woensdag 26 maart 2008

Discontinuities, goofs and factual errors

Striptekenaar Carry Brugman (Joris Jofel, de Partners) vertelde me een keer dat hij er groot genoegen in schept om alles in z'n strips zo goed mogelijk te laten "kloppen". Elk klinknageltje in elk apparaat móét en zál door Carry p r e c i e s op de door de fabrikant voorgeschreven plaats worden getekend.
Striptekenaar Jan Kruis (Sjors & Sjimmie, Jan, Jans & kinderen) vertelde me een keer dat hij ieder jongetje dat kwam zeuren over "fout getekende" props en onvolkomenheden in z'n strips, naar huis verwees met de opdracht "een oorvijg aan z'n vader te vragen".
Tijd voor verantwoording nu!!! Hoe staat van Oudenaarden op dit gevoelige punt in z'n vak?
Uw BE-tekenaar, misschien een beetje een schok beste blog-lezer, is eigenlijk heel erg van de "Jan Kruis"richting. . . Als ik een schip, vliegtuig, grachtenpand ofzo een béétje moet verminken om het verhaal net iets beter te kunnen vertellen? Ik knipper niet eens met m'n ogen.
Echte knoeperts? Tja, als ik het op tijd zie, zal ik het zeker even bekijken. Is het allemaal al te ver in het produktieproces, of zelfs al in druk? Moeilijk, rottig en vervelend, maar eh. . . op een of andere manier kan ik dan uiteindelijk altijd toch leven met de "fout". En hoewel ik van sommige fouten w i s t, ik heb nooit een album uit de winkel laten halen. Om van die errata-inlegvelletjes slechts te zwijgen.
Niet dat ik nou meteen uit ben op "in your face" BE-Verfremdungseffecten, hoor, of dat ik iets hooghartigs heb van "ze zien het tóch niet". Maar zolang ons verhaal niet teveel (of voor tevelen) "stokt" vanwege aperte fouten, zit ik eigenlijk niet zo met enkele "vrijheden" en "eerlijk gemaakte" eh . . .vergissingen
Nu maar hopen dat ik niemand geshockeerd heb.
Aansluitend bij Frank's "easter eggs", en omdat dit toch even wat rare weken zijn vanwege m'n reclameklus, nu maar es een bijdrage over onze "BE-strip-bloopers" en malligheden. De foutjes die op een of andere manier niemand ooit waren opgevallen. Echt, niemand heeft me ooit op onderstaande zaken aangesproken.
Okee, hier komen ze. De inside grapjes. De vreemde en (on)opvallende wetenswaardigheden uit het vorige album: "Drie Jongens op een onbewoond eiland".

1. De derde roeispaan
Het is niet niks om op zo'n onbewoond eiland te moeten overleven. Neem alleen al het maken van een kampvuurje met driepoot. Waar hang je anders je blikkie aan? Gelukkig maar dat je daar de roeispanen voor kunt gebruiken. Drie tegen elkaar, touwtje erom, zo gepiept.

Alleen . . . in de boot op pg 47, 48, 49 zitten maar TWEE riemen. Arie's driepoot op pg 52, 53 is gemaakt van DRIE spanen. Waar komt die derde roeispaan ineens vandaan?
Is dat zo'n kek, opvouwbaar ding soms? Die nog verstopt zat onder het plankier? Of hebben ze dat ding gevonden? Ter plekke? Dat het een ouwe aangespoelde was? Uiterst vreemd.

2. De aangroeiende mouwtjes
Na een dikke maand in zo'n tropische jungle, waarbij je jezelf nooit even kan omkleden, is het niet gek dat de kleren van onze vrienden wat gehavend zijn geraakt. Natuurlijk niet de oppassende Jan, maar Bob en Arie lopen na die maand in halve lompen. De broekranden zijn uitgerafeld en de mouwen van de shirts van beide jongens zijn vanaf pg 64 zelfs geheel verdwenen. Blote armen zien we, totaan de schouder!

Nog een geluk dat Arie aan het begin van dit avontuur z'n tover-T-shirt had aangetrokken. Als Jan 'm op pg 76 uit z'n benardheid bevrijdt zijn de mouwtjes van Arie's T-shirt weer spontaan aangegroeid! Geen rafeltje meer te zien! Een wonder!

Vanzelfsprekend kan Arie ook even aan de muiters hebben gevraagd of ie zich aan boord even mocht omkleden voor ze 'm in dat hok gooiden. Even losmaken, fris shirtje aan en weer vast. Wel zo lekker!

3. De verkleed-artiest
Je hebt van die variété-artiesten die zich ra-zend-snel kunnen omkleden. In de paar sekonden dat ze van het podium af zijn, weten ze zich te ontdoen van alles wat ze aanhadden en onmiddellijk in de nieuwe outfit te schieten. Het kost een paar jaar oefenen en je hebt er vaak wat assistentie bij nodig, maar de verkleed-vaardigheid van deze lui is verbluffend.

Onze Bob laat deze stumpers ver achter zich! Op pg 66 van "Drie jongens" stapt Bob zonder goed te kijken, met z'n blote voeten, op een gladde, uit zee stekende rots. Een halve seconde later, tijdens de buiteling, op het volgende plaatje, draagt Bob z'n "U.S. KEDS" alweer! Doe dat maar es na, je schoenen aantrekken in vrije val. Hoewel, als ik er zo ever nadenk. Misschien is het aantrekken van die schoenen tíjdens zo'n stap wel precies de reden van z'n val.


4. Waar is de zee?
Deze is wat moeilijker uit te leggen.

Op pg77 plaatje 4 van "Drie Jongens" zien Jan en Arie, terwijl ze door de branding ploegen, verderop het strand twee muiters, bij de roeiboot, in de weer met Bob. Op plaatje 4 kijkt Arie al een beetje naar (van Arie gezien) links, op plaatje 5 helemaal naar links.

Blijkbaar staan die boeven ergens verderop, maar in ieder geval aan z'n linkerhand. Op plaatje 7 zien we wat de jongens zien. De sloep en de muiters. De muiters staan tussen de jongens en de sloep in. Mickey zelfs al in het water. De offscreen tekstballoons komen van rechts, alles zoals je zou verwachten.
Waar het fout gaat is plaatje 6. Hier weer de muiters en (een stukje sloep) en nu zien we op de achtergrond heel in de verte de jongens. Niks mis mee, alleen de zee is van plaats verwisseld!
Aan het dalen van de landtong op de achtergrond en het kleine stukje branding kunnen we prima de plaats van de zee afleiden en die is niet dezelfde als in plaatje 7!!! Plaatje 6 en 7 zijn geen tegenshots. Ze zijn spiegelbeelden.

5. Onzindelijke lectuur
Met het omdraaien van de zeemansbroeken op pg 57 (Hoe bizar is dát, trouwens? Het afpellen van de broeken van de muiter-lijken...) komt er hoop overbodige troep tevoorschijn. Op plaatje 9 zien het spul in beeld. Vooral dat opgerolde groenige boekje met die rode letterjes trekt onze aandacht. Als we de pagina een beetje draaien en goed kijken kunnen we lezen: "LETHA..." ofzo en iets van "El Gringo".

Wacht es. Die van Oudenaarden. Had die niet een pseudoniem gehad, ooit? Iets met El Gringo? En een stripboekje gepubliceerd in de VS met als titel LETHAL ORGASM!!?

Ja hoor, klassiek, anachronistisch easter egg. Verstopt voor de goede lezer.

Vanzelfsprekend zitten ook in ons nieuwe stripboek, het boek waar we nu aan werken, een aantal merkwaardigheden. Trouwe bloglezer Henkus heeft me er zelfs al op eentje geattendeerd. Als Henkus het goed vindt, houden we deze blooper voor nu nog even stil. Die gaan we later, samen met alle andere goofs uit dit nieuwe album, feestelijk bekend maken.

Ze zien het toch niet.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

He, is het niet een idee om er een prijsvraag van te maken. Degene die in het nieuwe album de meeste bloopers weet op te sporen wint een mooie prent oid. Wellicht in samenwerking met de stripnieuws of met Brabant strip.

Karel Pluis

Anoniem zei

"Misschien is het aantrekken van die schoenen tíjdens zo'n stap wel precies de reden van z'n val."

Ha! Dat zal het zijn!

Hans van Oudenaarden zei

Hee Karel,

Valt over te denken, over zo'n prijsvraag! Om ons scherp te houden!