vrijdag 3 maart 2017

...en de andere strippublicaties van deze week

Ook in het Duckies-verhaal 'De Doelmisser' dat deze op pagina 38 t/m 42 van de nieuwe Donald Duck (nr 10-2017) te vinden is, wordt Willies hulp ingeroepen. Kwik, Kwek en Kwak worden door Arie en Willem uitgedaagd voor een voetbalwedstrijd met als inzet de kaartjes voor de wedstrijd Duckstad-Zwaandijk '67, die Donald voor ze heeft gekocht. Arie en Willem laten zich bijstaan door hun neefje, maar pas als Kwik, Kwek en Kwak ontdekken dat dit de bekende jeugdspeler Tonny Tackle beseffen ze hoe erg ze zijn beetgenomen. Willies boordcomputersticker brengt uitkomst. Het ding was namelijk zo'n enorme mislukking dat Willie overal naartoe gestuurd werd, behalve waar hij moest zijn. Maar als je in een voetbalwedstrijd is genoeg hebt aan gelijkspel om je weddenschap te winnen, is zoiets natuurlijk wel weer heel handig. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Daniel Perez.

Ook de nieuwe Eppo (nr 5-2017) ligt weer in de winkel. Met daarin op pagina 16 en 17 de 14e aflevering van Hel, de Sibylle-codex. In de cliffhanger van de vorige aflevering zaten Hel en Julia behoorlijk in de problemen. Toy heeft ze namelijk weten op te sporen, bedreigt afwisselend Hel en Julia met een vuurwapen en eist dat Hel haar vertelt waar de dossiers van Raz Fadraz zich bevinden.


Ongelukkig genoeg heeft Julia het dossier van Raz Fadraz in haar rugzak zitten. Voor de gewapende Toy een koud kunstje om zich daar meester van te meester. Toy, die niet kan wachten om het derde boek van de Sibylle-codex op te sporen, draagt Hel en Julia over aan Harry en Leon met de opdracht hun tongen wat losser te maken.


Hel doet nog een poging om via het dak te ontsnappen, maar het is Julia die uiteindelijk de situatie weet te redden. De scene waarin Julia onverwachtse zelfverdedigingstechnieken demonstreert is een idee van Danker Jan die dit graag wilde tekenen en die ik met evenveel plezier in het scenario heb verwerkt.

PAGINA 27:

8. Hel opent het raam, als Leon de kamer van Angelo binnen stormt. Hij rent op Julia af.

LEON: Hier, jullie!


9. Julia grijpt Leon onverwachts bij zijn jas en neemt hem in een heupzwaai. Hel kijkt verrast naar Julia.

JULIA: Dacht het niet.


10. Julia zwiept Leon door het openstaande raam naar buiten. Harry kijkt verbijsterd toe.

JULIA: Zo, dat heb ik nou altijd al eens willen doen.
LEON: AAAH!
 

PAGINA 28:

1. Harry kijkt uit het raam. Leon hangt ergens aan een richel.

HARRY: Leon, waar ben je?
LEON: Hier. Trek me op. Ik zal die @%#* meid…

 
2. Hel trapt Harry tegen zijn achterste, zodat hij voorover het raam uit kukelt.
 
HEL: Helemaal niks.
HARRY: WAAAH!

 
3. Harry valt deels op Leon, die daardoor los moet laten en samen met Harry naar beneden valt. Hel en Julia kijken lachend door het raam naar beneden.

HARRY: AUW! OEW!
LEON: ARGH!
HEL: We kunnen nu wel weer door de voordeur vertrekken.


4. Hel en Julia verlaten het pand aan de Potterkade door de voordeur. Hel informeert belangstellend naar Julia’s zelfverdedigingskunst.

HEL: Waar heb je dat geleerd?
JULIA: Zelfverdedigingscursus tegen opdringerige kerels. Altijd handig voor een studente.


Nadat Leon en Harry vakkundig door het raam naar buiten zijn gewerkt, staat niets Hel en Julia nog in de weg naar Delft af te reizen. En haast is geboden, want Toy heeft immers het dossier van de Sibylle-codex in handen.


Nu blijkt dat ook Hel een behoorlijk vooruitziende blik heeft gehad door een OV-chipkaart bij Frits te rollen. Maar wat wil je ook, een studente als Julia, in het bezit van een Studenten-OV-chipkaart, reist per definitie met het openbaar vervoer.


Harry en Leon hebben hier echter bij stilgestaan en heel even lijken de toegangspoortjes op het station een blokkade bij de achtervolging van Hel en Julia. Maar, zoals we ook al eerder in de preview op de Facebookpagina van Danker Jan en dit blog lieten zien, heeft Harry zo zijn eigen manier om dit soort problemen op te lossen.
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

In de rubriek 'Varia' wordt op pagina 25 aandacht besteedt aan de kleurplaat die IJsbrand maakt voor de Bewonersorganisatie van de Groningse wijk Oosterpark.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

 IJsbrand schreef daar al eerder een post over op de Max Miller Strips blog. In het artikel in Eppo Varia komt ook de serie Max Miller even ter sprake en onze presentatie van het Max Miller album 'De Orde van de Blauwe Steen' in de Martinikerk op 7 juni 2014. En het was ook na die presentatie dat de Bewonersorganisatie van de wijk Oosterpark contact opnam met IJsbrand, zo blijkt uit het Eppo Varia-artikel.

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei

Hoi Frank, die lange trap naar het station dat is toch in Utrecht? Er staat me vaag iets bij toen ik met onze zoon voor de Tourstart in de Domstad was. We stonden op de roltrap vlak achter oud-winnaar Cadel Evans die zich uit de voeten maakte voor de handtekeningenjagers. Of voor de hitte in de stad, ruim boven de 30 graden die zaterdag 4 juli 2015.

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Klopt helemaal. We laten een beetje in het midden waar Hel precies wonen (stel je voor dat Artemis meeleest :-) maar meestal is het mix van Amsterdam en Utrecht. En voor deze scene is station Utrecht als documentatie gebruikt. Ik heb zelf nog niet op die trap gestaan, maar leuk om te weten dat die in de afgelopen twee jaar niet veranderd is, en dat je van daar af ook de start van de tour kon zien. En ik kan mij bij Cadel Evans wel voorstellen dat hij met zulke temperaturen liever niet teveel belaagd wordt door handtekeningenjagers. :-)

Hartelijke groeten,

Frank