vrijdag 8 november 2013

De nieuwste strippublicaties

Afgelopen zaterdag had Stripspeciaalzaak  al een zeer positieve albumbespreking van Rhonda 1, maar sinds gisteren mag Hans ook zelf commentaar leveren op zijn eerste eigen album. In 'De Commentator' op Stripspeciaalzaak vind je onder de titel ' Hans van Oudenaarden over Rhonda 1' een compleet interview met Hans aan de hand van een aantal pagina's uit  'Help me, Rhonda!'. Over onder andere de samenwerking met Hanco, de achtergrond van Rhonda, de techniek van het striptekenen, de locaties en wat al niet meer. Bovendien is Rhonda sinds gisteren ook nog eens 'Beeld van de dag' op Stripspeciaalzaak (http://www.stripspeciaalzaak.be/). Je vindt het interview met Hans door simpelweg op het Beeld van de dag met Rhonda te klikken of op deze link: http://www.stripspeciaalzaak.be/Commentator.php#HansvanOudenaarden1
En voor wie nog meer over Rhonda wil weten: morgen, zaterdag 9 november signeert Hans vanaf ongeveer twaalf uur bij De Boekenhalte, Assendorper-straat 103 te Zwolle. En alle edities, inclusief dossiereditie en  Franstalige special edition van Rhonda 1 zijn daar verkrijgbaar. Zie ook de blogpost van Hans hieronder.

In 'Donald Duck Nader Bekeken # 4: Zonsverduistering' worden een tweetal nieuwe Disney-uitgaven besproken, waaronder Donald Duck nr 45-2013, het speciale zonsverduisteringsnummer, met daarin onder andere ook mijn korte Dombo-verhaal, dat overigens niets met een zonsverduistering te maken had, maar alles met vliegeren.

(Illustratie strippagina: Miquel Pujol, © Disney, bron: Youtube)

Op ongeveer 2.10 minuten  vind je de bespreking van Dombo. Deze keer zonder de scenariopagina, maar dat komt simpelweg omdat het filmpje net een dag eerder is gemaakt, dan dan ik de strippublicaties van vorige week op deze blog kon zetten. Je vindt de nieuwe aflevering van 'Donald Duck Nader Bekeken' op: http://www.youtube.com/watch?v=Ha6p7ZaXqcQ. Met veel dank aan Donald Duck Fanvizier.


En over nieuwe Disney-uitgaven gesproken. Het duurt nog iets meer dan een week voordat Sinterklaas weer in het land is, maar de nieuwe Donald Duck Sinterklaasspecial is er al wel. Metonder andere de Carl Barks-klassieker 'Het wrak van de Cuspidoria', weliswaar in de Sinterklaasversie, en twee verhalen waarvoor ik het scenario schreef.

(Illustratie: ©Disney)


 
Als eerste, op bladzijde 3 t/m 12, het Donald Duck verhaal 'Gajes op de golven' waarvoor ik het scenario in april van dit jaar schreef. Terwijl Sinterklaas druk bezig is met de voorbereiding voor Pakjesavond en Donald samen met Kwik, Kwek en Kwak als koerier heen en weer rijdt tussen het kasteel van Sinterklaas en Dagoberts speelgoedfabriek, besluit Venijn McSnekke na  een klap op zijn kop, dat hij beter degene kan zijn die de pakjes dit jaar uitdeelt. Dit alles in de overtuiging dat dit zijn dalende aandelenkoersen kan doen keren. Of hem dat lukt, lees je in de nieuwe Donald Duck Sinterklaasspecial. Geweldig getekend door de Spaanse tekenares Carmen Pérez die Venijn McSnekke en zijn handlanger precies zo weet neer te zetten als we ze ook kennen uit de klassieke verhalen van Carl Barks.

En dan op bladzijde 48 t/m 51 een Sinterklaas-verhaal van Kwik, Kwek en Kwak.

(Illustratie: José Colomer Fonts, © Disney)

Waarin buurtgenoot en pest-kop Slechte Simon heel boos wordt op Sinterklaas omdat hij dit jaar niets gekregen heeft. Voor Kwik, Kwek en Kwak reden om achter hem aan te gaan, om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Simon bedacht ik begin jaren 90 als bijfiguur voor de korte verhalen van Kwik, Kwek en Kwak. Hij speelde precies drie verhalen mee, waarvan dit misschien wel zijn beste optreden is. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 49-1992 en het album 'Sinterklaasfeest met Donald Duck' uit 2003.
 
Eén dag na de Donald Duck Sinterklaasspecial verscheen ook het album '50 sportgrappen met de Duckies', het 22ste album uit de Donald Duck 50-reeks. Met daarin meer dan 50 sportgrappen uit o.a. Duck Out, Hockey.nl en het Golfjournaal. Waaronder ook twee Duckiesgags waarvoor ik het scenario schreef. Beide gags draaien om het voetbalelftal waarin Kwik, Kwek en Kwak meespelen.

(Illustratie: ©Disney)De eerste vind je op bladzijde 43 van het album en daarin vinden ze Donald in de rol van scheidsrechter tegenover zich. Kwik, Kwek en Kwak zijn vooral heel bang voor Donalds reactie als er weer een overtreding plaatsvindt. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González en eerder gepubliceerd in Duck Out 3-2011.

Twee bladzijden verder, op bladzijde 45 van het album, vind je de tweede gag. Waarin Dagobert sponsor blijkt te zijn van de voetbalclub van Kwik, Kwek en Kwak, maar uiteraard wel iets terug wil voor zijn sponsoring. De gag werd getekend door de Spaanse tekenaar Sergio Garrido en eerder gepubliceerd in Duck Out 4-2011.

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Zuurtjesrobijn zei

"Simon bedacht ik begin jaren 90 als bijfiguur voor de korte verhalen van Kwik, Kwek en Kwak. Hij speelde precies drie verhalen mee, waarvan dit misschien wel zijn beste optreden is."

In welke twee andere verhalen heeft Simon meegespeeld?
Het antwoord kan gebruikt worden als interessant weetje voor een Sinterklaasspecial van Donald Duck Fanvizier.

Is er kans dat Simon in een vierde verhaal zal verschijnen? (Dit is zowel een vraag als een tip.)

Frank Jonker zei

Ha Zuurtjesrobijn,

De andere twee verhalen waar Simon in meespeelt zijn H 91062 -Slechte Simon, gepubliceerd in Donald Duck 24-1992 en H 93027 -Spiekwachter, gepubliceerd in Donald Duck 32-1995. In dat laatste verhaal speelt hij maar een kleine rol, het varkentje met de spiegelbril, en blijft hij naamloos, maar in het scenario was het hetzelfde karakter.
Of Simon nog terugkeert, weet ik nog niet. Tegenwoordig vervullen Arie en Willem in de Duckies-strips ongeveer dezelfde rol als Simon toen. Maar als hij op een of andere manier als karakter in een volgend verhaal zou passen, waarom niet?
Veel succes alvast met de Sinterklaasspecial van Donald Duck Fanvizier.

Omdat ik vanwege de Parijse signeersessie van Hans waarschijnlijk niet eerder dan maandag een nieuwe blogpost plaatst, heb ik misschien nog een leuke weetje voor de Sinterklaasspecial. Het bordpspel uit het Oom Dagobert verhaal in Donald Duck nr 49 is niet afgeleid van Monopoly, zoals de naam Duckopoly doet denken, maar van het spel Dagobert. Dat spel is weer gebaseerd op Oom Dagobert en bevat veel verwijzingen naar o.a. de Uncle Scrooge-strips van Carl Barks.
Nogmaals veel succes en heel fijn weekend.

Hartelijke groeten,

Frank