donderdag 14 mei 2015

Bob, Max, Donald en Nieuwe vrienden in Knokke

 
Groot feest in Knokke afgelopen weekend. Ook dit jaar was het jaarlijkse stripfestival van Knokke-Heist, dat dit jaar als thema 'Humor in de strip' had, over twee dagen verdeeld. Een en ander begon zaterdagavond met een heerlijk etentje in gezelschap van alle aanwezige stripmakers, medewerkers en organisatoren van het Stripfestival Knokke-Heist. Daarna, zo rond kwart over acht, was het tijd voor de jaarlijkse gala-avond, waar de jaarlijkse stripprijzen werden uitgereikt, omlijst door een aantal muzikale optredens van Theo van den Boogaard naar aanleiding van zijn boek Bob Dylan Illustrated. Prijzen waren er onder andere voor Charel Chambré, Jean-Claude Mézieres en Willy Linthout, die dit jaar de Stripprijs van de Noordzee in ontvangst nam en daarmee de opvolger werd van Eric Heuvel, die datzelfde vorig jaar mocht doen. Ook werd voor de eerste keer de prijs Strip en Educatie uitgereikt, een prijs bedoeld voor tekenaars die hun strip aan een liefdadig doel verbinden en  ook de jeugd aan weten te spreken. De eerste winnaar van deze prijs was Paul Geerts, die tevens op deze avond zijn nieuwste boek 'De Parel van de Wijsheid' presenteerde, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de stichting Vriendtjes tegen Kanker' (http://www.vriendtjestegenkanker.be/).
(Illustraties: IJsbrand Oost)
 Zondagochtend om 10.00 uur was het dan tijd voor het beursgedeelte van het jaarlijkse Stripfestival Knokke-Heist. De Nederlandse delegatie stripmakers was dit jaar was kleiner dan vorig jaar, maar desondanks was ik nog steeds in goed gezelschap. Wat te  denken van Daan Jippes, Eric Heuvel, Dick Heins, Danker Jan Oreel en Theo  van den Boogaard, die zowel zaterdag als zondag gefilmd werd voor het programma  Het Uur van de Wolf. Een en ander zal over een tijdje te zien zijn op NPO 2.
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Ook qua bezoekers leek het ietsje rustiger te zijn dan vorig jaar, mede door het mooie weer waarschijnlijk. Toch heb ik afgelopen zondag heel wat albums mogen signeren. 'De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34' was daarbij duidelijk het populairste album en ik heb dan ook heel wat Donald-tekeningen mogen maken.

 
In ruil voor één van die tekeningen kreeg ik later die dag  deze ballonnen-Donald Duck, die gelukkig de terugreis 's avonds wist te overleven. Yana, nogmaals heel hartelijk bedankt voor deze Donald.

Al gauw was er ook belangstelling voor Max Miller en kon ik een album van 'De Orde van de Blauwe Steen' signeren. Uiteraard alleen met tekst, maar wellicht kan IJsbrand dit album alsnog op een van de komende beurzen van een tekening voorzien.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

Ook Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen trok veel belangstelling, maar dan vooral van mensen die het boek belangstellend inkeken. Kortom, de pakweg laatste 20 exemplaren van dit boek zijn nog beschikbaar, dus mocht je belangstelling hebben, mail dan even naar maxmillerstrips[apestaartje]xs4all.nl en IJsbrand zorgt ervoor dat het in orde komt.
(Illustratie: Eric Heuvel)

Sowieso was het geen beste dag voor de duurdere albums. Ook van de hard-cover van Nieuwe vrienden nam ik er evenveel mee heen als terug, Daarentegen was er wel belangstelling voor de educatieve softcover-editie van dit album. Het zal er vast ook mee te maken hebben gehad dat Eric een paar tafels verderop signeerde en daar ook de andere educatieve uitgaven van de Anne Frank Stichting bij zich had.
 
Uiteindelijk heb ik zondag  toch nog één hardcover-album kunnen signeren en wel Bob Evers 1: Kabaal om een varkensleren koffer, de heruitgave van uitgeverij Boumaar. En aangezien het om een deel 1 gaat, hoop ik heel voorzichtig dat we er toch weer een nieuwe lezer bij hebben
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Al met al dus weer heel leuk stripfestival afgelopen zondag in Knokke. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die afgelopen zondag speciaal voor ons of onze strips naar Knokke is gekomen. En niet te vergeten natuurlijk  Eric, Dick., Danker Jan, Daan, Miep, Andree, Rosie en Theo voor het gezelschap en de gezelligheid van het afgelopen weekend. Danker Jan nog een keertje extra bedankt vanwege de lift naar huis op zondag,
En in het bijzonder wil ik ook Albert, Jean-Pierre, Leon, Jan, John, Roger, Yves, Harry en Kitty en alle andere medewerkers van het stripfestival Knokke-Heist bedanken voor de uitnodiging, de ontvangst, de gastvrijheid, de gezellige dagen en algehele verzorging van het afgelopen weekend. Heel hartelijk bedankt allemaal!

Geen opmerkingen: