maandag 15 januari 2024

De Stripschapprijzen 2024 deel 1: De winnaar van de Stripschapprijs 2024

De winnaar van de Stripschapprijs 2023 is natuurlijk niemand minder dan Hans. En dat is zeker op dit blog meer dan bekend. Maar als winnaar van de Stripschapprijs neem je vrijwel altijd plaats in de volgende Stripschapcommissie en bepaal je mede wie de volgende winnaar wordt. Hans deed meer dan dat. Niet alleen maakte hij zich in de huidige Stripschapcommissie sterk voor de nieuwe winnaar maar bovendien maakte Hans vanochtend in een speciale uitzending van het Stripjournaal bekend wie op 16 maart de Stripschapprijs 2024 uitgereikt krijgt. 

(Foto: Dimmy Olijerhoek)

En dat is.... Wilma van den Bosch. Wilma begon in 1984 als scenarist bij Donald Duck. Twee jaar was ze ook de tekenaar van haar eigen verhalen, maar ook van de  covers en de redactionale pagina's met ongeveeer alle mogelijk Disneyfiguren die je maar kunt bedenken. Ze schreef en tekende ook de Donald Duck 'Timboektoe' serie en breidde haar activiteiten naar Bobo en Tina. 

(Bron: Stripjournaal)

Voor het eerste album uit haar eigen stripserie Prinses Aster, 'Het licht van Eureka', won ze in 2002 de Stripschappenning voor het Beste Jeugalbum. De laatste jaren illustreerde Wilma een flink aantal kinderboeken en trad ze toe tot Studio Jan van Haasteren, waar ze inmiddels ook al weer een aantal puzzels op haar naam heeft staan. In het jaar dat Wilma haar 40-jarig jubileum viert, krijgt ze op 16 maart 2024 in het Forum te Groningen de Stripschapprijs 2024 uitgereikt voor haar gehele oeuvre. Wilma, van harte gefeliciteerd met deze zeer verdiende prijs. 

(Illustratie: Wilma van den Bosch)

Het nieuws over de Stripschapprijs 2024 is inmiddels te vinden op Stripspeciaalzaak en de Facebookpagina van het Stripschap. Op zijn Facebookpagina 'Het beste uit Donald Duck Weekblad' wijdde Sander Dieben een hele post aan het werk van Wilma. 

(Illustratie: Wilma van den Bosch, © Disney)

Behalve Hans namen dit jaar ook Ingrid Huysman (medewerkster Cross Comix en oud-Zone 5300-redactrice), Kees de Boer (cartoonist en prentenboekmaker), Holly Moors (Moors Magazine), Marloes Dekker (Colorist en winnares van de P.Hans Frankfurtherprijs 2022) en Peter Thuis (winkel van Stripwinkel De Noorman in Arnhem) zitting in de Stripschapcommissie. Dit alles onder leiding van voorzitter en stripjournalist Cok Jouvenaar. Welke albums deze Stripschapcommissie in de diverse categorieen heeft genomineerd, wordt op een later tijdstrip bekendgemaakt. 

Geen opmerkingen: