vrijdag 27 mei 2022

De nieuwste strippublicatiesVier dagen nadat het Stripschap de nominaties voor de Stripschappeningen voor het Album van het jaar 2021 bekend maakte, viel hier de nieuwe Eppo (nr 11-2022) in de bus. En daarin besteedt collega Ger Apeldoorn op pagina 24 in de rubriek Varia onder het kopje 'Prijzig feest' ook aandacht aan de verschillende nominatie voor de Albums van het jaar 2021, waaronder dus Wynona 1: Als de beer ontwaakt. Maar Ger besteedt niet alleen aandacht aan 'volwassen' nominaties van Hans, Aimée, Mark, Simon en Roel, maar ook de nominaties voor het Jeugdalbum van het jaar 2021. Daaronder twee van mijn Tina-collega's, Robbert Damen met Prinses Simone 3: Vriendinnen met tegenwind en Jan Vriends met Roos Vink 5: Snotneus! die het op mogen nemen tegen Wouter Mannaert met Yasmine 2: Honger als een konijn!. Wie de Stripschappenning voor het Album van het jaar 2021 en wie de Stripschappenning voor het Jeugdalbum van het jaar mee terug naar huis mag nemen weten we op 9 juli.

Eén dag later viel ook de nieuwe Donald Duck (nr 22-2022). Daarin op pagina 28 t/m 31 een verhaal van De Booswichtenclub, dat ik oorspronkelijk schreef als een Grote Boze Wolf-verhaal met onder andere Rein Vos en Meneer Beer als leden van de Booswichtenclub. Maar deze twee hebben het Duckstadse dierenbos intussen verlaten, zodat het verhaal nu opent met Midas, Barend Buizend en Vittorio Wezel, die in het scenario nog in de gevangenis zat. 

(Illustratie: Massimo Fecchi, © Disney)

Alles draait, zoals zo vaak bij Booswichtenclub, om de vraag wie de nieuwe voorzitter wordt. Midas maakt volgens zijn mede-booswichten alleen kans als hij Wolfje iets slechts laat doen. En dus gaat Midas meteen aan de slag om dat voor elkaar te krijgen. Maar al bij de eerste poging komt hij zijn moeder tegen en die zorgt ervoor dat er precies het tegenovergestelde gebeurt en Midas zwaar voor schut staat bij zijn mede-booswichten. Oma Wolf laat zelfs de hele Booswichtenclub zien hoe het volgens haar wel hoort en hoe je eerlijke verkiezingen uitschrijft. Het verhaal werd getekend door de Italiaanse tekenaar Massimo Fecchi.

Ook de nieuwe Katrien Duck (nr 6-2022) viel deze week in de bus. En daarin, zoals een maand geleden al aangekondigd het Katrien-verhaal over de Rode lepelaar. Ik schreef dit verhaal met collega-scenarist Paul Hoogma  

(Schets: Paul Hoogma)

We baseerden het destijds op de vele berichten over illegale dierenhandel die rond 2002 in de kranten verschenen. En natuurlijk konden wij het dan niet laten om Venijn McSnekke en zijn handlanger in de rol van illegale dierenhandelaars te plaatsen. De twintig jaar die ze daarvoor van ons in het scenario kregen werd in de uiteindelijke strip (en in hoger beroep?) teruggebracht tot 5 jaar. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Katrien 4-2003, Katrien 4-2009, Katrien 4-2015 en Katrien Duck 6-2018.

(Illustratie: © Disney)

En dan viel ook deze Min-Duck de afgelopen weken bij heel wat Nederlanders in de bus. Met daarin op pagina 16 en 17 het Duckies-verhaal 'De badkamer'. De verschijning van een beer... Wat dit betekent voor Dan en voor het vervolg van het verhaal lees je over twee weken in Eppo. 

Dit is gebaseerd op een verhaal dat ik ooit op een verjaardagsfeest hoorde over schoonmakers die een watergevecht in de kantine hadden gehouden. Dat leek me ook wel iets voor de Duckies, maar dan in de badkamer van Donald. De aanleiding daarvoor is Zwabbertje die na het spelen in de regenplassen behoorlijk vies is geworden. En ja, die willen de Duckies natuurlijk best in bad stoppen, maar dan wel op hun manier. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Jordi Alfonso en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Donald Duck 33-2020. En om aan te sluiten bij het begin van deze blogpost, dat is ook de week waarin Wynona van start ging in Eppo.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: