vrijdag 21 december 2018

Strips in kerstsfeer

Met een nog paar dagen te gaan tot Kerstmis kan het haast niet anders dan dat de tijdschriften van deze week volop kerstverhalen publiceren. Zoals de twee verhalen in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 52-2018). Als eerste vind je op pagina 5 t/m 11 het Donald Duckverhaal 'Pakketten voor het platteland', waarvoor ik het scenario samen met collega-scenarist Paul Hoogma schreef, speciaal voor de kerstperiode.

(Schets: Paul Hoogma)

Donald helpt Katrien met het bezorgen van voedselpakketten voor arme plattelandsbewoners. Maar zoals zo vaak in winterse periodes begeeft Donalds auto het onderweg en komt in een ogenschijnlijk verlaten gebied vast te zitten in de sneeuw. De speurtocht  van Donald naar hulp levert niets op. En zelfs de voedselpakketten lijken eraan te moeten geloven, maar dan worden ze gevonden door twee kinderen waarvan de familie voor meer hulp zorgt dan Donald en Katrien ooit hadden kunnen denken. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.

En de op pagina 20 t/m 25 De Reddertjes in 'Krokodillen voor de Kerstman'. Ook dit verhaal schreef ik speciaal voor de kerstdagen. Het is ook mijn allereerste scenario met Bernard en Bianca. Maar het verhaal begint ergens in het noordelijkste puntje van Laplap, waar twee kinderen tevergeefs wachten op de Kerstman. Hun hulpverzoek bereikt het hoofdkwartier van de Internationale Muizenbrigade en niet veel later zijn Bernard en Bianca samen met Wilbur onderweg naar de Noordpool om uit te zoeken waarom de Kerstman nog niet aan zijn ronde is begonnen. En dat blijkt het werk te zijn van een oude bekende van de Reddertjes. Het verhaal werd getekend door niemand minder dan José Ramón Bernado.

En dan is ook Noortje deze week helemaal in kerstsfeer op pagina 29 van de nieuwe Tina (nr 52-2018). Aan de vooravond van Kerstmis vraagt Noortje aan haar moeder of ze gasten mag uitnodigen voor Kerstmis. En dat mag, zeker als Noortje het dramatische verhaal van haar vier gasten vertelt. Maar desondanks komt Noortjes moeder toch voor een grote verrassing te staan. Ook deze Noortje-gag werd uiteraard weer getekend door Lucas Steeman. Het is voorlopig ook de laatste nieuwe Noortje-gag in Tina. De allerlaatste zal rond Koningsdag gepubliceerd worden. En daarna? Dat weten we nog niet precies. Maar er zijn in elk geval een aantal plannen en goede voornemens rond Noortje. En daarover hopen we jullie volgend jaar meer te kunnen vertellen.

Intussen prettig weekend allemaal en alvast heel prettige kerstdagen!

Geen opmerkingen: