zaterdag 20 maart 2010

Oude Jonge Woudlopers en nieuwe lenteverhalen

Afgelopen donderdag na de presentatie en uitreiking van het Pietje Bell-album, het afscheid van de Rotterdamse gemeenteraad en alle hapjes en drankjes nadien ontdekten we op de terugweg nog een nieuw stripalbum. In grote stapels bij een Rotterdamse Bruna-winkel lag het De Jonge Woudlopers Vakantieboek. Met daarin maar liefst vier verhalen uit de jaren 90 waarvoor ik het scenario schreef en bijna allemaal getekend door Nederlandse Ducktekenaars.

Het eerste verhaal vind je al op pagina 16 t/m 19 van dit 128 pagina’s dikke vakantieboek.

(Illustratie: Freddy Milton, © Disney)

Een verhaal uit 1996 waarin Donald zichzelf een kredietpas aanschaft en die gebruikt om met een kans van 1 op 1000 een vergulde hazelnoot uit potten chocoladepasta te vissen en daarmee dan 100.000 gulden (in dit album 100.000 euro) te winnen. Beide elementen stammen uit de actualiteit van midden jaren 90. Het verhaal werd getekend door de Deense tekenaar Freddy Milton en werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 22-1997.

Het verhaal op bladzijde 44 t/m 49 is niet gebaseerd op welke actualiteit dan ook. Ik kwam simpelweg op het idee door het fenomeen zaklopen en het feit dat daar toendertijd nog nauwelijks Duckverhalen over gemaakt werden. Een verhaal waarin Donald een wedstrijd zaklopen aan gaat met o.a. zijn neefjes in de rol van Jonge Woudlopers en daarbij uiteraard vals speelt om die te winnen. Wel met het nobele doel om nadien Katrien op een luxe etentje te kunnen trakteren. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Piet Voordes en werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 42-2001.

De gebroeders Heymans zijn de tekenaars van mijn laatste twee verhalen uit dit album. Op bladzijde 112 t/m 121 vind je het 10 pagina’s lange verhaal over een zeer speciale Dierendagwedstrijd, getekend door de Nederlandse tekenaar Mau Heymans. In dit verhaal bindt Donald vooral de strijd met Guus en De Jonge Woudlopers om Duckstads Grootste Dierenvriend te worden en daarmee alweer 100.000 gulden te winnen, of 50.000 euro zoals het in deze uitgave vermeld staat. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 40-2002.

Op bladzijde 123 t/m 127 tenslotte is het laatste van de vier verhalen te vinden.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Een verhaal waarin Magica Dagobert een Tragediaanse lachvirus bezorgt met als belangrijkste risico dat de lachende patient zich letterlijk dood kan lachen. Dit alles uiteraard om zo Dagoberts geluksdubbeltje in handen te krijgen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 32-1998.

Een dag eerder dan het Jonge Woudlopers Vakantieboek lag ook de nieuwe Sesamstraat in de winkel. Met daarin zoals gebruikelijk nieuwe belevenissen van Bert en Ernie en Elmo. Dit keer draait alles om, hoe kan het ook anders, de lente. Op bladzijde 8 en 9 van de nieuwe Sesamstraat breekt bij Bert en Ernie de lente aan. Bert ziet dat aan allerlei dingen buiten, terwijl Ernie het begin van de lente vreemd genoeg meent te horen aan een liedje. Ook dit verhaal werd natuurlijk weer getekend door onze vrienden van de Braziliaanse Magic Eye Studios.


(Illustratie: Magic Eye Studios,© Sesame Workshop)

Op bladzijde 34 maken Elmo en Zoë stap voor stap het eind van de winter en het begin van de lente mee. Hoe de sneeuw smelt, de dassen en mutsen af kunnen, de eerste lentebui valt en hoe tenslotte de eerste lentebloemen opbloeien. Dit alles natuurlijk weer in een tekstloze strip getekend door Jutta Langer.
Genoeg te lezen dus weer op de laatste winterdag. Veel plezier allemaal!

(Illustratie: Jutta Langer, © Sesame Workshop)