vrijdag 30 augustus 2013

De nieuwste publicaties

Net na het Brabants Stripspektakel viel de nieuwe Stripnieuws (nr 52) in de bus. Met o.a. een groot artikel van Robin Schouten over collega-scenarist Willem Ritstier, Gleevers dagboek, een interview van Joop Schreurs met Wilbert van der Steen en veel aandacht voor het stripwerk van Hans!
Rhonda komen we als eerste tegen op bladzijde 6 in het artikel 'Rhonda heeft lang op zich laten wachten'. Waarin je kunt lezen over de lange voorgeschiedenis van Rhonda. Van de eerste plannen in 1995 en de eerste pagina's en de jarenlange pauze daarna en tenslotte de herstart die leidde tot de voorpublicatie van het allereerste Rhonda-verhaal 'Help me, Rhonda!' in Eppo. Ook meer nieuws over de verschillende albumversies van dit verhaal die in oktober bij Don Lawrence Collection zullen verschijnen. Zo zal in de dossiereditie ook de ongepubliceerde oerversie van Rhonda opgenomen worden. En de Waalse uitgeverij BD Must blijkt eveneens geinteresseerd in Rhonda, dus de kans op een Franstalig album en een internationale doorbraak voor Hans is redelijk groot. En dan is er nog de belofte van Hans in ditzelfde artikel, dat hij de Bob Evers Briefjesjacht-trilogie absoluut gaat afmaken.

Bob Evers komt eveneens ter sprake in het artikel over De Boekenhalte in Zwolle in de reeks 'Stripwinkels in Nederland' op bladzijde 36 van de nieuwe Stripnieuws. Zoals de echte Bob Evers- fans wel weten, hebben we tot nu toe ieder nieuw Bob Evers-album gepresenteerd bij de Boekenhalte gepresenteerd. In samenwerking met Willem Hageman en onze uitgevers zijn er voor die albumpresentaties ook altijd speciale edities uitgegeven, zoals de speciale Boekenhalte-editie (een hardcoveralbum met speciale prent), de white-albums (met voorop een tekening van Hans) en de luxe-edities die ook in het interview met Willem ter sprake komen. Van deel 4 en 5 zijn de speciale Boekenhalte-edities overigens nog te koop bij de Boekenhalte: http://www.boekenhalte.nl/assets/s2dmain.html?http://www.boekenhalte.nl/index2.html
Verder lees je in dit artikel alles over het ontstaan van de winkel, de veranderingen in de afgelopen jaren en de toekomstvisie van Willem op de Nederlandse strip.

 

En dan hoef je de bladzijde maar om te slaan en je komt op bladzijde 38 en 39 de volgende zes afleveringen van Hans' en Caroline's  Puppy from Hell tegen. Waarin Robin de grootste lol heeft omdat Nell in de klauwen van Nina is beland, en af en toe toch ook zijn twijfels. En we maken het begin van Nina's theepartijtje mee. Wordt ongetwijfeld weer vervolgd in de volgende Stripnieuws.

Dan neemt Caroline de fakkel over op bladzijde 41 van de nieuwe Stripnieuws waar zij in de rubriek 'BN-ers met een striphart' niemand minder interviewt dan... André Kuipers. Met o.a. de eerste en de favoriete strips van Andre Kuipers, strips in het onderwijs, de invloed van strips op je beeldvorming en... Eppo! Kortom, alle reden om deze nieuwe Stripnieuws niet te missen.

Tenslotte, nog  één andere nieuwe strip in de nieuwe Tina (nr 36-2013): 'Laura en Harold, Het dwaallicht'. Een verhaal dat ik zeven jaar geleden schreef onder de titel 'Dwaallicht'. Het verhaal werd ook getekend, en wel door de Argentijnse tekenaar Andrés Klacik. Maar net als 'Het script' dat twee maanden geleden in Tina werd gepubliceerd, bleef ook dit verhaal lang liggen, omdat Tina na 2006 meer series ging plaatsen met vaste hoofdfiguren. Maar deze week in Tina dan alsnog het verhaal van Laura die voor haar opstel over plaatselijke legendes samen met klasgenoot Harold op zoek gaat naar Gravin Johanna de Barmhartige (in de strip Geertruida genaamd). Een jonge gravin die ooit spoorloos in het nabijgelegen moeras verdween en nadien, zo zegt men, als dwaallicht nog meer mensen het moeras in heeft gelokt. Onnodig te zeggen dat ook Laura en Harold verdwijnen. Maar als vriendin en klasgenoot Josine naar hen op zoek gaat, wordt duidelijk wat er echt met de Gravin en met Laura en Harold is gebeurd.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: