vrijdag 3 juni 2022

De strips van deze week

 

(Illustratie: Egon de Regt)

Deze week verscheen de herdruk van Rotterdam Stripstad. Een boek over 100 jaar strips in Rotterdam. Met aandacht voor  de geschiedenis van de Nederlandse strip en de rol die Rotterdam daarin speelde, aandacht voor Rotterdamse stripmakers en stripmakers die op een of andere manier een band hebben met Rotterdam, en natuurlijk Rotterdam in de strips. Aan dat laatste onderwerp wordt een heel hoofdstuk gewijd van bijna 70 pagina's beeldmateriaal. En daarbij kom je ook de cover en de laatste scene van Een standbeeld voor Pietje Bell tegen. 


Een strip die ik in 2010 samen met Dick Heins maakte op verzoek van de gemeentegriffie van Rotterdam en was een initiatief van de toenmalige nestor van de raad.  Het album was bedoeld als afscheidscadeau voor de toenmalige gemeenteraad die in maart 2010 na de verkiezingen plaats moest maken voor een nieuwe raad. 

(Illustraties: Dick Heins)

Het werd een verhaal over een ludieke actie van Pietje Bell en de bende van de Zwarte Hand in het kader van Jongerenjaar 2009 en het debat met alle 45 gemeenteraadsleden dat daar op volgt. En uiteraard herkenden de gemeenteraadsleden niet alleen zichzelf maar ook hun eigen uitspraken. Op pagina 103 vind je een deel van de cover van het album en op pagina 157 de laatste scene van de strip. Het album werd op 18 maart 2010 tijdens het officiele afscheid van de toenmalige Rotterdamse gemeenteraad gepresenteerd en cadeau gegeven aan alle raadsleden. 

En dan verscheen deze week ook de nieuwe Penny (nr 12-2022) met daarin, of eigenlijk achterop, op pagina 68 een gag waarin Rakker een dagje naar zee gaat. 

(Illustraties: © Holco Publications)

Maar met het warme weer is niet alleen behoorlijk druk op het strand, maar ook in het water. Misschien zelfs wel iets te druk. Gelukkig heeft Rakker daar een oplossing voor. De gag verscheen eerder in Penny 11-2012.

Prettig Pinksterweekend allemaal!

Geen opmerkingen: