vrijdag 9 december 2016

De strippublicaties van deze week

Veel nieuwe publicaties deze week, waaronder een verhaal dat al eens eerder gepubliceerd is. In de nieuwe Katrien Duck (12-2016), vind je op bladzijde 29 t/m 34 een verhaal uit Katrien’s dagboek, waarin Zwarte Magica het weer eens voorzien heeft op Dagoberts geluksdubbeltje. Maar voor zo zover is, vindt ze Katrien tegenover zich. Uiteraard gebruikt Magica haar toverkunst, maar doordat haar toverstaf tijdens een worsteling breekt verandert ze Katrien per ongeluk in een zeemeermin in plaats van in een goudvis. Niet heel erg handig rond de kerstdagen, waar Katrien van alles te doen heeft en ook nog de keuze moet maken of ze Kerstfeest viert bij de Damesclub of bij Oma op de boerderij. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Pérez en eerder gepubliceerd in Katrien 6-2005 en Katrien 6-2011)

Ook in Disney-sfeer en wel helemaal nieuw is het verhaal van Karlijn, Catootje en de ouders op bladzijde 48 t/m 50 van de nieuwe Tina (nr 50-2016). Een verhaal dat ik samen schreef met colllega Saskia Janssen en waarin Catootje en Karlijn het leuk zouden vinden om weer eens naar Disneyland te gaan. Jan vindt dat echter veel te duur en stelt voor dat ze gaan als ze zelf de helft van hun kaartje betalen. Om dat te kunnen doen proberen Karlijn en Catootje hun oude spullen te verkopen en wat spullen die ze op zolder vinden, zoals een 30 jaar oude verzameling autootjes uit verrassingseieren, waarmee ze een grabbelton.  Het levert hen echter niet meer dan 30,25 euro op. Harold pakt het, zonder iets van Disneyland af te weten, intussen heel wat slimmer aan. Het waren de site waarop oude en tweedehands spullen verhandeld worden en de prijzen die sommige voorwerpen opleveren, die ons op het idee brachten voor dit verhaal. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.

De nieuwe Eppo (nr 25-2016) is helemaal in Kerstsfeer. Met veel kerstavonturen van vele bekende Eppo-helden. Maar uiteraard lopen de vervolgverhalen ook in deze Eppo Kerstspecial gewoon door. Zo brengt Hel in de achtste aflevering van 'De Sibylle-codex' op pagina 30 30 en 31 Julia op de hoogte dat de dossiers van Raz Fadraz nog bestaan en dat ze zelfs het complete archief in haar bezit heeft. Hel laat haar het dossier van de Sibyllecodex zien en neemt haar de avond daarna mee naar Villa Antwerpen waar de rest van de dossiers van Raz Fadraz verborgen ligt.
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Met behulp van haar laptop en het dossier van Raz Fadraz weet Julia te achterhalen dat Plot al twee delen van de Sibylle-codex in zijn bezit heeft.  Iets waardoor Hel zich genoodzaakt ziet een drastische beslissing te nemen. Op zijn Facebook-pagina besteedde Danker Jan de afgelopen week maar liefst tweemaal aandacht aan deze aflevering van Hel, de Sibylle-codex. Het zijn dan ook de laatste pagina's van De Sibylle-codex waarvoor Danker Jan niet alleen de tekeningen maakte, maar ook het scenario schreef. Vanaf pagina 17 nam ik het schrijven van het scenario over van Danker Jan. Gelukkig was er al een bijna complete verhaallijn en was het ook al duidelijk waar Hel en Julia in de loop van het verhaal heen zouden reizen. Maar daarover over twee weken meer.

Op de valreep viel vandaag ook nog de nieuwe Boekenkrant met daarbij de nieuwe BKStrips (nr 7, december 2016) binnen. Met stripfragmenten van onder andere de Blauwbloezen-hommage van Eppo-collega Aimée de Jongh en een pagina uit het nieuwe Suske en Wiske-album 'Game of drones'. En Anja Huizing, de drijvende kracht achter de stripevenementen in Drachten en Leeuwarden, wordt in de rubriek 'Strippers' over haar stripliefde en haar favoriete strips.

(Illustratie: Vick)

En verder veel artikelen van Caroline in dit nieuwe nummer van BK-Strips, Zoals een interview met Vick in de rubriek Cover art op pagina 2. Voornamelijk over de achtergrond van De Stripfreak die ook de cover van deze BKStrips siert, maar ook over de andere lopende projecten van Vick.

In de rubriek 'Redactioneel' besteedt Caroline aandacht aan haar eigen verlanglijstje voor de decembermaand waaronder het nieuwe Suske en Wiske-album 'Game of drones', het nieuwe Ajak + Por-album 'De ietsoloog' en de  romanverstripping 'Storm in juni'.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

Natuurlijk willen we daar graag het nieuwe Max Miller 'Schaduwspel' aan toevoegen, waarvan het hoofdverhaal ook helemaal in winterse sferen is en dus bij uitstek een prima cadeau is voor de decembermaand.

Tenslotte besteedt Caroline op pagina  11 aandacht aan de jaarlijkse scheurkalenders. Onder andere de Donald Duck scheurkalender komt voorbij, waarbij Caroline alvast vooruit loopt op het 65-jarig jubileum van het vrolijke weekblad Donald Duck in 2017.

Verder de DirkJan- en de Fokke & Sukke Scheurkalender 2017 en Peter's Zeurkalender van Peter van Straaten.

(Illustratie: Peter van Straaten, bron: www. boekenkrant.com)

Ongeveer tegelijk met de nieuwe BKStrips bereikte ons ook het trieste  nieuws dat Peter van Straaten is overleden. Een groot cartoonist die zeker zal worden gemist in Nederland. Of zoals Caroline de unieke stijl van Peter van Straaten BKStrips omschrijft 'Zijn weemoedige humor is meedogenloos in zijn eerlijkheid en tegelijk barmhartig in zijn meelevendheid' Peter, dank je wel voor al het moois en rust zacht.

Geen opmerkingen: