woensdag 27 juli 2016

Max Miller in 'Schaduwspel': grote hoogten, diepe dalen!

IJsbrands nieuwste post, afkomstig van de Max Miller Strips blog over de laatste twee afleveringen van Max Miller in 'Schaduwspel' in Eppo 14 en 15-2016.
 
(Illustraties: Fred de Heij/IJsbrand Oost en Anco Dijkman)

Een 'Bloederige finish van Max Miller', dat is de kop op de cover van de laatste Eppo (nr. 15/2016). Nou valt het met de bloederigheid wel mee, want al dat bloed laten we niet zien (waarmee we de 16+ keuring keurig omzeilen)...
...en had de kop 'Grote hoogten, diepe dalen!' de lading beter gedekt.Want op grote hoogte bij een Oostenrijkse burcht vinden de laatste spectaculaire scènes van het verhaal plaatst. 
Net als bij het vertellen van de grote de plot van het verhaal moet je ook zo'n specifieke setting nauwkeurig doseren en voorbereiden zodat het de lezer volstrekt helder is wat de situatie is en wat de belangen zijn als we bij die slotscènes aanbeland zijn.Dat voorbereiden begint al als Max en Eva de achtervolging inzetten om Joey te redden uit de klauwen van Oscar Wolvega. Over de besneeuwde bergwegen rijden ze richting de hoog op de rotsen gelegen burcht......en daar aangekomen ligt de burcht nog weer een stuk hoger dan de eerste toegangspoorten.Deze hoogte wilde ik grafisch zoveel mogelijk uitbuiten in dit laatste hoofdstuk om de slotakkoorden maximale impact te geven. Mede om die reden tekenden we het kasteel midden in een verbouwing. In de ruimte waar Chilikov Joey aanspreekt op zijn verplichtingen zijn de balkondeuren en het balkon tijdelijk verwijderd, waardoor al een prachtige diepte ontstaat. Eerst wordt de hoogte vanaf de ondergelegen kantelen in beeld gebracht zodat duidelijk is dat dit een potentieel gevaarlijke situatie is.En als de zaken dan uit de hand dreigen te lopen laten we de diepte van het dal zien. Als lezer zie je dan dat de kantelen van het kasteel niet het einde zijn, maar pas het begin van de nog veel grotere diepte die een kasteel op een rots nou eenmaal met zich meebrengt.Wanneer Van der List dan naar beneden stort laten we afwisselend hoogte en diepte zien, met als eindplaatje voor dit shot het dal ver beneden als decor gezien vanuit de toegangsdeuren naar het ontbrekende balkon.Op dit punt in het verhaal heb je als lezer dus al een aantal keren kunnen zien dat het kasteel hoog op de berg ligt en dat er dus een flinke afstand is tussen het hooggelegen kasteel en het dal beneden. Als Joey en Eva door Chilikov als gijzelaars de helikopter ingeduwd worden en Max de opstijgende helikopter achterna rent via de kantelen van het kasteel weet je als lezer precies hoe de setting is.Eva en Joey zitten in de helikopter boven het kasteel......en Max staat op de kantelen. Ondanks de diepte laat hij zich niet weerhouden en springt met gevaar voor eigen leven richting de helikopter. En als lezer weet je door alle voorgaande beelden wat er op het spel staat voor Max: vasthouden en blijven hangen, of neerstorten richting het dal enkele honderden meters daaronder.Natuurlijk wordt het vasthouden, al is het door de heen en weer schokkende helikopter op het nippertje!Vlak voordat Eva, Joey en tenslotte ook Max vanaf de helikopter op de kantelen springen laat ik nog één keer de diepte van het dal zien om de lezer eraan te herinneren dat het echt heel makkelijk fout zou kunnen gaan.Dat gaat het tenslotte ook voor Chilikov en zijn piloot Brodski: doordat Carina de staartrotor kapot schiet gaat de helikopter tollen om vervolgens met de hoofdrotor te crashen in een dak van één van de gebouwen van het kasteel......om vervolgens neer te storten op de lager gelegen verdedigingswal van het kasteel.

In het laatste plaatje van Max op de kantelen hoefden we niet meer te laten zien dat hij ver naar beneden kijkt; de lezer weet dat inmiddels wel en de opstijgende rook suggereert de lager gelegen crash.


Feitelijk eindigt het verhaal met het shot van Max op de kantelen. Natuurlijk moeten op pagina 33 nog wat losse plotlijntjes afgehecht worden zoals de arrestatie van Oscar Wolvega, Carina en de meer dood dan levende Van der List, en geven we nog wat laatste uitleg over de matchfixing van Aleksandr Chilikov. 
Op de slotpagina 34 hebben we dan volop de ruimte om het verhaal positief en met een grapje te eindigen. Over voorbereiding van de lezer gesproken: dit is een grapje dat eigenlijk gedurende het hele verhaal al voorbereid wordt. Hoe dat in elkaar zit: lees daarvoor alle Eppo's nog maar eens door...
 
(Illustraties: IJsbrand Oost en Anco Dijkman)

... of koop half oktober het nieuwe Max Miller album 'Schaduwspel' (aangevuld met het korte verhaal 'Spelbederf') op het Stripfestival Breda of bij de stripwinkel of betere boekwinkel / kiosk bij je in de buurt!
Einde! Maar... Max Miller komt terug!!!

Geen opmerkingen: