zondag 2 november 2014

Stripnieuws 57

Gisterenmiddag viel hier de nieuwe Stripnieuws (nr 57) in de bus. Met daarin natuurlijk, op bladzijde 49, vier nieuwe afleveringen van Puppy from Hell. Waarin de kleine Nell haar gele kip kwijtraakt aan Shoutka, door Robin omschreven als 'de bullebak van de Planetenbuurt'. Nell rekent min of meer op ; 'grote broer' Robin om haar gele kip terug te krijgen, maar of die nu zo behulpzaam is?

En er is meer van Hans en Caroline te vinden in de nieuwste Stripnieuws. Zo interviewt Caroline op pagina 48 tv- en filmproducent Burny Bos in ''BN'ers met een striphart' en lezen we in de rubriek op pagina 7  een primeur over het werk van Hans. Deze maand verschijnt namelijk onder het thema 'Old school games' in limited edition in de nieuwe collectie van het label Liger Shirts een T-shirt met een tekening, die uiteraard aansluit bij het genoemde thema. Ook Chris Evenhuis maakte voor deze collectie een ontwerp. De T-shirts zijn vanaf 20 november voor E 59,95 per stuk verkrijgbaar in diverse winkels en via de webshop (www.thisisliger.com). Binnenkort uiteraard meer daarover op deze blog.

En dan pakt Stripnieuws ook nog behoorlijk groot uit rond mijn 25-jarig jubileum als stripscenarist. Op de voorpagina en het voorwoord (onder de titel 'Ouwe rotten') wordt het al aangekondigd, maar op pagina 11 gaat Stripnieuws echt van start. En dat 19 pagina's lang! Het begint met het interview dat ik in augustus had met Cok Jouvenaar en Joop Schreurs. Een gesprek over hoe het allemaal begon, het werk van Carl Barks en dat van de Nederlandse Duckscenaristen en tekenaars, maar ook de strips die ik voor Tina en Penny schrijf, inspiratiebronnen en  uiteraard ook aandacht voor de strips die ik samen met Hans, IJsbrand en Eric maak, kortom voor Bob Evers, Max Miller, Het Van Walraven Testament en Nieuwe vrienden.

Veel uniek illustratiemateriaal bij dit interview. Achtereenvolgens zie je de eerste scenariopagina van het Donald Duck verhaal 'Een stormachtige intocht' (H 98273), de allereerste Donald Duckpagina (die van de Stripschapwedstrijd), getekend door Mau Heymans en een primeur:  pagina 10 van het scenario van het Bob Evers verhaal 'De jacht op het koperen kanon'. En die pagina mag op de Bob Evers Strips blog uiteraard niet ontbreken.

(Illustratie: Dick Heins)

Verder een complete aflevering van 'Mooie Keetje', getekend door Dick Heins,  een strip die in 2008 gepubliceerd werd in het Oosterhoutse Kanton en waarvoor een aantal maanden lang de schrijverspen overnam van scenarist Rob van Bavel, die op dat moment onder andere heel druk bezig was met de heroprichting van Eppo Stripblad.

Op dezelfde pagina vind je ook nog de prachtige openingsplaat van de Elfenkoning door Marissa Delbressine, de stripfabel die ik op verzoek van Caroline schreef voor GRNVLD 14-2013 en door Marissa van schitterend tekenwerk werd voorzien.

(Illustratie: Marissa Delbressine)

Verder een plaat, getekend door Sander Gulien, uit het Donald Duck verhaal 'Geluk uit een doosje' (H 98036) een van de vele verhalen waarvoor ik het scenario samen schreef met Remco Polman, en een speciale tekening die Eric maakte van de hoofdrolspelers Alex en Aylin uit 'Nieuwe vrienden'

(Illustratie: bron Stripnieuws 57)
En dan tenslotte een complete aflevering van Karlijn, Catootje en de Ouders, getekend door Josep Nebot en Tony Fernandez en waarvoor ik het scenario samen schreef met Saskia Janssen, de openingspagina van het Nick en Simon scenario over de cd-presentatie van 'Sterker' in Carré en een overzicht van de stripalbums die ik samen met diverse Nederlandse tekenaars in de afgelopen jaren heb mogen maken.

Bij het interview in Stripnieuws vind je ook nog twee aankondigingen.

(Illustratie: bron www.maxmillercomics.blogspot.nl)

De eerste is voor de expositie die bij het Beeldverhaal in de Bilderdijkstraat in Amsterdam vanaf aanstaand weekend te zien is, iets dat ook al op bladzijde 5 in de rubriek 'Krabbels' gebeurt in het artikel 'Donald Duck, tachtig lentes jong' over het tachtigjarig jubileum van Donald Duck.
Maar ook in Eppo en op de Max Miller Strips blog is er deze week aandacht voor die expositie. Eppo publiceert het bericht bij de 'Stripsnippers' van de Varia op bladzijde 25 van de nieuwe Eppo (nr 22-2014). IJsbrand wijdde gisteren een heel nieuwe blogpost op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/) aan mijn 25 jarig jubileum als scenarist. Aan de komende tentoonstelling, met een compleet nieuwe illustratie, maar ook aan de uitzending van 'Onder ons' van afgelopen woensdag op Omroep Brabant. En last but not least, aan de nieuwe Stripnieuws, waarvan IJsbrand op dat moment meer kon vertellen dan ik.

(Illustratie: Eric Heuvel)

Het interview in de nieuwe Stripnieuws sluit af met een aankondiging voor de signeersessie op 22 november bij De Stripspecialist in Breda waar ik dan samen met IJsbrand Oost en Eric Heuvel zal signeren. Eric ontbreekt nog in de aankondiging van Stripnieuws, maar dat wordt binnenkort op de Facebookpagina van Stripnieuws goed gemaakt. Meer info over die signeersessie vind je alvast hier op de Google+ pagina van de Stripspecialist: https://plus.google.com/+DeStripspecialistBreda/posts en binnenkort natuurlijk ook op deze blog.

Vanaf pagina 16 van de nieuwe Stripnieuws komen tien stripcollega's met wie ik veel en regelmatig samenwerk aan het woord over hun samenwerking met mij en mij stripscenario's. Het artikel opent met de openingsplaat van het Bob Evers verhaal 'Een overval in de lucht', uiteraard getekend door Hans. En het is dan ook Hans die als eerste aan het woord komt in dit artikel. Volkomen terecht, want zoals Stripnieuws terecht opmerkt, was het Hans die er  voor zorgde dat mijn naam, dankzij Bob Evers, iets bekender werd in de Nederlandse stripwereld.

Na Hans is het woord aan Gerben Valkema met wie ik zo'n 14 jaar geleden de strip Luuk en Lotte maakte voor Okki en ook nog heel even (twee gags) Jan, Jans en de kinderen.

(Illustratie: Gerben Valkema)

Gerben tekende Luuk en Lotte overigens opnieuw voor het boek 'Draw & Shoot 2' van Jakari Productions en is ook de tekenaar van de cover van 'De Grappigste avonturen van Donald Duck nr 34.

(Illustratie: José Ramon Bernado Kneff, © Disney)

Daarna vertelt Donald Duck- en Tina-redacteur Bas Schuddeboom over de samenwerking en mijn scenario voor beide tijdschriften. En Bas blijkt net als ik een voorkeur te hebben voor Madam Mikmak, zeker als de verhalen door José Ramon Bernado zijn getekend.

Vervolgens vertelt IJsbrand over onze samenwerking bij Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen en hoe die begon.

(Illustratie: tekeningen, foto's en samenstelling: IJsbrand Oost)

En IJsbrand stelde speciaal voor Stripnieuws ook een prachtig pagina samen waarop te zien is hoe de tekst van IJsbrands verslag van zijn bezoek aan de Martinikerk in het scenario  van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen terecht kwam, compleet met de opengewerkte tekening die IJsbrand maakte om de route van Max door de Martinkerk duidelijk te maken. Deze vind je op bladzijde 19 van de nieuwe Stripnieuws. En één pagina eerder onze eigen cameo aan het slot van De Orde van de Blauwe Steen.

Na IJsbrand komt Donald Duck adjunct-hoofdredacteur Joan Lommen aan het woord. Van iedereen die geinterviewd werd voor dit artikel in Stripnieuws is Joan degene met wie ik tot nu toe het langst heb samengewerkt,  precies diezelfde 25 jaar. Joan vertelt over de jarenlange samenwerking, mijn scenario's en een voorkeur, of beter gezegd de kracht van een bepaald soort scenario's, die ik zeker herken. Als illustratie vind je op bladzijde 23 de openingsplaat en de eerste scenariopagina van het Speurneuzen-verhaal 'De zaak Dawson'.

(Illustratie: Dick Heins, © Gemeente Rotterdam en Uitgeverij Kluitman)

Daarna is het de beurt aan Dick Heins met wie ik, zoals al eerder gezegd, in 2008 tijdelijk  de strip 'Mooie Keetje' maakte, gevolgd door Kleine Napoleon in Eppo en het album  'Een standbeeld voor Pietje Bell, dat we samen voor de gemeente Rotterdam maakten. Van dit verhaal vind je de complete negende pagina, door Dick getekend, op pagina 20 van de nieuwe Stripnieuws,

(Illustratie: Eric Heuvel)

Vervolgers vertelt Eric over onze eerste opdracht voor ons agentschap Comic House, over het schrijven in opdracht en de vereisten die daarbij aan tekenaar en scenarist worden gesteld,  het album Het Van Walraven testament dat we voor werkgeversvereniging AWVN maakten ter gelegenheid van 90 jarig bestaan en natuurlijk over het album 'Nieuwe vrienden', dat we samen voor de Anne Frank Stichting maakten en dat sinds maart van dit jaar in de winkels ligt. De door Eric uitgeschetste pagina 23 van Het Van Walraven Testament vind je als illustratie op pagina 21 van de nieuwe Stripnieuws en op pagina 17 vind je nog een speciale tekening van Eric met de hoofdpersonages uit Nieuwe vrienden.

Daarna vertelt Piet Voordes over alle strips die we in de afgelopen jaren samen gemaakt hebben. Naast Hans was ook Piet een van de tekenaars die ik in de jaren 90 via Donald Duck leerde kennen.

(Illustratie: Piet Voordes)

Met Piet samen heb ik een aantal strips van De Club van Sinterklaas gemaakt en de strips die we maakten voor het Ernst, Bobbie en de rest magazine. De openingscene van onze eerste Ernst en Bobbie strip vind je op bladzijde 22 van de nieuwe Stripnieuws

Na Piet komt Anneke Smit-Tuijnman, uitgeefster van Uitgeverij Holco Publications en één van de drijvende krachten achter hét paardenblad van Nederland, Penny.

(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, ©Holco Publications)

Anneke vertelt over het begin van de samenwerking en over alle soorten verhalen die ik in de afgelopen acht jaar voor Penny schreef, maar ook over wat er nog gaat komen. Deze week zelfs al, in de nieuwe Penny. En verder vertelt Anneke ook over het album 'De verdronken paarden van Ameland', waarvan pagina 21 te vinden is op pagina 22 van de nieuwe Stripnieuws.

Hans Buying en Miriam van Velthoven van agentschap Comic House sluiten het artikel af. Doordat Hans (Vano) me vroeg de scenario's voor de Bob Evers strip te schrijven, maakte ik ook kennis met Miriam en Hans  van Comic House.

(Illustratie: Eric Heuvel)

Gelukkig waren zij, net als Hans, enthousiast over m'n eerste Bob Evers scenario en sindsdien word ik regelmatig door Miriam en Hans ingeschakeld voor het schrijven van scenario's voor (semi-)commerciele strips, waaronder dus de twee stripalbums die ik in opdracht van Comic House samen met Eric mocht maken: Het Van Walraven Testament en Nieuwe vrienden. Ook Hans en Miriam vertellen over het schrijven in opdracht en wat daar voor tekenaar en scenarist zoal bij komt kijken.

Het artikel sluit af met de titelpagina van een andere strip waarvoor ik door Miriam en Hans werd gevraagd, de strip 'Stroomstoring in de Bommeler- en Tielerwaard' die ik dankzij Comic House samen met Minck Oosterveer mocht maken. Maar dat is niet alles. Want op pagina 24 t/m 29 vind je het complete, door Minck getekende, stripverhaal. En dat maakt deze Stripnieuws misschien wel extra uniek, want tot nu toe was het verhaal alleen in digitale vorm op internet te vinden en in papieren vorm bleef het beperkt tot het jaarverslag van Continuon over 2007. Nu is het, dankzij de redactie van Stripnieuws, voor het eerst in de papieren versie voor een groot lezerspubliek beschikbaar. De strip vertelt over de reddingswerkzaamheden van de toenmalige netbeheerder Continuon nadat een Apache helicopter in december 2007 daar tegen een hoogspanningslijn vloog, met als gevolg dat de mensen in de Bommeler- en Tielerwaard in één klap in het donker en de kou. Hoe de mensen van Continuon er voor zorgden dat er zo snel mogelijk weer overal elektriciteit was, lees je in dit verhaal.. Zorg dus dat je deze nieuwe Stripnieuws niet mist.

(Illustraties: Minck Oosterveer)

En na al dit moois wil ik graag de redactie en medewerkers van Stripnieuws bedanken, en in het bijzonder Caroline, Cok en Joop, voor alle aandacht voor en alle verrassingen rondom mijn 25-jarig jubileum als scenarist. En natuurlijk ook alle aardige en zeer getalenteerde collega's met wie ik in de afgelopen 25 jaar mocht samenwerking. Hans, Gerben, Bas, IJsbrand, Joan, Dick, Eric, Piet, Anneke, Miriam en Hans, dank jullie wel voor de samenwerking in de afgelopen 25 jaar, voor alle aardige en lovende woorden en voor alle ideeen voor strips die we eventueel in de komende 25 jaar nog kunnen maken. Ik hou me aanbevolen. En tenslotte iedereen die de afgelopen jaren al die strips gelezen en gekocht hebben, want zonder jullie hadden we ze niet kunnen maken.

Heel prettig weekend allemaal!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk stuk en... tot vrijdag :) Grtjs, -J-.

Otto zei

Wat een prachtig document! En wat een prachtig oeuvre!

Hans van Oudenaarden zei

Geweldig moment om eventjes terug te kijken, maar ik weet zeker dat het mooiste nog gaat komen!
Erg benieuwd naar je tentoonstelling!

Frank Jonker zei

Ha -J-, Otto en Hans,

Dank jullie wel voor de complimenten.
@Hans, ik hoop dat gelijk hebt. Ik ga er in elk geval m'n best voor doen om nog meer mooie stripverhalen te maken, samen met hopelijk alle tekenaars die in dit Stripnieuws overzicht voorkomen.

Hartelijke groeten,

Frank