woensdag 19 juni 2019

De Vakantieboeken Top 20

Het schooljaar loopt ten einde, de temperaturen gaan af en toe richting 30 graden en in de winkels zijn sinds vorige week weer talloze vakantie- en zomerboeken te koop. En als de vakantie dan aanbreekt, wat neem je dan zoal mee in je koffer. Hier is onze Vakantieboeken Top 20  van 2019:

20. Liger x Hans van Oudenaarden t-shirt

Het nieuwe genummerd limited edition t-shirt met daarop een exclusieve Vano-plaat, speciaal ontworpen voor de 10th wave Liger T-shirts. Met sluikreclame voor Rhonda. Exclusief verkrijgbaar bij Liger: https://www.thisisliger.com/shop/the-10th-wave-free-work/liger-x-hans-van-oudenaarden-2/#&gid=1&pid=2


19. Donald Duck Zwembandt van Rijn-special

(Illustratie: Carmen Perez, © Disney)
Een dubbeldik album met avonturen van de Ducks waarin Hollandse en Duckstadse meester een grote rol spelen.

(Schets: Paul Hoogma)

Het Duckiesverhaal 'Duckbrandt' op pagina 19 t/m 21 van dit album, schreef ik samen met collega Paul Hoogma. Een verhaal waarin Dagobert een schilderij van Verfmeer weet los te krijgen van een huurder die zijn huur niet meer kan betalen. Hij wil het schilderij diezelfde middag nog laten veilen, maar als hond Bennie van Lizzy, Juultje en Babetje al krabbend het schilderij beschadigt, is Katrien ineens verantwoordelijk voor een schadepost van minstens 10 miljoen euro. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Santiago Barreira en eerder gepubliceerd in Donald Duck 21-2006.


18. Was getekend... Eric Heuvel
Eric Heuvel viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als striptekenaar. Hoewel dat dit jaar eigenlijk een 32-jarig jubileum is. Ter gelegenheid an Erics jubileum is het het album  'Was getekend... Eric Heuvel uitgebracht. Met daarin vele prenten, covers en strippagina uit Erics rijke carriere.

Daaronder  zijn ook twee pagina's gewijd aan de strips die ikzelf met Eric samen maakte, beiden in opdracht van Comic House. Als eerste vind je op pagina 57 de cover van Het Van Walraven Testament, een album uit 2009, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van werkgeversorganisatie AWVN.
                                                                (Illustraties: Eric Heuvel)

En dan op pagina 65 de ex-libris die destijds bij de Beurs Editie van Nieuwe Vrienden gevoegd werd. Een album ,in eerste instanttie bedoeld voor jongeren tussen 11 en 14 jaar met als thema's identiteit, pesten, vooroordelen en de sociale mechanismes  van uitsluiting ,dat alles verpakt in een avonturenverhaal met als hoofdrolspeler Alex alias 'de nieuwe'. We maakten dit album in 2014 in samenwerking met de Anne Frank Stichting en uiteraard in opdracht van Comic House dat ook de productie van het album voor haar rekening nam. In 2015 werd 'Nieuwe vrienden' door het striplezend publiek gekozen tot album van het jaar en bekroond met  De Peter de Smet-speld.
 

17. De Max Miller prenten en posters


(Illustraties : IJsbrand Oost)

'Van de Max Miller albums 'De Orde van de Blauwe Steen'  en 'Schaduwspel' zijn al meerdere prenten verschenen, waarvan er ook al weer een aantal zijn uitverkocht. Maar gelukkig zijn er ook nog een aantal voorradig. Wat te  denken van bijvoorbeeld de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen,  Max Miller -snowboarding of de Max Miller beursposter van de Oostnederlandse Stripboekenbeurs van vorig jaar. Voor alle prenten geldt: zolang de voorraad strekt. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze prenten of poster, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


16. Donald Duck Vakantieboek 2019
 
 (Illustratie: Daan Jippes en Ulrich Schroder, © Disney)
 
De eerste van een viertal Vakantie- en zomerboeken in deze lijst. Sinds vorige week in de winkel: het jaarlijkse Donald Duck Vakantieboek.

(Illustratie: Comicup Studio, © Disney)

144 pagina's strips, verhalen, puzzels en spelletjes. En twee strips, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. De eerste, het Duckiesverhaal 'De huttenbouwwedstrijd' vind je op pagina 49 t/m 53. Waarin zowel Kwik, Kwek en Kwak als Lizzy, Juultje en Babetje meedoen met een huttenbouwwedstrijd waarmee drie mountainbikes te winnen. Helaas doen Arie en Willem ook met hun team en die zijn vastbesloten hoe dan ook te winnen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Donald Duck 49-2000.

Vervolgens, pagina 96 t/m 98 het Madam Mikmakverhaal  'Blaasgeest'

(Illustratie: José Rámon Bernado Kneff, © Disney)

Een verhaal dat zich afspeelt op een bloedhete zomerdag en waarin Mikmak graag wat verkoeling zou hebben. Ze gaat op zoek naar blaaskruid dat ze daarvoor nodig heeft, maar bevrijdt per ongeluk een stel windgeesten die na eeuwen opgesloten te hebben gezeten, hun kunsten op de rest van de wereld gaan botvieren. Onnodig te zeggen dat er in dit verhaal heel wat door de lucht vliegt. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Rámon Bernado Kneff, beter bekend als Bernado, en eerder gepubliceerd in Donald Duck 20-1999 en de digitale Donald Duck 13-2012.


15. Hel Schetsboek

Speciaal voor het Stripfestival Terneuzen van vorig jaar maakte Danker Jan een speciale versie van het Hel Schetsboek. Met een iets gewijzigde omslag en in een oplage van 50 exemplaren. Een aantal daarvan zijn nog verkrijgbaar via de webwinkel van Danker Jan. Wil je er graag eentje hebben, wees er dan snel bij want uiteraard geldt ook voor deze editie van Hel Schetsboek: zolang de voorraad strekt.

(Foto en illustratie: Danker Jan Oreel)




14. De avondklok
(omslagontwerp: Sander Schaper, Studio Nico Swanink)

Speciaal voor het Lesboek KGT Thema's Maatschappijleer VMBO van Uitgeverij Essener maakten Hans en ik in opdracht van Comic House de strip 'De avondklok'  die te vinden is op bladzijde 38 t/m 41 van dit boek. Een verhaal waarin de gemeente een avondklok heeft ingesteld om een situatie met rellende hangjongeren op te lossen. Onze hoofdpersonages Sharif en Kelvin worden op een avond onterecht aangehouden en dat alles dankzij een gekneusde enkel van Kelvin. Sharif start een facebookactie gericht tegen de avondklok en krijgt al snel steun van andere jongeren en van een reporter van RTV Midden. Gaandeweg blijkt dat de avondklok ook een soort experiment te zijn waarbij andere gemeenten meekijken.

We zien hoe Sharif, Kelvin en hun medestanders het probleem van de gemeentelijke naar de landelijke politiek weten te tillen. We zien welke acties ze ondernemen, wat de reacties daarop zijn, de rol van de media en de invloed die ze uiteindelijk op de besluitvorming uit weten te oefenen.

Een verhaal met een open einde, maar desondanks bereiken Sharif en Kelvin uiteindelijk meer dan ze bij aanvang van hun actie gedacht hadden. Het lesboek is voor E 40,75 te koop in de Nederlandse boekhandels, de internetboekhandels en bij uitgeverij Essener. Mocht je nu docent zijn, dan kun je het boek hier voor de school en de lessen Maatschappijleer bestellen tegen slechts een paar euro administratiekosten (het eerste boek onder 'Producten bestellen').


13. Tina Vakantieboek 2019
(Illustratie: © Sanoma)

Ook het nieuwe Tina Vakantieboek verscheen deze week in de winkels.

(Illustratie: Peter FitzVerploegh)

Boordevol verhalen, spelletjes, puzzels, quizzen en... maar liefst vier verhalen waarvoor ik, al dan niet in samenwerking, het scenario schreef. Als eerste kom je op pagina 52 t/m 54 het verhaal 'Een gedroomde vakantie' tegen. Waarin Anne droomt van een zonvakantie met haar vriendinnen op een tropisch strand. Helaas heeft ze niet eens genoeg geld voor een weekendje Texel. Via bijbaantjes probeert Anne daar verandering in te brengen. Helaas gaat daar nogal het een en ander bij mis en ook haar vele bezoekjes aan het reisbureau voor nieuwe vakantiefolders, worden door haar bazen niet erg gewaardeerd. Het verhaal werd getekend door Peter FitzVerploegh en eerder gepubliceerd in Tina 30-2002.

Daarna vind je op pagina 57 t/m 61 het verhaal'  Het zomerfeestconcert'. Marit is net verhuisd en kent nog helemaal niemand in haar nieuwe omgeving. Een toevallige ontmoeting in het park brengt daar verandering in. Niet alleen ontmoet ze de gitaarspelende Jeroen die niet kan zingen, iets wat Marit juist weer wel kan, maar het duo wordt ook ontdekt door een aantal jongeren die graag een concert in het jongerencentrum willen organiseren. Dit verhaal heeft overigens een soundtrack. Zo zingt de band die het uiteindelijk toch niet wordt in het jongerencentrum het nummer E-mail to Berlin van het duo Double Date. Een lied dat tijdens de finale van het Nationale Songfestival in 1999 behoorlijk de mist in ging en vooral daar bekend door werd. Marit en Jeroen zingen fragmenten van Cindy Oudhoorns 'Stil de storm', dat helaas nooit een hit is geworden en op YouTube blijkbaar alleen te vinden is in de versie van Dana Winner die drie jaar later uitgebracht werd, en een aantal fragmenten van liedjes, afkomstig van de cd 'Together as one' van Tandie Klaasen. Een cd waarvoor Stef Bos het geld van de Pall Mall Export Prijs investeerde, die hij voor zijn cd 'Tussen de liefde en de leegte' mocht ontvangen. Het verhaal werd getekend door Andres Balcells en eerder gepubliceerd in Tina 37-2002.


En tenslotte vind je op pagina 88 en 90 nog twee gags van Karlijn, Catootje en de ouders, waarvoor ik het scenario samen bedacht en schreef met collega Saskia Janssen. De eerste gag, op pagina 88, is geinspireerd op het bewerken van marsepein. En laat Karlijn nu toevallig net geleerd hebben hoe dat moet en ook nog op het idee komen om een taart voor Opa te bakken met een prachtige marsepeinen portret erop van Opa uit zijn jonge jaren. Maar ja, je kan nog zo'n mooi portret maken, wat doe dan als je even later je taart inzakt? De gag werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 24-2012.

De gag op pagina 90 heeft als thema:  angst voor spinnen en hoe die te overwinnen. En het heeft ook nog iets met een superheldenfilm in de bioscoop te maken. Want gek genoeg is iedereen bang voor de spin die Gertje vindt, behalve Catootje. En hoe ze dat nou voor elkaar gekregen heeft?  De gag werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in Tina 26-2012.


12.  Stripglossy
Tijdens de Haarlemse Stripdagen van 2016 werd het eerste nummer van Stripglossy officieel gepresenteerd. Inmiddels zijn  12 nummers verschenen waarin tot tweemaal toe de exclusieve Rhonda-spin-off-verhaal 'Meisje van papier' verscheen plus nog een interview een imet Hans en Caroline, een aflevering van Puppy from Hell en aandacht voor de tekenkamer van Hans. En of dat nog niet  genoeg is, maakten ook Jan en Arie hun comeback in 'Meisje van papier. De strip zelf vertelt ons hoe het er aan toe gaat op de Vano-Studio en wat al die papieren acteurs nou beweegt. Maar ook de strip 'Kabundi en de dieren'  de stripfabel die ik destijds samen met Henrieke maakte voor GRNVLD 09-2012 werd in de nieuwste Stripglossy (nr 10-2018, waarvan Henrieke tevens gasthoofdredacteur is), gepubliceerd.

(Illustratie: Henrieke Goorhuis)

Meer over Stripglossy lees je op www.stripglossy.nl
 


11. Donald Duck Ducklexie Zomerboek 2019
(Illustratie: © Disney)

Een speciale editie van het Donald Duck Vakantieboek is het Donald Duck Ducklexie Zomerboek 2019. Met een wat groter lettertype en wat eenvoudigere teksten. Maar wel met heel veel strips, puzzels en spelletjes en maar liefst vijf verhalen, waarvoor ik, al dan niet in samenwerking met Paul Hoogma, het scenario schreef. Als eerste is dat, op pagina 3 t/m 11, het Donald Duck verhaal 'De stranddiamant'. Waarin Donald Katrien en de neefjes meeneemt voor een dagje strand, dat al snel ontaardt in een wedstrijd zandkastelen bouwen. Hoofdprijs een luxe cruise. deelnemers o.a. Donald en Kwik, Kwek en Kwak, Guus Geluk en.... de leden van de Biljonairsclub! Want ergens op dat strand loopt een mysterieuze maharadje rond die gek is op zandkastelen en een enorme diamant te koop heeft. Geen wonder dat Oom Dagobert al snel een team vormt met Guus Geluk. En daar mogen Donald en de neefjes, met af en toe een klein beetje hulp van Katrien, dan tegen op boksen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 31-2002 en het Donald Duck Vakantieboek 2013.



(Illustratie: José Antonio González, © Disney)
 
Vervolgens vind je op pagina 24 en 25 een kort Mickey en Goofy verhaal met een bekend thema: de troep in Goofy's tuin. Dat Goofy's tuin regelmatig vol oude spullen staat is bekend, maar dit verhaal geeft ook antwoord op de vraag: waarom staan ze daar? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González en eerder gepubliceerd in Donald Duck 34-2005 en de digitale Donald Duck 32-2013.
 

Daarna, op pagina 27, een  Gijs Gans-gag, waarvoor ik het scenario samen schreef met Paul Hoogma. .

(Schets: Paul Hoogma)

Gijs moet van Oma het tapijt uitkloppen, terwijl hij liever in zijn hangmat ligt. Toch gaat hij aan de slag, maar een plotseling opstekende stormwind gooit roet in het eten. De gag werd getekend door Bas Heymans en verscheen al eerder in Donald Duck 9-2004, in de Belgische Disneykrant 22-2006 en in het album 50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck uit 2011.



(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Op pagina 35 vind je een Donald Duck-gag, die eveneens door Bas Heymans werd getekend.  Donald en de neefjes zijn onderweg naar Duckstad, maar er hangt een behoorlijke mist. Donald denkt dat op zijn gevoel de weg naar huis naar kan vinden, maar of dat ook zo is?  Deze gag werd eerder gepubliceerd in Donald 45-1995, in het albums De grappigste avonturen van Donald Duck nr 4 uit 2004 en 50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck uit 2011.

Tenslotte op pagina 53 t/m 55 het Duckiesverhaal 'Spookhuis'. Waarin Lizzy, Juultje en Babetje een ritje maken door het spookhuis op de kermis, niet weten dat klasgenoten en pestkoppen Arie en Willem daar verborgen zitten om jan en allemaal de stuipen op het lijf te jagen. Ook dit verhaal werd getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 38-2014.






10. Penny Zomerboek 2019


 Vers van de pers, het Penny Zomerboek 2019. Met daarin op pagina 56 t/m 71 het verhaal 'Het geheim van de 7 paarden'.

(Illustraties: © Holco Publications B.V)

Een verhaal dat begint met een vakantie op ponykamp, maar zich dankzij een losbarstend noodweer al snel verplaatst naar een landhuis waar het barst van de geheimzinnigheid. En 7 paarden die een rol spelen bij het verhaal van de Zwarte Graaf, Veerle en Roderick. Vier tieners die als pionnen gebruikt worden en eentje die het hele verhaal kent.  Geen zon, zee en strand dus, maar bijna 16 pagina's lang griezelen. Het verhaal verscheen eerder In Penny 8-2009.
 

9. Eppo 2019

(Illustraties Danker Jan Oreel)

Het nieuwe avontuur van Hel is volop in de maak en Danker Jan heeft zelfs de eerste pagina al getekend. Voordat het nieuwe verhaal klaar is, is er nog een hoop werk te doen, maar wellicht kunnen we de eerste afleveringen van het nieuwe Hel-verhaal al dit jaar in Eppo publiceren.




En zoals bekend, werkt ook Hans op dit moment aan een gloednieuwe strip voor Eppo, waarvan de inhoud nog steeds in nevelen gehuld is. We kunnen dus nog geen tip van de sluier oplichten, maar we hopen dat ook de is dat de eerste afleveringen van de nieuwe Vano-strips ergens dit jaar nog in Eppo te lezen zullen zijn. Het wat, hoe en waar blijft een verrassing tot Hans ons een kijkje in de keuken geeft.


8. De spannendste avonturen van Donald Duck 20

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)
Het twintigste deel uit de reeks 'De spannendste avonturen van Donald Duck' is vollediggewijd aan tekenaar Bas Heymans en bevat maar liefst tien avonturen van de Ducks, waarvan ik er voor vijf, al dan niet in samenwerking met Paul Hoogma, het scenario schreef,

Op pagina 23 t/m 26 vind je het Oom Dagobert-verhaal 'De  Ballonvaart'.

(Illustratie: Bas  Heymans, © Disney)

Dagobert moet voor twee miljoen aan goudstof vervoeren naar ene Gozewijn Goudhaan uit Gansdorp, maar juist dan zijn de Zware Jongens ontsnapt uit de gevangenis. De normale transportroutes worden daardoor onbruikbaar. Het is Donald die Dagobert een transport per luchtballoon aanraadt en daarbij meteen zijn ervaring als balloonvaarder aanbiedt. Vooral dat laatste had Dagobert beter niet kunnen accepteren. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 40-1995.

Daarna, op pagina 38 t/m 47 het Dagobert Duck-verhaal 'Een  hemelse ontdekking', waarvoor ik het scenario samen met Paul Hoogma schreef. Eind jaren 90 was de theorie over wormgaten bijzonder populair.

(Schets: Paul Hoogma)

En wetende dat de Duckstadse ruimtevaart al sinds de verhalen van Carl Barks behoorlijk voorloopt op die van de rest van de wereld, kon het haast niet anders of de Duck maakten als eersten een ruimtereis door een van die wormgaten. Het begint allemaal als in Dagoberts observatorium een planeet ontdekt wordt die voor 80% uit goud en diamanten bestaat. Eén probleem, de planeet bevindt zich in een ander zonnestelsel en tot dan toe heeft nog niemand een wormgat naar de zonnestelsel kunnen vinden. Dat verandert echter als de Zware Jongens een Brutopiaanse raket stelen en proberen de Duckstadse Boemerangsatelliet met info over de bewuste planeet te onderscheppen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 43-2001.

Vervolgens op pagina 60 t/m 67 het Oom Dagobertverhaal 'De toverfluit van Sigrid de Slegte'. Waarin Magica een reus in haar macht houdt met een betoverde fluit en met diens hulp probeert Dagoberts geluksdubbeltje te pakken te krijgen. Het verhaal baseerde ik op het speciaal voor dit verhaal zelfverzonnen sprookje 'Mispel en de toverfluit'. Bas was overigens niet de eerste tekenaar van dit verhaal. Dat was Jaap Stavenuiter, maar Jaap maakte de strip helaas niet af. Bas deed dat jaren wel met een prachtige strip als resultaat.  Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 4-2009 en in het Duitse album Die besten Geschichten von... Bas Heymans uit 2012.

Op pagina 79 t.m 82 vind je vervolgens het Donald Duckverhaal 'De verzoeningsshow'.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Waarin de ruzie tussen Donald en Bolderbast zo hoog oploopt, dat Kwik, Kwek en Kwak hen opgeven voor 'Blaffende buren bijten niet', een tv-show die pretendeert burenruzies op te lossen. Het hele verhaal van de ruzie, inclusief zwartgeverfde ramen en een paarsgeverfde tuin, is op de Duckstadse tv te zien. Met onverwachte gevolgen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 27-1995.

Meteen daarna op pagina 83 t/m 87 het laatste verhaal van de vijf, het Donald Duckverhaal 'Paardenrace' waarvoor ik het scenario weer schreef in samenwerking met Paul. Dagoberts jockey komt ongelukkig ten val en aangezien er binnen enkele dagen een paardenrace is waarin 100.000 euro te winnen valt moet er in hoog tempo een nieuwe jockey worden opgeleid. Dat wordt de toevallig passerende Donald die nog een huurschuld bij Dagobert heeft. Of Donald er in slaagt te winnen lees je in dit Spannendste avonturen-album. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 47-2003.




7. Achter de schermen van... Max Miller- Schaduwspel
(Illustraties: IJsbrand Oost)
 

In 'Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel' vertellen IJsbrand en ik aan de hand van vele schetsen en (kleuren)illustraties over de totstandkoming van het nieuwste Max Miller avontuur 'Schaduwspel' en Max' allereerste avontuur 'Spelbederf'. Bij het boek krijg je ook de speciaal genummerde prent, vier schetsen en de signeerprent 'Oeps', waarop IJsbrand op verzoek een speciale tekening voor je maakt. Er zijn op dit moment nog een paar van de in totaal 150 beschikbaar, dus mocht je belangstelling hebben voor dit boek, stuur dan even een mailtje naar IJsbrand: maxmillerstrips[at]xs4all.nl en je ontvangt alle info over Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel.

6. Rhonda Sketchbook

Een Rhonda- special edition van 36 pagina's, waarvan een zeven pagina's tellende preview in zwartwit van het lopende Rhonda-verhaal 'Route 66, eveneens een preview van de inmiddels in Stripglossy gepubliceerd Rhonda spin-off  'Het meisje van papier',  de layout van een ondeugende Rhonda pagina  en verder een heleboel schetsen. prenten en ander tot nu toe ongepubliceerd materiaal, waarmee Hans voor de lezer een tip van de sluier oplicht over de achtergrond van zijn werk en de strip Rhonda in het bijzonder.
 

 
5. De avonturen van Hel stripreeks
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

In 2018 verscheen 'De Sibylle-codex' het tweede deel van 'De avonturen van Hel'. Waarin Hel met haar nieuwe vriendin Julia de bergplaats van het derde deel van De Sibylle-codex probeert te achterhalen. Wie de drie Sibyllijnse boeken bezit en op de juiste manier weet te lezen, kan de toekomst voorspellen en de machtigste persoon op aarde worden. Twee boeken zijn al in het bezit van Plot en zijn organisatie Artemis. Aan Hel en Julia de taak om het derde deel uit handen van Artemis te houden. Van dit album verscheen ook een Dossier Editie met 16 pagina's dossier waarin Danker Jan en ik de ontstaansgeschiedenis van dit tweede Hel-album uit de doeken doen. . En vergeet dan ook niet het door Danker Jan getekende en Henk Kuijpers geschreven eerste deel van De avonturen van Hel, 'De koffers van Raz Fadraz', waarin uit de doeken wordt gedaan hoe Hel in het bezit komt van het complete dossier van Raz Fadraz en Artemis als tegenstander krijgt. Inmiddels is de serie onder de naam Helena ook in het Frans en Duits te verkrijgen.


4. Nieuwe vrienden


                                                        (Illustraties: Eric Heuvel)

Begin 2014 verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.



3. De Max Miller stripreeks
 
(Foto: Cindy Horevoorts)
 
In september 2016 verscheen het nieuwe Max Miller album 'Schaduwspel' In dit derde Max Miller-album reizen Max en Eva af naar Oostenrijk waar Eva en haar teamgenoten deelnemen aan het biathlonkampioenschap. Maar in de schaduw van het biathlonparcours smeed de gokmaffia snode plannen. Eva's teamgenoot Joey wordt met de dood bedreigd en Max en Eva moeten alles op alles zetten om hem te beschermen. Hun tegenstander? De nietsontziende Oscar Wolvega.
Behalve 'Schaduwspel' bevat dit album ook  IJsbrands allereerste Max Miller-verhaal 'Spelbederf'' met een nooit eerder gepubliceerde inleidende pagina. In 'Spelbederf' doet Eva mee aan Streetwars, een paintballwedstrijd in het centrum van de stad. Maar Eva's tegenstander schiet niet alleen met verf.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

 In het tweede Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen'  gaan Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek  naar de vindplaats van de Blauwe Steen en nemen het op tegen een eeuwenoude criminele orde. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk.
En vergeet tenslotte ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende 'Moordkunsten', waarin Max op het spoor komt van een aantal brute moorden in de kunstwereld met als inzet een kostbaar schilderij.
Intussen wordt er ook druk gewerkt aan een nieuw verhaal van Max, waarvan het scenario op dit moment een complete eerste versie kent van maar liefst 62 pagina's.


2. De Rhonda-stripreeks


De comlete driedelige Rhonda-cyclus is inmiddels verkrijgbaar, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda 1: Help me, Rhonda!, waarin we kennismaken Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze, die vervolgens agent en make-up artiest Edgar Villafranca wordt ingehuurd om tijdelijk de rol van de verdwenen filmster Dana Dane op zich te nemen. Dit idee moet Edgar in Rhonda 2: Rebecca met zijn leven bekopen, waarna zijn zus Nora Cagman Rhonda, die door drugsgebruik aan tijdelijk geheugenverlies lijdt,  in deze roes
probeert te houden om haar de rest van haar leven deze rol te laten spelen. Desondanks komen er herinneringen boven bij Rhonda. Herinneringen die niet kloppen met wat Cagman haar vertelt. En dan maakt ook nog eens alles en iedereen jacht op haar. De maffia op Rhonda, de CIA  op Dana Dane. In het derde deel 'Route 66' wordt tenslotte ontraadseld hoe komt het dat Rhonda zoveel op die verdwenen filmster lijkt?  En zijn er eigenlijk wel twee meisjes? Of was het Rhonda al die tijd zelf. Alle antwoorden vind je in het derde en laatste Rhonda-albu,. De albums van zijn verschenen in drie Nederlandstalige edities,
softcover, hardcover en de dossiereditie en eveneens in het Frans en in het Duits.


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!

Geen opmerkingen: