dankbaar gebruik van dit gegeven door in iedere ander stadje een nietsvermoedende voorbijganger te vragen de rol van de schurk uit het stuk op zich te nemen en die na afloop van de voorstelling aan te geven wegens diefstal. Maar dan had hij beter niet met Panchito en Senor Martinez te maken kunnen hebben. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien.

Ook het verhaal uit Katrien's dagboek op pagina 33 en 34 van de nieuwe Katrien Duck (nr 1-2017) werd getekend door Sander.  Ik schreef het verhaal samen met collega Paul Hoogma. Het gegeven is simpel: Katrien, werkzaam als secretaresse van Oom Dagobert, zakt bij aanvang van haar werktijd door de 30 jaar oude stoel waar ze normaal gesproken op zit, en Dagobert ziet het niet zo erg zitten om een nieuwe voor haar te kopen.

(Schets: Paul Hoogma)

Ondanks dit eenvoudige gegeven toch een heel leuk verhaal geworden, iets dat mede te danken is aan de tekeningen Sander. Alleen al de manier waarop Katrien haar nieuwverworven zetel bekijkt, halverwege de laatste pagina van dit verhaal.  Het verhaal zelf is overigens niet helemaal nieuw, want het werd al eerder gepubliceerd in Katrien 1-2001 en Katrien 1-2007.

En tenslotte viel vandaag ook de nieuwe Boekenkrant (nr 1-2017) in de bus. Op pagina 5 en 7 geven diverse winkeliers tips over welke nieuwe boeken we in 2017 zeker moeten lezen. Een van die winkeliers is een bekende, Guido de Bue van De Stripspecialist in Breda, een winkel waar we al meerdere malen hebben gesigneerd. En wie weet, misschien dit jaar ook weer. Uiteraard heeft Guido drie goede tips wat betreft stripalbums die dit jaar zullen verschijnen. Maar ook de tips van de andere winkeliers zijn de moeite waard, zij het dat dat geen strips zijn.

Voor de volledigheid voegen we er ook nog onze eigen tips aan toe van album die dit jaar zullen in voorlopig chronologische volgorde: Achter de schermen van.... Max Miller - Schaduwspel, Puppy from Hell 1 en de strip waar ik ook deze blogpost mee begon: Hel 2: De Sibylle-codex. En misschien, heel misschien, afhankelijk van wanneer de voorpublicatie in Eppo start: Rhonda 3: Route 66. Zodra er meer nieuws is over deze albums lees je het uiteraard op dit blog, de Help me, Rhonda-blog, de Max Miller Strips blog en de Facebookpagina van Danker Jan.

Prettig weekend allemaal!

4 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Gave informatie Frank. Toevallig zat ik wat te googlen en dacht hier alleen (wat oude) Bob Evers informatie te lezen. Maar zie: alles over de nieuwe 'Hel. Via Facebook van Danker Jan worden we al prima op de hoogte gehouden maar dit blog is een fraaie bron van nog veel meer achtergrond. Super. Ga het zeker nu iedere week volgen.

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Dank je voor het complimenten. Ondanks dat de Bob Evers Strip helaas al een aantal 'stilstaat', kun je op dit blog ook alle info vinden over de projecten waar Hans en ik op het moment mee bezig zijn, dus ook Hel, Rhonda en Max Miller. Voor Hel probeer ik hier zoveel mogelijk de achtergrondinfo bij het schrijven van de betreffende scenariopagina's te geven en de samenwerking met Danker Jan daarbij. Leuk om te weten dankzij Hel ook dit blog volgt.

Hartelijke groeten,

Frank

Kees van den Bos zei

Op de Stripdagen in Rijswijk neem ik mijn stapeltje Bob Evers albums mee. Dan kun jij deze alvast signeren (haha). Mocht Hans er zijn dan zal hij het wel heel druk hebben (hij is al een poosje heel stil op social media...stalen discipline natuurlijk, met veel koffie...), hoewel een nieuwe titel in Rijswijk zit er niet in dus mocht hij komen, wie weet... Ik zag vanavond bij '3 op reis' Chris Zegers in de California Zephyr reizen naar (voorlopig) Denver. Bij herlezing van 'Help Me, Rhonda' had ik al ontdekt dat deze trein niet verder gaat dan San Francisco. Terwijl Hans Rhonda gewoon laat uitstappen in Los Angeles... (briljant, hahaha). Heb jij dat ook weleens: de waarheid een beetje een eigen draai geven?? Danker Jan heeft weer heuglijk nieuws over 'Hel' gepost: wordt geïntroduceerd in Frankrijk op Angoulême. En hij gaat daar natuurlijk ook naar toe. Zit jij daar volgend vast ook Frank. Wordt het tijd dat ik toch ook eens daar ga kijken.

Met vriendelijke groet,

Kees.

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Prima, dank je. Ik signeer je Bob Evers albums met alle plezier. Ik weet nu ook nog niet of Hans naar de Stripdagen in Rijswijk komt, maar eind februari, begin maart hoop ik meer nieuws op dat gebied te hebben. En uiteraard plaats ik ook dat dan hier op de BE-strip-blog.
En ja, heel langzaam slaan de Nederlandse striptekenaars hun vleugels uit naar het buitenland. Na Rhonda nu ook Hel in het Frans. Het zou uiteraard geweldig zijn als volgend jaar januari ook deel 2 Hel in het Frans verkrijgbaar is en ik daar dan samen met Danker Jan mag signeren. Maar eerst maar eens zorgen dat we ergens later dit jaar de Nederlandse editie van 'De Sibylle-codex' kunnen uitgeven. De rest wacht ik dan rustig af... :-)
En ja, de waarheid een beetje draai geven doe je eigenlijk voortdurend als scenarist, zeker als je historische feiten mixt met fictie. De scene's die Danker Jan nu op zijn Facebookpagina heeft gepost zijn daar een mooi voorbeeld van. Want of Kathleen Kennedy nou echt ooit het derde boek van de Sibylle-codex in haar bezit gehad heeft? Geen idee, maar voor het spoor dat wij door de geschiedenis heen volgen, komt het wel heel mooi uit als dat wel zo zou zijn. :-)

Hartelijke groeten,

Frank