zaterdag 15 november 2014

De verlanglijstjes top 15

Sinterklaas is weer in het land. Hoog tijd dus voor een lijstje met de leukste cadeau's voor de feestdagen. Hier is onze eigen top 15 met daarin...

15. Snaterlachen 1: met Donald Duck
 
(Illustratie: ©Disney)

Vers van de pers. Het eerste deel van een gloednieuwe stripserie met gags van Donald en de andere Ducks.

(Illustratie: Jaap Stavenuiter, © Disney)

Met op bladzijde 5 een gag die ik zo'n 20 jaar geleden samen met college Kirsten de Graaff schreef, en waarin Katrien na een vermoeiende dag schoonmaken op de Damesclub hulp krijgt van Donald die iets te drinken voor haar haalt en ook nog voor haar gaat koken. Allemaal prima in orde, zo je denken, totdat... Maar nee, dat lees je in dit nieuwe stripalbum. De gag werd getekend door de Nederlandse tekenaar Jaap Stavenuiter en eerder gepubliceerd in Donald Duck 48-1997 en de Belgische Disneykrant 22-2006.


14. De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


13. Donald Duck Winterboek 2015
(Illustratie: © Disney)
 

Ook nieuw verschenen deze week: het Donald Duck Winterboek 2015. Met daarin op bladzijde 24 en 25 een verhaal waarin Broer Konijn met Molly en haar nichtjes gaat baantje-glijden op het ijs.(Illustratie: Conrad Lazaro, © Disney)

Maar helaas liggen Rein Vos en  Bruin Beer ook de loer. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Conrad Lazaro en eerder gepubliceerd in Donald Duck 2-2000 en het album Een vrolijke kerst met Donald Duck uit 2009.


12. De Max Miller prenten
(Illustraties: IJsbrand Oost)

'Van tweede Max Miller album 'De Orde van de Blauwe Steen'  zijn er tot nu toe twee prenten verschenen. Eind oktober vorig jaar tijdens het Stripfestival Breda beleefde de Max Miller-prent 'Station Groningen' zijn primeur, een prent gebaseerd op het eerste plaatje van pagina 5 van ons verhaal. En in mei 2013 brachten IJsbrand en ik ter gelegenheid van de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs in Zwolle de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Van beide prenten zijn er nog een aantal in voorraad. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze twee prenten prent of voor een andere Max Miller prent, voor zover voorradig, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


11. Donald Duck Sinterklaas-special 2014
(Illustratie: © Disney)

Natuurlijk is Pakjesavond niet compleet zonder de jaarlijkse Donald Duck Sinterklaas-special. Met daarin dit jaar twee gloednieuwe verhalen waarvoor ik het scenario schreef. Als eerste op bladzijde 54 t/m 57 het Dombo verhaal, getekend door de Spaanse tekenaar Miquel Pujol, waarin de Damesolifanten op jacht gaan naar de strooigoeddieven, niet zozeer om het Sinterklaasfeest in Circus Dombo te redden, maar om zelf net zoveel applaus te krijgen als Dombo. En dan op bladzijde 61 t/m 66 het door de Spaanse tekenares Marga Querol Manzano getekende verhaal waarin Donald door de Damesclub en Katrien wordt opgezadeld met de onmogelijke opdracht om uit ze zoeken wat Sinterklaas nu graag voor zijn verjaardag wil hebben. Hoe dit allemaal afloopt lees je in de Donald Duck Sinterklaas-special.


10. Tina Winterboek 2014

Behalve het Donald Duck Winterboek verscheen deze week ook het Tina Winterboek 2014 met daarin twee verhalen die ik rond de eeuwwisseling schreef. Met op bladzijde 62 t/m 70 Het geheim van de heideheks. Een verhaal waarin Lotte een plekje probeert te krijgen in de redactie van de schoolkrant. Dat lijkt te lukken als haar opa haar het verhaal van de heideheks vertelt, die rond 1920 op de heide woont en daar mysterieuze voorspellingen opschreef, die vervolgens uit leken te komen.
Helaas hoort Lotte's concurrente Louisa eveneens van dit verhaal en gaat op haar beurt ook achter het geheim van de heideheks aan. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Trini Tinturé en eerder gepubliceerd in Tina 48-2001

Nog meer voorspellingen in 'De voorspelling van Mariska' op bladzijde 73 t/m 79, een verhaal gebaseerd op een voorspelling die destijds echt gedaan werd en waarbij het dorp van Vivianne en Merel er niet best afkomt. Natuurlijk geloven de meiden niets van de voorspelling van Mariska, maar als er vervolgens een storm over het dorp slaat de twijfel toe. En al helemaal als Mariska daarna beweert dat haar voorspelling is uitgekomen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Juliana Buch en eerder gepubliceerd in Tina 3-2001.

 
9. Stripnieuws


Het begon allemaal met het inmiddels bekende stuk van Hans over 'De opwindende toekomst van de strip', dat in Stripnieuws 47 werd gepubliceerd.

(Illustratie: Minck Oosterveer)

In datzelfde nummer ging ook de strip 'Puppy from Hell' van Caroline en Hans van start. De complete serie  van 'Puppy from Hell ' wordt  in Stripnieuws  gepubliceerd, en de afleveringen vanaf nummer 55 zijn zelfs helemaal nieuw. Alle reden dus om aan te nemen dat 'Puppy from Hell' ook in de komende nummers van Stripnieuws te vinden zal zijn met gloednieuwe afleveringen.
En dan is er natuurlijk ook Stripnieuws 57 met een groot interview rond mijn 25-jarig jubileum als scenarist, vele striptekenaars met wie heb mogen samenwerken komen aan het woord en dan is ook nog de publicatie van de strip 'Stroomstoring in de Bommeler- en Tielerwaard' die ik zeven jaar geleden samen met tekenaar Minck Oosterveer voor Continuon maakte in opdracht van Comic House. Dit waargebeurde verhaal is nu in Stripnieuws voor het eerst in de papieren versie beschikbaar voor een groote lezerspubliek. Mis het dus vooral niet. Meer info over Stripnieuws op http://www.stripschap.nl/pages/stripnieuws/stripnieuws.php


8. De verdronken paarden van Ameland
(Illustraties: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Het stripalbum met het waargebeurde verhaal over ramp met de Amelander reddingsboot op 14 augustus 1979, waarbij acht paarden verdronken bij een reddingsactie om de vier opvarenden van een vastgelopen jacht Windspiel 4 te redden. Het album, geheel uitgevoerd in potlood, vertelt het verhaal van deze ramp, zoals ik die een paar jaar geleden te horen kreeg van verschillende betrokkenen en in het bijzonder van Oene de Vries, die destijds een van de voermannen van de reddingsboot was en bij de ramp twee paarden heeft verloren. Het album, dat destijds op de premiere van de film “Penny’s Shadow’ werd is o.a. te koop op Ameland, maar ook bijvoorbeeld in de Penny Webshop (https://shop.penny.nl/catalog/pennysshadow)
waar je het los kunt kopen, of cadeau krijgt bij je bestelling van de dvd van “Penny’s Shadow”.
7. Nieuwe vrienden


                                                                 (Illustraties: Eric Heuvel)


Begin maart van dit jaar verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.


6. Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen
                                             

Het album waarin IJsbrand en ik aan de hand van vele schetsen en (kleuren)illustraties vertellen over de totstandkoming van het nieuwste Max Miller avontuur 'De Orde van de Blauwe Steen'

(Illustraties: IJsbrand Oost)

Bij het boek krijg je ook de speciaal genummerde prent Librije en een speciaal getekend bewijs van reservering. Er zijn op het moment nog ongeveer 30 exemplaren van de 150 beschikbaar, dus mocht je belangstelling hebben voor dit boek, stuur dan even een mailtje naar IJsbrand: maxmillerstrips[at]xs4all.nl en je ontvangt alle info over Achter de schermen van... Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.

 
5. De Max Miller stripreeks
                                                                  (Illustraties: IJsbrand Oost)

Het nieuwste Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen verscheen in juni van dit jaar. Een verhaal waarin Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek gaan naar de vindplaats van de Blauwe Steen. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr naar de vindplaats van de Blauwe Steen speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk. En ook daar is het album te koop. Vergeet ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende: Moordkunsten.


 4. De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34
(Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Een dubbeldik album met tien Donald Duckverhalen uit mijn eerste tien jaar als Donald Duck-scenarist.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Inclusief twee verhalen die ik samen schreef met twee collega-scenaristen, respectievelijk Paul Hoogma en Remco Polman. Zoals in de biografie te lezen valt, begon het destijds allemaal met een scenario van 1 pagina voor de scenariowedstrijd van Donald Duck en Het Stripschap in 1989. Die bewuste gag werd eerder dit jaar nog gepubliceerd in het album ’50 vrolijke belevenissen van de Familie Duck’. De verhalen uit “De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34”, allen uit de periode 1990-1999 zijn in feite een logisch vervolg daarop.
Ze laten de eerste wankele schreden op het scenariopad zien tot aan de al wat meer ervaren scenarist aan het eind van de vorige eeuw. De cover, getekend door Gerben Valkema en Michel Nadorp, verwijst naar het openingsverhaal “Een papegaai met apenstreken” met daarin een gastoptreden van Joe Carioca.


3. Rhonda 1: Help me, Rhonda!

Het allereerste album van Rhonda en meteen ook het eerste deel van de Rhonda-trilogie, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze. Op de California Zephyr ontmoet ze agent en make-up artiest Edgar Villafranca die meteen Rhonda's gelijkenis met de verdwenen filmster Dana Dane. Villafranca doet Rhonda een voorstel en heeft plannen met Rhonda. Rhonda op haar beurt heeft zo haar eigen plannen, en dan zijn er ook nog lieden die plannen hebben met Dana Dane. Rhonda 1: Help me, Rhonda! is verschenen is drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie met daarin ook de meer 20 pagina's van Rhonda 1.0, en twee Franstalige special edition, één in zwart-wit en één in kleur, beiden met een eigen dossiergedeelte.


2. Eppo 2015
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Na het eerste deel van Rhonda is Hans druk aan de slag gegaan met deel 2, getiteld Rebecca. Ergens begin 2015 zullen de eerste afleveringen van dit tweede Rhonda-verhaal in Eppo worden voorgepubliceerd. En dat is nog niet alles, want inmiddels wordt er ook hard gewerk aan het volgende verhaal van Max Miller, getiteld Schaduwspel. De eerste versie van het scenario is inmiddels zo goed als klaar en IJsbrand is al druk bezig met het verzameling van allerlei grafische documentatie. Grote kans dat ook het nieuwe Max Miller verhaal in 2015 in Eppo wordt voorgepubliceerd. Meer info over Eppo Stripblad vind je op www.eppostripblad.nl


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!

2 opmerkingen:

Hans van Oudenaarden zei

Mooie opsomming, Frank! Ik wil alles!!!

Frank Jonker zei

Ha Hans,

Dank je wel voor de complimenten. Maar... eh...alles? Die Bob Evers albums en prenten, dat Rhonda-album en die abonnementen op Eppo en Stripnieuws heb je toch zeker wel? :-)
Heel prettig weekend.

Hartelijke groeten,

Frank