dinsdag 11 maart 2008

Gaat Bob in november voor McCain?

Bij het opstarten van de Bob Eversstrip-serie heb ik nogal lopen tobben over de precieze "toon" die deze strip zou moeten krijgen. Met vd Heide's stevige, jaren vijftig leesboeken fundament eronder zou het vanzelfsprekend u i t e r s t grappig zijn geweest om die hele strip "nét effe" over de top te douwen. Tenenkrommende kolenkachel-oubolligheid, benepen Hollandsche tafelklederige-kneuterhumor, archaïsche spruitjes-volzinnen en dan alles met vdHeide's spannende geurtje van rechts-radicalisme!!! Ik denk dat we 'm er voor onze grachtengordelvrienden alleen maar hoefden in te koppen. Mild kritische pastische met dolkomische, rechtse archetypetjes. vdHeide's verleden schrééuwt toch om "afrekening"?! Recht in het Volkskrant-DWDD-NRC pulletje. Veilig achter het handje grinnekend vanuit de een-en-twintigste eeuw.
Toch niet gedaan.

Wat zegt dat over ons? Over Frank en mijzelf?

Zijn Frank en ik misschien, eigenlijk en in feite, de "Neo-con's" van de Nederlandse strip? Twee grafische Friedmannetjes? Geert en Rita in Oostindische inkt?
Dit materiaal breekt immers, hoe je het ook bekijkt, wel héél erg met de protestantse, vaderlandse striptraditie waarin het woord -de grap- vanzelfsprekend domineert over de slechts ondersteunende -want nauwelijks getekende- tekening.

Is onze hele manier van strip bedrijven daarmee niet een rechtstreekse depriciatie van het Nederlandse strip-establishement?

Onder de gemakkelijke dekmantel van, want inmiddels zeldzame, "oldskool" ambachtelijkheid en escapisme, straks een griezelig pleidooi voor zuiverheid-purisme-helderheid? Rauwe mannelijkheid (lees "sterke man") versus onze over-gepamperde, over-gepommadeerde jeugd? Is die hele Bob Eversstrip misschien wel stiekem, maar onbeschaamd, radikaal-r e c h t s? Rechtse underground?

Heerlijke vragen toch, om hier, op zo'n blog, es even in de lucht te laten hangen.


O ja, en ook nog de wereldpremiére van pagina 10! Met stevige, niet overlegde, scenarioafwijkingen in de tweede paginahelft. Benieuwd wat Frank daarvan gaat vinden. Hij heeft volgens mij deze platen nog niet eens geletterd gezien!
Klik even op de prentjes als je ze wat groter wil zien.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er weer erg goed uit. Ik ben heel benieuwd naar het album!

Anoniem zei

Ik zou de Bob Evers strip niet
Rechts-Radicaal willen noemen
Eerder conservatief .

Hans van Oudenaarden zei

Hee Henk,

Dank voor je reaktie op mijn beetje warrige overpeinzing. Ik ben er zelf nog helemaal niet uit. Waar ik een beetje mee zit is dat onze nogal "ambachtelijke" BE-manier van stripmaken in dit land eigenlijk totaal niet "mainstream" te noemen is. Zo, op deze manier, doet vrijwel niemand het!! Rechttoe, recht-an, zonder gemakkelijk cynisme en met zoveel nadruk op de tekeningen. We breken hier echt radikaal met een traditie van pakweg twintig jaar stripmaken in Nederland.
Ik zat me opeens af te vragen of we daarmee niet, bewust of niet, een soort stelling innamen.

Anoniem zei

Laat ik beginnen te zeggen dat ik deze blog met veel plezier volg. Meestal in stilte, maar nu wil ik toch even reagern.
De Bob Evers strip wijkt inderdaad in veel opzichten af van de meeste strips die de laatste decennia in ons land verschenen. Al is het maar vanwege het prachtige tekenwerk. Open, vrolijk en soepele lijntjes. In Nederlandse strips gaat het veelal niet om de tekeningen, zo lijkt het. Echter ook het verhaal is in de meeste Nederlandse strips van ondergeschikt belang. In de meeste strips van vaderlandse bodem gaat het om de grap en de grap alleen (helaas is die dan ook vaak nog slecht). Wat de Bob Evers strip vooral bijzonder - voor Nederlandse begrippen dan toch - maakt is het goede samegaan van het verhaal en de tekeningen. De Bob Evers strip is een goed vertelde en mooi getekende strip, die leest als een film. Kom er maar eens om. En dan is het natuurlijk ook nog bijzonder dat mensen in deze tijd de moed hebben gehad een serie op te zetten en een onvervalste avonturenstrip voor kinderen te maken.
Wat ik alleen niet begrijp is wat daar rechts of conservattief aan zou zijn. Het is teruggrijpen op een oude traditie, gebruik maken van het verleden en die een stapje verder brengen.

Karel Pluis

Frank Jonker zei

Ha Karel,

Bedankt voor je reactie. Dit is me werkelijk uit het hart gegrepen.
Zelf heb ik niet zo'n last van het soort overpeinzingen a la Hans. Immers, als je bezig bent een stripscenario te schrijven, dan concentreer je vooral op de scene waar je mee bezig bent en datgene wat daarna komt. En je probeert dat allemaal zo goed mogelijk te vertellen. Alle andere gedachten leiden onder dergelijke omstandigheden eigenlijk alleen maar af.
Maar als ik mijn gedachten er eens over laat gaan, dan kom ik niet bij een of andere (semi)-politieke stelling of stroming, maar bij mensen als Carl Barks, Marten Toonder of Rene Goscinny en Albert Uderzo. Mensen die ook zichzelf ten doel stelden een zo goed en mooi mogelijk stripverhaal te maken. En misschien kom ik ook niet eens uit bij een Nederlandse striptraditie, maar eerder bij de Belgische, waar veel meer stripmakers bezig zijn met hart en ziel iets goeds op papier te toveren.
Dat is in elk geval wat ik ervan kan zeggen voor zover het mezelf betreft. Iets in mij heeft een duidelijke afkeer van die 'vlug-af-snel-geld'-mentaliteit en verplicht me om ieder verhaal hoe lang of kort ook zo goed mogelijk te vertellen, ongeacht hoeveel tijd dat kost.
Het wonderlijke is dan dat Hans mijn scenario's zodanig oppikt dat hij het verhaal door de manier waarop hij het in beeld brengt steevast weer op een hoger plan weet te tillen. Soms ook heel anders dan ik het zelf in gedachten had, maar altijd goed!
En dat kan volgens mij alleen maar als de tekenaar met een zelfde soort 'hart en ziel' aan de strip werkt.

Hartelijke groeten,

Frank

P.S. Gerben, ook bedankt voor je reactie, want die zegt eigenlijk in één zin wat ik bedoel te zeggen als het over de tekeningen van Hans gaat. En misschien maken we de Bob Evers strips dan stiekem toch om dit soort enthousiaste reacties te krijgen.

Anoniem zei

Ha die Hans en Frank,
met deze entry heb je wel de Jackpot, hé!!! Wat een reacties!
Dat brengt me op een ander idee. Vestig in de reguliere blog eens de aandacht op de reacties, met name dat er in oude stukken soms nieuwe reacties zitten en er op diverse plaatsen dus nieuwe discussies ontstaan. Heel leuk voor blogfans zoals ik.
Ik ben ook aan het uitzoeken hoe het zit met de z.g. Atomfeed, die ons op de hoogte kan houden met nieuwe updates van jullie.

Groetjes,
Henkus

Anoniem zei

Mag ik mij aansluiten bij Henkus. Dit is echt een interessante discussie voor geinteresseerden in de strip. Behalve op je eigen site zou je er ook op andere sites over strips, mensen kunnen aatenderen op deze discussie. Wie weet onstaat er dan eens echt een debat over de toekomst van de Nederlandse strip.

Nogmaals vriendelijke groeten van Karel

Frank Jonker zei

Ha Karel en Henkus,

Zoals jullie zien, ik heb jullie advies ter harte genomen in mijn bijdrage van vanavond.
Prettig weekend!

Hartelijke groeten,

Frank