vrijdag 17 juni 2011

De nieuwe GRNVLD

Yes! Gisterenmiddag viel hij dan eindelijk binnen: de nieuwe GRNVLD. Op dit moment het enige blad in Nederland waar beide makers van Bob Eversstrip steevast met nieuw werk in te vinden zijn. Sterker nog, iedere nieuwe GRNVLD opent met een woord vooraf van Caroline, en een prachtige nieuwe illustratie van Hans. Zo ook GRNVLD 06-2011. De titel en tegelijkertijd het thema van dit nummer is ‘… en voorbij het grazen’. En dat betekent veel aandacht voor de Nederlandse koe in dit nummer. Het woord vooraf van Caroline op pagina 03 is ook helemaal aan het Nederlandse rund gewijd en aan wat zij zoal voor ons betekent. Waarom Caroline in de tekening van Hans met de koeien staat mee te loeien, lees je uiteraard in het nieuwste nummer van GRNVLD.

Behalve tekenwerk van Hans tref je in dit nummer ook striptekeningen en illustraties aan van o.a. Aloys Oosterwijk, Gerrie Hondius, Jos Collignon en… Daan Jippes. Daan Jippes is de tekenaar voor de verstripping van de derde stripfabel, waarvoor ik speciaal voor GRNVLD het scenario schreef.

(Illustratie: Daan Jippes, © Comic House)

Maar met dit verhaal is nogal wat gebeurd voordat als stripfabel in GRNVLD werd gepubliceerd. In eerste instantie had Caroline de stripfabel ‘De wolf en de mens’ van de Gebroeders Grimm uitgezocht voor deze verstripping. Maar omdat we al een stripfabel met een wolf hadden (Sint Franciscus en de bloeddorstige wolf van Gubbio) en omdat de Gebroeders Grimm precies de zelfde fabel met een beer in plaats van een wolf op hun naam hebben staan (dit onder de titel: De vos, de beer en het dier dat mens heet) werd besloten de wolf uit het scenario in een beer te veranderen. Tenslotte veranderde Daan Jippes de ‘mens’ uit de teksten van het eerste en laatste plaatje ook nog eens in ‘de beschaving’. Waardoor de conclusie van de vos in het plaatje ineens een extra laag met ietwat cynische lading krijgt. Het geheel vind je als nieuwe stripfabel onder de titel ‘De vos, de beer en de mens’ op bladzijde 46 en 47 van de nieuwe GRNVLD.

En meer info over GRNVLD, Kasteel Groeneveld of hoe je donateur wordt en dit prachtige blad vier keer per jaar thuisgestuurd krijgt, vind je op http://www.kasteelgroeneveld.nl/

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik had 'm ook weer ontvangen! :)
Leuk blad!! Strip van Daan is ook weer superrrrr :)
Groetjes, -J-.

Pieter Hogenbirk zei

Duvels! gauw even abonnee worden!

Anoniem zei

Hé Pieter,

Een los nummer kopen kan ook hoor (bijv bij hoeve Ravenstein of Boekhandel Den Boer in Baarn). Maar met een abonnement krijg je, behalve de strip van Daan Jippes, ook alle toekomstige prachtige strips en tekeningen van toptekenaars, mooie foto's en de buitengewoon interessante artikelen.

Groet Caroline