zaterdag 13 augustus 2022

De spannendste avonturen van Donald Duck 34

 

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)

Het is de laatste paar weken rustig in tijdschriftenland en ook op het gebied van previews valt weinig te melden. Maar gelukkig is er wel goed nieuw op albumgebied. Deze week verscheen namelijk De spannendste avonturen van Donald Duck deel 34, getiteld 'Een sterke familieband'. Een album met Duckstrips getekend door een van mijn favoriete tekenaars: José Ramón Bernado. En met maar liefst drie verhalen waarvoor ik (mede) het scenario schreef.

We beginnen op pagina 19 t/m 22 met het Donald Duck-verhaal 'Beter een goede buur..., waarvoor ik het scenario samen met collega Paul Hoogma schreef. Donald heeft last van nachtmerries over zijn laatste ruzie met buurman Bolderbast. En volgens de neefjes helpt daar maar één  ding tegen: aardig zijn tegen Bolderbast. Als de dokter dat bevestigt, zit er voor Donald niets anders op dan dat in de praktijk te brengen. Helaas ziet Bolderbast daarin vooral mogelijkheden om een goed van Donald te profiteren. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 21-2003.

Daarna op pagina 41 t/m 46 het Zwarte Magica verhaal 'Dwaallichtje'.

(Illustratie: José Ramon Bernado, © Disney)

  Magica probeert Dagoberts geluksdubbeltje te pakken te krijgen met behulp van een magisch wezen) En wel een dwaallicht, dat de vervelende eigenschap heeft anderen in de war te willen brengen tot in het extreme toe en zich daarom met grote regelmatig in iets of iemand anders verandert, die er volgende ogenblik dan ineens niet meer is. Je zou voor minder aan jezelf gaan twijfelen! Het verhaal werdeerder gepubliceerd in Donald Duck 5-2004 en in het jubileumalbum 50 jaar Zwarte Magica uit 2011.

(Schets: Paul Hoogma)

En dan tenslotte op pagina 61 t/m 70, misschien het beroemdste verhaal uit dit album, 'Willie Wortel, in de file!" ,waarvoor ik het scenario samen met collega Paul Hoogma schreef. Na een ontmoeting met Donald en Katrien, die al uren in de file staan, probeert het fileprobleem in Duckstad op te lossen door de vervuilende auto's te vervangen door schone Zoefmobielen. Helaas is autofabrikant Karremans (in het scenario nog Venijn McSnekke) het daar niet mee eens. Via sabotage en zelfs ontvoering probeert hij, met hulp van de Zware Jongens, de Zoefmobiel van de markt te houden. .De enige hulp waar Willie op nog op kan rekenen is die van Lampje... en van Donald. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 36-1999 en in de ANWB-uitgave Onderweg met Donald Duck uit 2010.

De bekendheid van dit verhaal is vooral te danken aan de  toenmalige minister Netelenbos die het verhaal ter illustratie in de Tweede Kamer liet zien en lezen om de toenmalige VVD-fractie ervan te overtuigen dat slechts een enkele maatregel niet voldoende is om het file-probleem in Nederland op te lossen. Het idee voor dit verhaal ontstond toen Pauls broer Remco, tegenwoordig de drijvende kracht achter Bureau Dwarsverband een rapport over alternatief vervoer vertaalde voor...jawel, de Tweede Kamer. Later verscheen er nog een artikel in de Volkskrant over alternatief vervoer, waarin verwezen werd naar dit verhaal. Al had men vanwege de Zoefmobiel en de vliegende auto eigenlijk moeten verwijzen naar de Willie Wortel-verhalen van Carl Barks. 

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)

En tenslotte vind je de covertekening van Donald Duck 36-1999 weer terug op de titelpagina van dit album De Spannendste avonturen van Donald Duck 34.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: