maandag 3 februari 2014

Frankrijk, drukte en professionaliteit

Blogvriend, het is allemaal waar wat ze zeggen over Angoulême! De tweehonderdduizend bezoekers,  de onwaarschijnlijke professionaliteit, het "gigantisme". Het klopt allemaal.
Terug in m'n studio, kost het me even om weer bij te komen, hoor.
Angoulême presenteert zich als DE stad van HET Europese festival van de strip. Winkels, straten, kerken, musea, resaurants vol strip. Naast de onwaarschijnlijke massa kleine uitgeverijen, ook hele mega-tenten ingericht als eindeloze luxe BD-shoppingmalls. Glas en spiegels, kekke verlichting, waanzinnig bedrukte panelen, tapijt, grand-café's, stropdassen en mantelpakjes. Alle grote uitgeverijen rij na rij in mega-strip-complexen, vormgegeven als hi-end juweliers en parfumerie winkels. Rijen warenhuisjes met telkens eigen ingang en uitgang, prach-ti-ge presentaties, eigen bewaking, kassa-eilanden en personeel in eigen modieuze, stijlvol gesneden uitgeverij-uniformen. 
En dan de signerende tekenaars. Hele voetbalvelden vol dédicase-jagers tussen de dranghekken strekken zich voor al die de hoog-torenende supersterren uit. Dus bij al die grote "uitgever-warenhuizen" dan telkens o p n i e u w  zo'n propvol dedicase-voetbalveld ernaast, ervoor of erin. Wat een atmosfeer! Desoriënterend en hallucinant! Ik zeg het gewoon. Ik hou van de Fransen! Zo volwassen kan strip dus zijn.
Jazeker, ook wij, de BD-must tekenaars, hebben echt hard moeten werken, maar ieders verkoop was vanwege dit hongerige en specialistische publiek dan ook extreem. Zelfs mijn eerste, totaal onbekende, toch dure, slechts zwartwit, Franse Rhonda vloog de stand uit. AAARGH! Goddank werden we in deze  . . . deze gekte door onze uitgever totaal gepamperd.
M'n reis (TGV) en accomodatie waren luxe (en heerlijk rustig) en op geweldige plek (appartementen rondom een prachtig kasteeltje, niks van kunnen zien helaas.), de besproken restaurants fantastisch (want Frans) en alle transport ( in privé-auto's) natuurlijk  keurig georganiseerd. Toegegeven, ik heb in Angoulême uiteindelijk bij elkaar ongeveer anderenhalf uur voor mezelf gehad, maar ik heb dan ook tijdens het signeren geen flesje water zelf hoeven vragen.
Leuk was ook, dat de persoonlijke assistent van de bekende illustrator Joost Swarte, Gert Jan Pos, een tourincar vol Nederlandse stripmakers naar Angoulême bleek te hebben georganiseerd!!!!  Hulde aan Joost, hoor! Hanco, Maaike, Barbara, Paul en Peter, Typex, ik vergeet er vast een boel!
En dan niet in zo'n afgezaagde, klassieke verkoop/signeeropstelling, maar een beetje uit de drukte, ietwat verstopt in de kelder van een of ander kantoorgebouw, maakten onze landgenoten daar, gedurende zes dagen, kleine, gratis, zwartwit postertjes, die dan, meen ik, hier en daar ook in de stad gingen worden geplakt. Wat een . . . een ongewoon idee om jezelf op deze manier te presenteren aan een buitenlands publiek!
M'n best daarna gedaan, maar heb de uiteindelijk hopelijk aangeplakte, Nederlandse posters in de giga-drukke stad helaas niet kunnen terugvinden. Hopelijk is dat wel gelukt!! Ik ben, dankzij Eric Heuvel's slimheid, uiteindelijk wel nog even dertig seconden op de speciaal georganiseerde Nederlandse borrel geweest. Fantastisch en geweldig, opeens zo'n volstrekt Nederlandse enclave in het verre Frankrijk!
Okee, ik sluit af met het mooiste van m'n Franse avontuur. M'n auteurs badge. Met dit "AUTEUR"ding op je buik mag je gratis in alle tenten en naar alle expo's, voorpiepen langs alle rijen, wordt je door alle bewakers (met een knikje) binnengelaten door alle nooddeuren, krijg je korting in winkels, noem maar op. En iedereen staart telkens ook nog ongegeneerd naar je! Auteur-status in Angoulême! Top dog!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Hans, te gek verslagje, is je hartritme al weer op orde? Goede groeten, Daan!

Hans van Oudenaarden zei

Dank, Daan! Hartslag herstelde snel, maar m'n mond hangt nu nog steeds open.