vrijdag 23 december 2016

De nieuwste strippublicaties

Deze week in de nieuwe Eppo (nr 26-2016) vind je op bladzijde 42 en 43 de negende aflevering van Hel, de Sibylle-codex en dat zijn tevens de eerste pagina's waarvoor ik het scenario-stokje overnam van Danker Jan. Ik kreeg de beschikking over een heleboel plotelementen waarmee ik de rest van het verhaal zou kunnen vertellen. Allereerst natuurlijk het complete verhaal van De Koffers van Raz Fadraz, waarin de geschiedenis van de koffers uit de doeken wordt gedaan, Hel ze in haat bezit krijgt en met de hulp van Angelo uit handen van Artemis weet te houden. Verder nog Toy die op het eind van De Koffers van Raz Fadraz met de gedachte speelt voor zichzelf te beginnen. En dan natuurlijk de eerste zestien pagina's van De Sibylle-codex, waarin Angelo op stagereis vertrekt en zijn kamer aan zijn nichtje Julia verhuurt, Hel via een uitzending van Eenvandaag op het spoor komt van de Sibylle-codex en als ze zeker weet dat ze Julia, die als studente geschiedenis toegang heeft tot alle beschikbare bronnen in de universiteitsbibliotheek waar Hel als uitzendkracht werkt, kan vertrouwen haar hulp inroept bij het terugvinden van de Sibylle-codex. Dankzij het dossier van Raz Fadraz weten we dat John D. Rockefeller anno 1937 de Sibylle-codex nog compleet in zijn bezit had. Daarna dook in 1948 een van de boeken op in de obscure Londense boekhandel. Dankzij Julia's speurtocht op internet weten we dat Plot inmiddels twee van de drie boeken in zijn bezit heeft. En de enige die wist waar ter wereld het derde boek gebleven is, was... Danker Jan!
Danker Jan wist de exacte locatie van het derde boek en die locatie zou dus ook een rol gaan spelen in het laatste gedeelte van het Hel-verhaal 'De Sibylle-codex'. En dus moest ik dat derde boek in een periode van 80 jaar van Rockefeller naar 'locatie X' zien te krijgen.
Natuurlijk begon ik met schrijven op pagina 17 waar Danker Jan op pagina 16 was gestopt en dat betekende eerst de scene met Hel en Julia in Villa Antwerpen afronden. Daarin zit een verwijzing naar de voorspellingen die de Rockefeller Foundation in 2010 deed in 'Scenarios for the Future of Technology and International Development' op een moment dat ze de drie boeken niet meer in hun bezit hadden. Vandaar dat Hel terecht constateert dat er van de voorspelling niet veel uitgekomen is.
Ook bij Artemis gaat de speurtocht door. Plot geeft Harry en Leon opdracht om het hele gebied ntussen de haven, waar Hel verdween, en de Potterkade, waar Angelo woont, te  doorzoeken. Aan deze scene is overigens nog wel wat veranderd. Ik gebruikte vier plaatjes waar Danker Jan er iets meer dan twee nodig had.

PAGINA 17:

4. Temidden van zijn kunstwerken en in aanwezigheid van Toy reageert Plot zijn woede en frustatie af op Harry en Leon.
 
PLOT: ZES WEKEN?! Denken jullie dat ik werkelijk zes weken ga wachten tot die journalist terug is?
HARRY: Hij kan ons misschien meer vertellen…


5. Close-up van een woedende Plot.

 PLOT: Het gaat me niet om die journalist, maar om die meid! Zij heeft de koffers van Raz Fadraz!  Met kostbare informatie die we nu nodig hebben! Informatie waarmee we het derde Sibyllijnse boek kunnen opsporen!
 

6. Een boze Plot stuurt Harry en Leon weg.

PLOT: Die meid verdween in de haven. Jullie doorzoeken het hele gebied tussen de haven en die Potterkade. Ooit moet ze daar weer opduiken!
 
 
7. Plot ijsbeert gefrustreerd door de kamer.
PLOT: Ze moeten haar vinden. Haar en de dossiers van Raz Fadraz. Als Artemis de complete Sibylle-codex bezit, zijn we de machtigste organisatie ter wereld.
 

Bovendien had ik over het hoofd gezien dat er sinds de eerste doorzoeking van de haven door Harry en Leon twee dagen verlopen waren. Plot reageert dus niet alleen meer woede en frustatie af op Harry en Leon, maar neemt hier ook een weloverwogen besluit over hoe hij de zaak verder aan wil pakken.
En dit is ook het moment waarop Toy haar eerste stappen naar zelfstandigheid zet. Terwijl Harry en Leon straat na straat afspeuren, huurt Toy de beste hacker van de stad in om Hel op te sporen. Fabian, alias the Fab,
Het internetcafe waar Toy Fabian vindt had ik al, compleet met palmen en tropische planten in het scenario geschreven, toen we, op zoek naar documentatie in o.a. het Nationaal Archief in Den Haag, langs een terras kwamen dat precies aan de omschrijving in het scenario voldeed. Danker Jan maakte er een foto en gebruikte die als documentatie voor het laatste plaatje van pagina 17.
 
Een pagina eerder, op pagina 41 van de nieuwe Eppo vind je overigens de uitslag van de Eppo-enquete van dit jaar. Waarin Hel ten opzichte van zes jaar geleden een flinke stijging maakt. We kunnen dus stellen dat de terugkeer van Hel in Eppo goed ontvangen is. Max Miller zakt een paar tiende punten ten opzichte van 2014. Maar beide stripseries scoren gelukkig een ruime voldoende en dat betekent dat we ook volgend jaar weer nieuwe verhalen van Hel en Max Miller kunnen maken.
 
(Illustraties: Danker Jan Oreel)
 
Aan het nieuwe verhaal van Max Miller wordt op dit moment overigens hard gewerkt. Daarom, dank jullie wel allemaal voor jullie stem!
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Deze week kregen we ook het december magazine van de Heartbeat Corvette Club met daarin op pagina 4 en 5 het artikel van Henry Zwiers over de cameo van zijn Corvette en zijn gezin in het nieuwste Max Miller-album 'Schaduwspel'. Henry vertelt over zijn eerste ontmoeting met IJsbrand tijdens het Kamper Stripspektakel in 2012 en de diverse vruchteloze pogingen om een tekening van zijn Corvette door IJsbrand te laten maken. Tot IJsbrand zelf met het idee kwam om Henry's Corvette in 'Schaduwspel' te verwerken.
(Foto: Henry Zwiers)

Henry vertelt vervolgens over het hele proces van de totstandkoming van deze tekeningen, van de eerste studies van IJsbrand tot aan onze signeersessie bij de Groningse Stripwinkel Akim op 24 september van dit jaar. Voor de leden en lezers van het magazine van de Heartbeat Corvette Club is ook een prijsvraag aan dit artikel gekoppeld, waarbij een door ons gesigneerd exemplaar van het Max Miller-album 'Schaduwspel' kunt winnen. Dank je wel, Henry voor dit artikel, de prijsvraag en de promotie voor ons  nieuwe Max Miller-album.
 
Tenslotte verscheen samen met  de nieuwe Eppo ook de nieuwe Donald Duck (nr 52-2016) in de winkel. Het is bijna Kerstmis, dus staat het vrolijke weekblad deze week ook helemaal in het teken van Kerst. In 2015 schreef ik op verzoek van de redactie het scenario een aantal kerstverhalen, waarvan je er deze week eentje vindt op bladzijde 22 t/m 26 van de nieuwe Donald Duck. Het Zeven Dwergen-verhaal 'Grumpy's kerst' baseerde ik op het idee dat de Boze Heks een enorme hekel aan Kerstmis heeft en de chagrijnige Grumpy gebruikt om het Kerstfeest van de Zeven Dwergen te verzieken. En dat alles maakt onderdeel uit van een plan om Sneeuwwitje uit te schakelen. Maar diep van binnen is Grumpy niet zo heel chagrijnig en er zijn zelfs dingen waar je hem heel blij mee kunt maken. Of de plannen van de Boze Heks desondanks toch lukken, lees je  deze week in Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Valentin Doménech.
 
En wat onze eigen kerstkaart voor dit jaar betreft, daar is een probleem mee. Maar daarover later dit weekend meer. Intussen wensen we jullie allemaal alvast een heel fijn Kerstweekend.

Geen opmerkingen: