maandag 24 februari 2014

De strippublicaties van deze week

Afgelopen week was natuurlijk de week van Eppo nr 4-2014, met daarin de 13e aflevering van 'Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen'. Waarin Max, Eva en Pjotr hun weg zoeken door de ondergrondse ruimtes van het voormalige klooster van Selwerd en eindelijk te weten te komen waar in Nederland de Blauwe Steen verborgen ligt. Maar het is ook de aflevering waarin we eindelijk de identiteit leren kennen van de leider van Orde van de Blauwe Steen.

Over deze aflevering en in het bijzonder de constructie van de ondergrondse ruimte heb ik afgelopen zaterdag een nieuwe blogpost gepubliceerd op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/). Omdat, voor zover wij weten, de ondergrondse ruimtes van het klooster van Selwerd, in werkelijkheid niet bestaan, kon ik hierbij m'n fantasie op de vrije loop laten. Maar logisch dat zo'n geheime ruimte er dan niet hetzelfde uitziet als IJsbrand, die met gebruik van bestaande documentatie, eveneens gaat construeren. Met als gevolg dat bepaalde plotelementen uit het  scenario in deze scene's iets aangepast moesten worden. Maar gelukkig bood IJsbrands tekenwerk van de voorgaande pagina's daar mogelijkheden genoeg voor. Je leest er alles over in 'De Orde van de Blauwe Steen: ondergronds'

De cover van 'De Orde van de Blauwe Steen' die IJsbrand vorig jaar voor Eppo 18 tekende, is trouwens nog tweemaal terug te vinden in deze nieuwe Eppo en wel in de advertenties op bladzijde 8 en 16.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

Idem voor de cover van Bob Evers die Hans in 2009 voor Eppo tekende, eveneens te vinden in de advertentie op bladzijde 8 voor het nabestellen van alle Eppo's van de afgelopen. En als je goed kijkt, vind je ook nog heel wat kopjes uit Bob Evers-verhalen in de advertenties op 16 en 38.


En er is natuurlijk geen Eppo zonder Rhonda, wiens tweede cover eveneens te vinden is op bladzijde 8 en waarvan het album Rhonda 1: Help me, Rhonda! aantreffen in de advertentie voor de Eppo-shop op bladzijde 32. En natuurlijk zijn alle drie de Nederlandstalige edities van 'Rhonda 1: Help me, Rhonda!' nog steeds te bestellen via: http://www.eppostripblad.nl/eppo_shop.php?artsid=140&groep=Stripboeken&serie=Rhonda

En over nieuwe albums gesproken. Het album 'Nieuwe vrienden' dat ik samen met Eric Heuvel maakte, verschijnt, als alles goed gaat, later deze week. In de digitale van Uitgeverij L is meer info over 'Nieuwe vrienden' te vinden. Deze is o.a sinds zaterdag te vinden op Stripspeciaalzaak via:
(Illustratie: Eric Heuvel)

http://www.stripspeciaalzaak.be/TeVerschijnen.php. Klik op 'pdf Aankondingsbrochure Uitgeverij L' en je krijgt meteen, na het openen van dit bestand en één pagina downscrollen, maar liefst drie pagina's info over 'Nieuwe vrienden'. Met de cover, de achtergronden, de korte inhoud en de totstandkoming van het verhaal. Met dank aan Otto voor de tip. En later deze week, zodra het album echt uit, nog meer achtergrond en info op deze blog.

Het album 'Nieuwe vrienden' staat overigens ook al vermeld op m'n gloednieuwe biografie op de Comiclopedia. Na alle tekenaars die al een plekje in de Comiclopedia verworven hadden, zijn er sinds vorige week ook een drietal scenaristen te vinden in het Nederlandstalige deel van de Comiclopedia, te weten Pieter van Oudheusden, Thom Roep en ikzelf. Je vindt de biografie, compleet met Bob Evers en geupdated tot aan Max Miller en 'Nieuwe vrienden' op: http://www.lambiek.net/aanvang/jonker_frank.htm. Met dank aan Bas Schuddeboom!
En om het helemaal compleet te maken hebben Hans en IJsbrand natuurlijk al jaren hun eigen Comiclopedia-pagina. Ijsbrand vind je, in het Engelstalige gedeelte via: http://www.lambiek.net/artists/o/oost_ijsbrand.htm, waarin ook het eerste Max Miller-album 'Moordkunsten'en onze samenwerking bij "Orde van de Blauwe Steen' vermeld staan.
(Illustratie: IJsbrand Oost)
 
De biografie van Hans is eveneens in het Engelstalige gedeelte vinden via: http://www.lambiek.net/artists/o/oudenaarden_hansvan.htm en uiteraard is Hans' Comiclopedia-pagina geupdates tot en met het verschijnen van Hans' eerste eigen album: Rhonda 1: Help me, Rhonda!

Geen opmerkingen: